20 Νοε 2015

Αντί για την εφορία θα πληρώνουν τον δικηγόρο

Αντί να πληρώσουν την εφορία, θα πληρώνουν τελικά τον δικηγόρο. Και μπορεί σε τελική ανάλυση να επιλέξουν.......
να πληρώσουν φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια καθώς αυτό θα τους στοιχίζει λιγότερο!

Τα παραπάνω είναι μερικά στοιχεία ανορθολογισμού που περιλαμβάνει η ρύθμιση για την μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο καταργήθηκε η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο με το υπουργείο Οικονομικών να υπόσχεται ότι θα φέρει νέα ρύθμιση στη Βουλή που θα ρυθμίζει το θέμα προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες για πλασματικά εισοδήματα.

Η ρύθμιση αυτή ψηφίστηκε χθες με το πολυνομοσχέδιο και προβλέπει ότι για να μην φορολογηθεί ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει από τον ενοικιαστή θα πρέπει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της φορολογικής του δήλωσης να έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής των μισθωμάτων ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή να έχει υποβάλλει αγωγή καταβολής των μισθωμάτων κατά του ενοικιαστή.

Στη θεωρία, αυτό είναι καλό διότι απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από την υποχρέωση πληρωμής φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

Στην πράξη, όμως, η απαλλαγή από την πληρωμή φόρου για ανείσπρακτα ενοίκια κοστίζει όσο είναι τα νομικά έξοδα για την έκδοση διαταγής πληρωμής ή την κατάθεση αγωγής για την καταβολή μισθωμάτων. Πόσα είναι αυτά; Τουλάχιστον 300 έως 400 ευρώ και ανάλογα με το ύψος των ανείσπρακτων μισθωμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί τελικά να συμφέρει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει το φόρο αντί να πληρώσει τον... δικηγόρο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ένας ιδιοκτήτης έχει απαίτηση από έναν ενοικιαστή του ύψους 2.000 ευρώ από ανείσπρακτα ενοίκια δέκα μηνών (μηνιαίο μίσθωμα 200 ευρώ). Στα μισθώματα αυτά, εφόσον το πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας των ενοικίων έχει συντελεστή 15% (όπως είχε ανακοινωθεί) αντιστοιχεί φόρος εισοδήματος ύψος 300 ευρώ. Για να μην πληρώσει το φόρο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει εκδώσει μια διαταγή πληρωμής η οποία στοιχίζει 400 ευρώ. Με άλλα λόγια τον συμφέρει να πληρώσει το φόρο εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξε παρά να αναλάβει τα νομικά έξοδα για να μην φορολογηθεί.

Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο για τις περιπτώσεις πολύ μεγάλων μισθωμάτων όπου τα νομικά έξοδα για έκδοσης διαταγής πληρωμής είναι λιγότερα από το φόρο εισοδήματος.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...