6 Νοε 2015

Προσωπική Ευτυχία!! ...6 τρόποι για να εκπαιδεύσω το μυαλό μου

Από τη Δρ. Μαρία Φωτιάδου - Life Coach/Θετική Ψυχολογία
Πολλά άτομα βρίσκονται σε ένα συνεχές κυνήγι Προσωπικής Ευτυχίας, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται πάντοτε επιτυχημένα αποτελέσματα! Βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο διάλογο........
με τον εαυτό μας και με τους άλλους ανθρώπους για το τι μπορεί να φταίει, κατηγορούμε τον εαυτό μας ή άλλα άτομα, το παρελθόν μας, ψάχνουμε ευθύνες και περιμένουμε να αλλάξει η ζωη μας όταν αλλάξουν οι καταστάσεις, το σύστημα, η κυβέρνηση, ο/η σύντροφός μου, οι γονείς μου, η δουλειά μου, ο καιρός, η οικονομική μου κατάσταση κλπ. Τότε πιθανόν θα είμαι ευτυχισμένος/η!

Πόσο όμως αυτός ο τρόπος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βρούμε την ευτυχία κάποια στιγμή στο μέλλον; Γιατί όχι τώρα; Το Τώρα είναι άλλωστε αυτό που έχουμε σίγουρα στα χέρια μας και είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τη ζωή μας.

Ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων δηλώνουν αγχωμένοι, θλιμμένοι, στεναχωρημένοι, και η ευτυχία συνοψίζεται σε λιγοστά σύντομα διαλείμματα στη ροή της ζωής τους. Και εφόσον αποτελούμε μέρος μιας κοινωνίας, η διάθεσή μας και η απόδοσή μας επηρεάζει και τον κοινωνικό περίγυρό μας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η προσωπική μας ζωή όσο και η ευημερία της κοινωνίας που ζούμε εξαρτάται από τον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και πράττουμε καθημερινά.

Μια παγκόσμια έρευνα που έγινε για την Ευτυχία έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα ευτυχίας από όλα τα κράτη, πέφτοντας 20 θέσεις, και καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στα επίπεδα ευτυχίας στον Ευρωπαϊκό χάρτη. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορούμε εμείς οι ίδιοι να το αλλάξουμε!
Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε; 

Οι μελέτες στη Θετική Ψυχολογία έχουν βρει επανελλημένα ότι τα ευτυχισμένα άτομα έχουν 2 βασικά γνωρίσματα μεταξύ άλλων:
 1. Αισιοδοξία και
 2. Αίσθηση Ελέγχου σε οποιαδήποτε κατάσταση
Έτσι λοιπόν έχει βρεθεί ότι η Ευτυχία εξαρτάται 10% από εξωτερικούς παράγοντες και 90% από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επομένως νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Η Ευτυχία επομένως είναι προσωπική επιλογή, τρόπος ζωής και μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας αν το αποφασίσουμε!

Ο Δρόμος προς την Ευτυχία: Γυμνάστε το μυαλό σας όπως κάνετε με το σώμα σας!

Οι μικρές καθημερινές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα. Παρακάτω βρείτε απλούς τρόπους που μπορείτε να υιοθετήσετε στη ζωή σας που θα σας βοηθήσουν να σκεφτόσαστε πιο αισιόδοξα, να δράτε αποτελεσματικότερα, να αναγνωρίζετε πιο εύκολα τα θετικά που συμβαίνουν γύρω σας έτσι ώστε να δείτε τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο!
1. Άσκηση Ευγνωμοσύνης
Κάντε καθημερινά μια λίστα με 5 πράγματα/καταστάσεις/άτομα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη (είναι πιο αποτελεσματικό αν τα γράψετε σε ένα χαρτί)
 • Π.χ. ένα τηλεφώνημα/συνάντηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο/φίλο, παραγωγική μέρα στη δουλειά, ένα ταξίδι, διασκέδαση, χρόνος με την οικογένεια/σύντροφο ή και πιο απλά πράγματα που συχνά περνάνε απαρατήρητα όπως, αγαπημένες σχέσεις με την οικογένεια/φίλους/σύντροφο, ο ήλιος, υγεία, μια βόλτα στη φύση, ένα κοπλιμέντο που δεχτήκαμε, ένα ωραίο γεύμα κλπ.
 • Έχει βρεθεί ότι τα άτομα που ακολουθούν την άσκηση ευγνωμοσύνης άρχισαν να αυξάνουν τα επίπεδα ευτυχίας και να νιώθουν καλύτερα από τις πρώτες 2 βδομάδες.
2. Αναγνωρίστε τις καλές στιγμές την ώρα που συμβαίνουν
 1. Παρατηρήστε γύρω σας το χώρο που βρισκόσαστε, τα πράγματα που έχετε καταφέρει σε σχέσεις, σε υλικά αγαθά, σε γνώσεις και νιώστε καλά στο τώρα. Σκεφτείτε πόσα πράγματα που ίσως περνάνε απαρατήρητα μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους αυτήν ακριβώς τη στιγμή.
 2. Δώστε 5-10 λεπτά χρόνο στον εαυτό σας να νιώσει όμορφα με ότι έχετε πετύχει μέχρι τώρα.
3. Πράξεις Ευγένειας.
 • Γίνετε εσείς η αλλαγή που θα θέλατε να δείτε στην κοινωνία
 • Πείτε καλήμέρα πρώτα στον εαυτό σας το πρωί και μοιράστε χαμόγελα και ευγένεια με τα άτομα που συναναστρέφεστε.
 • Μιλήστε στα αγαπημένα σας άτομα με ευγένεια και θετικό τρόπο. Εκφράστε την αγάπη σας, ευγνωμοσύνη και εκτίμηση με λόγια και πράξεις.
 • Έχει βρεθεί ότι τα θετικά άτομα είναι πιο ελκυστικά στους κοινωνικούς κύκλους. Επίσης πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να επιλεχτούν σε θέσεις εργασίας σε σχέση με άτομα λιγότερο θετικά με τα ίδια ή παρόμοια προσόντα.
4. Υγιεινή Διατροφή και Γυμναστική
 • Γεύματα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ετοιμάζετε μόνοι σας τα γεύματα σας για να γνωρίζετε ακριβώς τι βρίσκεται στο πιάτο σας. Και μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας!
 • 30 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να τονώσουν όχι μόνο το σώμα μας αλλά και τη διάθεσή μας. Το γυμναστήριο ή και λύσεις όπως ο χορός και το βάδισμα μπορούν να μας δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα!
5. Αναγνωρίστε τα προβλήματα αλλά επικεντρωθείτε στις λύσεις.
 • Είστε μεγαλύτεροι από τα προβλήματά σας!
 • Κάντε το πρόβλημά σας πολύ συγκεκριμένο και γράψτε το σε ένα χαρτί
 • Αφήστε το για 10 λεπτά και κάντε κάτι άλλο.
 • Επιστρέψτε και αφού το ξαναδιαβάσετε, αναρωτηθείτε αν η διάσταση που του δώσατε είναι ρεαλιστική.
 • Κάντε μια λίστα με πιθανές λύσεις. Βάλτε μια από αυτή σε εφασμογή άμεσα.
 • Αν δε δουλέψει επιλέξτε μια άλλη λύση ή ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου, συγγενή, συνεργάτη ή κάποιου ειδικού αν είναι απαραίτητο.
6. Θετικός μονόλογος
 • Εσείς πως μιλάτε στον εαυτό σας;
 • Προσέξτε τις σκέψεις σας καθημερινά. Είναι περισσότερο αρνητικές ή θετικές;
 • Αν είναι αρνητικές προσπαθείστε να τις μειώσετε για π.χ. σκεφτείτε το αντίθετο, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο, χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις στο λεξικό σας, μιλήστε με άτομα θετικά που σας φτιάχνουν τη διάθεση, ακούστε χαρούμενη μουσική, κάντε κάτι δημιουργικό.
 • Διαβάστε και σημειώστε φράσεις θετικές που θα βλέπετε καθημερινά π.χ. στο γραφείο σας, στον υπολογιστή σας, κολλημένες στο ψυγείο σας.
Ακολουθήστε αυτές τις τεχνικές για 3 εβδομάδες τουλάχιστον (με την εξάσκηση θα σας γίνουν απαραίτητη συνήθεια). Άτομα που έχουν υιοθετήσει αυτές τις τεχνικές βλέπουν αποτελέσματα απο τις 2 πρώτες εβδομάδες και δηλώνουν ότι νιώθουν πιο ικανοποιημένοι και θετικοί στη ζωή τους.

Πολλοί αναφέρουν ότι και τα άτομα που συναναστρέφονται μαζί τους καθημερινά παρατηρούν τις θετικές αυτές αλλαγές.

Θυμηθείτε ότι είστε ικανοί και αξίζετε να κάνετε τη ζωή σας πιο ευτυχισμένη. Η Ευτυχία είναι προσωπική μας υπόθεση και είναι εφικτή!
Δρ. Μαρία Φωτιάδου
Life Coach/Θετική Ψυχολογία & Ψυχολογία Υγείας – Ομιλήτρια – Ερευνήτρια – Founder www.ltcollector.com
Πηγή: boro.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...