11 Απρ 2016

Αερομαχίες Καναδών-Γερμανών για τα ελληνικά υδροπλάνα

Κροατική εταιρεία υδροπλάνων φέρεται να ετοιμάζει επέκτασή της .......
στο Ιόνιο. Το πακέτο Γιούνκερ και η επιτάχυνση δημιουργίας υδατοδρομίων. Τα νέα δεδομένα στην αερομαχία Καναδών-Γερμανών κατασκευαστών υδροπλάνων.
Ο «μοχλός» του πακέτου Γιούνκερ ίσως αποδειχθεί καταλυτικός για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και την περιβόητη λειτουργία υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Η διαφαινόμενη επιτάχυνση των διεργασιών για τη δημιουργία μιας εντελώς νέας αγοράς, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, φαίνεται την ίδια στιγμή πως διαμορφώνει το έδαφος για την είσοδο και ξένων «παικτών» στην ελληνική αγορά.

Ο λόγος για την κροατική εταιρεία European Coastal Airlines (ECA), η οποία φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», που διαχειρίζεται το μοναδικό μέχρι στιγμής αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο που λειτουργεί στη χώρα μας (Κέρκυρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η κροατική εταιρεία φέρεται να ενδιαφέρεται, αρχικά, για προορισμούς του Ιονίου, θέλοντας να επεκτείνει το δίκτυο δρομολογίων της στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 με μετόχους την κροατική «Obalna Kapitalna Ulaganja d.o.o» και τη γερμανική «European SeaPlane Service (ESPS) GmbH». Επί της ουσίας, όμως, ξεκίνησε πτήσεις μόλις το 2014, έχοντας ως στόχο να συνδέσει και τα 66 νησιά της Κροατίας.

Η Ελλάδα, ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται στα σχέδιά της καθώς η ECA αξιοποιεί το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας στην Αδριατική και συνδέει, ήδη, κροατικούς προορισμούς με την Πεσκάρα και την Ανκόνα της Ιταλίας. Στα σχέδιά της, ωστόσο, περιλαμβάνεται η επέκτασή της στην Ελλάδα και στο Μονακό.

Η κροατική εταιρεία διαθέτει σήμερα τρία υδροπλάνα, μεταξύ των οποίων και αμφίβια, και πετά από επτά υδατοδρόμια και τρία αεροδρόμια της Κροατίας και δύο αεροδρόμια της Ιταλίας (Ανκόνα, Πεσκάρα).

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις ένα υδατοδρόμιο την Ελλάδα και αναμένεται η αδειοδότηση αρκετών άλλων στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή Μαγνησίας-Σποράδων, παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν πως θα υπάρξουν πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα εντός του 2016. Σύμφωνα, όμως, με τις ίδιες πηγές, ένα επαρκές αρχικό δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το 2017.

Η μάχη των αιθέρων
Το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη των κατασκευαστών υδροπλάνων, που κάνουν αγώνα δρόμου να αποσπάσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Μια μάχη στην οποία το προβάδισμα έχει το καναδικής σχεδίασης υδροπλάνο de Havilland Canada DHC-6 του οποίου η παραγωγή είχε σταματήσει. Τα δικαιώματα παραγωγής του αμφίβιου υδροπλάνου πέρασαν στην καναδική Viking Air, η οποία το 2007 ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει και πάλι την παραγωγή του. Όπως και έγινε.

Βασικός ανταγωνιστής του φιλοδοξεί να είναι το γερμανικής σχεδίασης αμφίβιο υδροπλάνο Dornier Seastar. Το πρώτο επανασχεδιασμένο γερμανικό υδροπλάνο αυτού του τύπου επρόκειτο να βγει από τη γραμμή παραγωγής το 2017. Τη χρονιά, δηλαδή, που αναμένεται να υπάρχει ένα επαρκές δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούν να συγκροτήσουν ένα δίκτυο υποδομών που θα υποστηρίξει τη λειτουργία υδροπλάνων στη χώρα μας.

Ασφαλής πληροφορίες του Euro2day.gr, ωστόσο, αναφέρουν πως ο σχεδιασμός άλλαξε και το πρώτο υδροπλάνο Dornier Seastar αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής στο β' τρίμηνο του 2018.
Γεγονός που δίνει προβάδισμα -προσωρινό έστω- στην καναδική Viking έναντι του Γερμανού ανταγωνιστή της Dornier.

Η Ελλάδα, μάλιστα, με τα δεκάδες κατοικημένα νησιά, αποτελεί για τους δύο «μονομάχους» μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επωφεληθούν από μια νέα αγορά (αυτή των υδροπλάνων) στην Ευρώπη. Καθιστώντας βιώσιμες της γραμμές παραγωγής τους έως ότου προκύψουν και νέοι πελάτες από αναδυόμενες αγορές.

Ενώ, όμως, πρακτικά δεν υφίσταται ακόμα στην Ελλάδα δραστηριότητα εταιρειών υδροπλάνων, εγχώριοι και ξένοι «παίκτες» σπεύδουν να πάρουν θέσεις σε μια πολλά υποσχόμενη νέα αγορά.
Έτσι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, βρίσκεται αυτή την περίοδο στα σκαριά η δημιουργία πλατφόρμας κρατήσεων αποκλειστικά για υδροπλάνα. Την πλατφόρμα ετοιμάζει εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία και η δημιουργία της επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα, εν αναμονή της επιτάχυνσης δημιουργίας υδατοδρομίων στη χώρα μας.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...