18 Φεβ 2016

Παράθυρο για "εξαιρέσεις" στην πώληση δανείων πρώτης κατοικίας από τους θεσμούς

Το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δυνατότητα πώλησης κόκκινων δανείων σε........
εξειδικευμένες εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων ενδέχεται να αποδειχθεί τελικά μικρότερο από αυτό που θέλει να παρουσιάζει η ελληνική πλευρά τουλάχιστον στο σκέλος της πρώτης κατοικίας.

Πληροφορίες από πηγές του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών εμφάνιζαν χθες το Κουαρτέτο πρόθυμο να συζητήσει εξαιρέσεις στη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων που έχουν ως ενέχυρο τα σπίτια των δανειοληπτών, αλλά δεν αναμένεται να τηρήσει την ίδια στάση για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθούν προτείνοντας συγκεκριμένα όρια.

Στο βαθμό που ευσταθεί η πληροφορία ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν προτίθενται να προβάλλουν σημαντικές αντιρρήσεις στην ελληνική πρόταση για προστασία των δανείων πρώτης κατοικίας, η διαπραγμάτευση καθίσταται στην πραγματικότητα "πολιτικά διαχειρίσιμη" για την κυβέρνηση η οποία την ίδια στιγμή πιέζεται να άρει άλλους σοβαρότερους περιορισμούς που φέρεται να θέτει στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων.

Παρ' όλα αυτά αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις με τους θεσμούς αμφισβητούν τις "καλές προθέσεις" των δανειστών δείχνοντας προς το ΔΝΤ και επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια των "ευάλωτων ομάδων" και των μεθόδων προστασίας τους. 

Το ερώτημα είναι αν οι δανειστές, και ειδικότερα η ΕΚΤ που μέσω του εποπτικού μηχανισμού της (SSM) ασκεί πιέσεις ώστε να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη δευτερογενής αγορά δανείων στην Ελλάδα, θα αποδεχθούν την οριζόντια εξαίρεση από την πώληση που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση για κάθε είδους δάνειο το οποίο σχετίζεται με την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, ή θα επιμείνουν στη θέση να εξαιρεθούν μόνο τα δάνεια των πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων δανειοληπτών που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Νόμο Κατσέλη. 

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων τις οποίες επίσης η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει από το πλαίσιο ενεργητικής διαχείρισης, τα περιθώρια αποδοχής της πρότασης θεωρούνται εξαιρετικά περιορισμένα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Παράθυρο για εξαιρέσεις στην πώληση δανείων πρώτης κατοικίας είχε αφήσει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα και η επικεφαλής του SSM Daniele Nouy, η οποία δήλωσε πως οι τράπεζες πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων συμπεριλαμβανομένης και της πώλησή τους, αλλά ένα μέρος των μην εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός των ισολογισμών των τραπεζών. 

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας που επικοινωνιακά "άνοιξε" διεθνώς χθες το θέμα της επιβολής περιορισμών στην ελεύθερη διαχείριση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα μέσω της συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα διεκδικήσει "μακρά μεταβατική περίοδο για τις ευαίσθητες κατηγορίες  όπως τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα μικρά καταναλωτικά και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις". 

Η δυνατότητα μεταβίβασης των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων έχει "παγώσει" μέχρι τις 15 Μαρτίου μετά από νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στις αρχές του μήνα, με Γ. Σταθάκη να υπογραμμίζει χθες πως "για το συγκεκριμένο θέμα "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με τους δανειστές" και πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τις διαρροές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες για την ελληνική πρόταση, αυτή δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών, αλλά εκτείνεται σε οριζόντιες και επιμέρους εξαιρέσεις.  

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά έχει προτείνει:
- την οριζόντια απαγόρευση της πώλησης όλων των δανείων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών,
- την απαγόρευση πώλησης δανείων έως 500.000 ευρώ που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 250.000 ευρώ.
 -την απαγόρευση της πώλησης δανείων ελεύθερων επαγγελματιών για δάνεια έως 250.000 ευρώ.
-και τέλος την απαγόρευση της πώλησης καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση προβάλει ως επιπλέον επιχείρημα για να υποστηρίξει τις θέσεις της έναντι των δανειστών, ότι με τις προτάσεις αυτές έχουν συμφωνήσει και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θεωρούν πως δεν έχουν συμφέρον να πουλήσουν σε τρίτους στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, αντίθετα με ότι σχεδιάζουν να πράξουν με τα μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια τα οποία μένουν απλήρωτα και αποτελούν πολύ σοβαρότερο οικονομικό βαρίδι στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Το βέβαιο είναι πως σε συνδυασμό και με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Τράπεζας της Ελλάδας για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας που θα διέπει τις εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων, αναζωπυρώνεται μια σοβαρή εστία αντιπαράθεσης με τους δανειστές, η οποία μαζί με το ασφαλιστικό, συνιστά το αιχμηρότερο κοινωνικά αγκάθι της διαπραγμάτευσης. 

Πολύ δε μάλλον όταν συνολικά το πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων τα οποία φτάνουν τα 87 δισ. ευρώ και εκτοξεύονται στα 107 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα λεγόμενα "επισφαλή", αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα για τις τράπεζες μαζί με το "κενό" καταθέσεων που έχουν κάνει φτερά τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα. 
Βασίλης Γεώργας
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...