11 Φεβ 2016

Νομική κάλυψη στις τράπεζες για τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων

Νομική κάλυψη για τις διοικήσεις και τις επιτροπές των τραπεζών που θα κληθούν......
να πραγματοποιήσουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και σαφές πλαίσιο για το πώς θα γίνονται τα "κουρέματα" οφειλών, έχουν ζητήσει οι τράπεζες.

Οι εξελίξεις στο "μέτωπο" της διαχείρισης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων αναμένονται ραγδαίες. Ενδεχομένως μέχρι αύριο, το ΤΧΣ θα καταλήξει στον σύμβουλο που θα αναλάβει τη μελέτη αποτύπωσης του προβλήματος ανά κλάδο της Οικονομίας και θα προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή του. Η μελέτη εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, το νομοθετικό πλαίσιο που θα εξειδικεύει το νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για την απαλλαγή ευθύνης και τα "κουρέματα" οφειλών, ζητήματα που κρίνονται απαραίτητα για να ξεκινήσει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα παρέχει νομική κάλυψη στα αρμόδια τραπεζικά στελέχη που θα χειριστούν τις περιπτώσεις "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, αίροντας έτσι τον κίνδυνο να βρεθούν μελλοντικά υπόλογοι έναντι των μετόχων της επιχείρησης. Η κάλυψη αυτή θα "απελευθερώσει" τη δυνατότητα υπογραφής των μελών επιτροπών και διοικήσεων ώστε να προχωρήσουν κινήσεις αναδιαρθρώσεων δανείων που μέχρι τώρα "βάλτωναν" για αυτόν το λόγο.

Οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων θα περιλαμβάνουν και "κουρέματα" οφειλών, σημείο το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα "ευαίσθητο". Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο νόμο θα προβλέπεται η δυνατότητα "κουρέματος" όχι εξαρχής, αλλά κατά την πορεία του πλάνου αναδιάρθρωσης και εφόσον αυτό εξυπηρετείται ομαλά. Έτσι, οι ρυθμίσεις χρεών θα φύγουν από τη λογική της "σεισάχθειας" (debt forgiveness) και θα κατευθυνθούν στη λογική του συνεργάσιμου δανειολήπτη και της ομαλής εξυπηρέτησης του χρέους (forgive as you pay).

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η λογική αυτή θα τηρείται για όλες τις κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα προβλέπει ότι εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετεί ομαλά για ένα διάστημα το δάνειό του, η υπόλοιπη οφειλή θα μπορεί να "κουρεύεται". Στη διάρκεια του δανείου θα μπορούν να γίνονται περισσότερα "κουρέματα" κατόπιν συμφωνίας τράπεζας και δανειολήπτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός παραμένει συνεργάσιμος και εξυπηρετεί ομαλά το δάνειο.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, στα οποία επικεντρώνεται το κύριο ενδιαφέρον διαχείρισης με όλα τα διαθέσιμα μέσα (από εσωτερική διαχείριση των τραπεζών μέχρι και πωλήσεις σε funds), εκτιμάται ότι η αξιολόγηση της πορείας του δανείου θα γίνεται σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή σύσκεψη μεταξύ κυβέρνησης (αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης, υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος) και τραπεζιτών (προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικήσεις τραπεζών) αποφασίστηκε να επιταχυνθούν από τις τράπεζες οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.
Νένα Μαλλιάρα
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...