16 Ιαν 2016

Πρόταση μεγάλης επένδυσης στην Αττική για τα απόβλητα

Μεγάλες επενδύσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική και μεταφορά των απορριμμάτων από τα νησιά στην Αθήνα, προτείνει ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος,......
πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαχείρισης Αποβλήτων, μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να επιλυθεί με όσα προτείνει η κυβέρνηση και πρότεινε «επιστροφή στον ρεαλισμό».

Τα νησιά επιβαρύνονται δυσανάλογα, καθώς το 6,5%-7% των απορριμμάτων της χώρας οφείλεται στον τουρισμό, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρόπουλος. Τα 43 νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου θα είχαν 40% λιγότερα σκουπίδια αν δεν ήταν τουριστικοί προορισμοί, ανέφερε.
Αλλωστε, το 60% στα Χανιά και το 45% στη Σάμο των ανακυκλώσιμων υλικών συλλέγονται τους τέσσερις μήνες της θερινής περιόδου. Αντίστοιχα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν χώροι για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στα νησιά του Αιγαίου. «Αναζητούμε χώρο ταφής από το 1996 στη Σαντορίνη, αλλά παντού υπάρχουν αρχαία, ενώ στη Φολέγανδρο τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ σκεπάζονται με μπάζα γιατί υπάρχει παντού πέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

«Τα απορρίμματα των Κυκλάδων είναι όσα απορρίμματα παράγει η Αττική σε δέκα ημέρες. Γιατί δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε αντί να χρειαστεί να δημιουργήσουμε μονάδες στα νησιά;» τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος, μιλώντας στην «Κ». «Πρέπει να επιλέξουμε μοντέλο διαχείρισης ανάλογα με τα κονδύλια που διαθέτουμε και όχι ανάποδα» προσέθεσε. «Το 2008 εκτιμούσαμε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών για τη διαχείριση απορριμμάτων μπορούσε να φτάσει και τα 200 ευρώ ανά κάτοικο, σήμερα εκτιμούμε ότι δεν γίνεται να ξεπεράσει τα 70 ευρώ ανά κάτοικο». Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων 11 δήμων στη Λισσαβώνα πραγματοποιείται με 20 ευρώ ανά τόνο, ενώ στη Φυλή ο μέσος όρος κόστους είναι 50 ευρώ ανά τόνο.

Οσον αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης για εκτεταμένη εφαρμογή της ανακύκλωσης, ο κ. Μαυρόπουλος τόνισε ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τους στόχους από δήμο σε δήμο. «Στην Καλλιθέα και στη Νέα Σμύρνη, που είναι από τους πλέον πυκνοκατοικημένους δήμους στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν 6 ρεύματα ανακύκλωσης» επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, παρουσίασε τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται από δήμο σε δήμο στην Ελλάδα. «Δεν είναι δυνατόν δήμοι με 1 και 21 κατοίκους ανά στρέμμα να έχουν το ίδιο σύστημα ανακύκλωσης. Πρέπει να υπάρξει διαφοροποιημένη λύση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε δήμου, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι με τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πετύχει μέσα σε πέντε χρόνια όσα η υπόλοιπη Ευρώπη έχει καταφέρει την τελευταία εικοσαετία. «Η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα με μικρά έργα ανακύκλωσης και με υπερφιλόδοξους στόχους» τόνισε ο κ. Πατούλης. Επέμεινε στον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι τα συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων που θα εφαρμοστούν «δεν πρέπει να επιβαρύνουν υπέρμετρα τους πολίτες». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στους δήμους να εφαρμόσουν το ίδιο μοντέλο διαχείρισης, ζητώντας μάλιστα τη δρομολόγηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέφερε ότι οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) είναι ένας μόνο τρόπος χρηματοδότησης, ενώ προσέθεσε ότι μπορεί να εξεταστεί η χρηματοδότηση πολλών διαφορετικών μοντέλων.
ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ 
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...