16 Ιαν 2016

«Ξέφραγο αμπέλι» ο τζόγος στο διαδικτυακό στοίχημα

Χαοτικό καθεστώς σε ένα χώρο που οργιάζουν οι φήμες για τζίρους της τάξεως ακόμη και τον 4 δισ. ετησίως και τεράστιες απώλειες για το δημόσιο......

Τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στον λεγόμενο διαδικτυακό τζόγο περιέγραψε προ ημερών με τα μελανότερα χρώματα ο καθ' ύλην αρμόδιος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης.

Σήμερα υπάρχει ένα «μεταβατικό στάδιο» το οποίο αποτελεί μια ελληνική πατέντα που ο κ. Στεργιώτης χαρακτηρίζει «καταγέλαστη».

Ο κ. Στεργιώτης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα: «Τυχερά Παίγνια στην Ελλάδα της κρίσης: Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τυχερών παιχνιδιών» περιέγραψε ένα χαοτικό καθεστώς σε ένα χώρο που οργιάζουν οι φήμες για τζίρους της τάξεως ακόμη και τον 4 δισ. ετησίως και τεράστιες απώλειες για το δημόσιο.

Τι ισχύει σήμερα
Όπως είπε ο κ. Στεργιώτης από την τελείως παράνομη αγορά μέχρι το 2011 ήρθε ο νόμος 4002 ο οποίος έθεσε κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες όμως «ουδέποτε ετέθησαν σε εφαρμογή». Επί της ουσίας σήμερα υπάρχει ένα «μεταβατικό στάδιο» το οποίο αποτελεί μια ελληνική πατέντα που ο κ. Στεργιώτης χαρακτηρίζει «καταγέλαστη».

«Εκείνο που πέτυχε ο 4002», λέει ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, «είναι να δημιουργήσει μια τεράστια γκρίζα περιοχή. Μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών δεν είναι μεταβατική περίοδος. Είναι κοροϊδία. Έχει παγιωθεί μια κατάσταση η οποία έχει δημιουργήσει τα μύρια όσα και η οποία εξελίσσεται σε καρκίνωμα», καταλήγει.

Αυτή τη στιγμή υπ' αυτό το καθεστώς λειτουργούν 24 εταιρείες οι οποίες κυριολεκτικά θησαυρίζουν αφού δεν τους έχουν επιβληθεί οι περιορισμοί που ισχύουν για τον ΟΠΑΠ, όπως το bonus εγγραφής, οι εμπορικές καμπάνιες ή το θέμα ταυτοποίησης των παικτών, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών φορολογούνται βάσει εσόδων που κατά δήλωσή τους πραγματοποιούν.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το τελευταίο νούμερο που έχει κυκλοφορήσει για το μέγεθος της εν λόγω αγοράς αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και ότι το 2014 οι εν λόγω εταιρείες κατέβαλλαν περί τα 40 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα και λίγο παραπάνω για το 2015, ενώ με βάση το gaming tax, πρέπει να καταβάλλουν στο κράτος κάθε τρίμηνο το 30% επί των μεικτών τους εσόδων και όχι επί των κερδών (τα οποία βέβαια φορολογούνται με 10%), αντιλαμβάνεται το μέγεθος της φοροαποφυγής.

Παίρνω δικογραφίες σαν πρόεδρος της ΕΕΕΠ από την αστυνομία για καραμπινάτες παρανομίες, σε ποινικά δικαστήρια, για κακουργήματα και δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα.
Βέβαια οι εταιρείες αντιτείνουν ότι από τον συνολικό τους τζίρο αφαιρείται το λεγόμενο pay out, οι επιστροφές προς τους παίκτες αλλά από τη στιγμή που η φορολόγισή τους γίνεται με βάση τα έσοδα που δηλώνουν οι ίδιες αντιλαμβάνεται κανείς τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό θέμα.

Αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας αυτών των εταιρειών ο κ. Στεργιώτης, σημειώνει ότι οι 24 εταιρείες είναι πολλές, ότι αυτό το γνωρίζει η επιτροπή το γνωρίζει και η κυβέρνηση αλλά δεν γίνεται τίποτε. «Καθόμαστε και ανεχόμαστε παρανομίες εν γνώση μας. Παίρνω δικογραφίες σαν πρόεδρος της ΕΕΕΠ από την αστυνομία για καραμπινάτες παρανομίες, σε ποινικά δικαστήρια, για κακουργήματα και δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα», παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ δεν διστάζει να κάνει λόγο για «παράνομο επίγειο στοιχηματισμό» την ώρα που οι 24 εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν άδειες που τους επιτρέπει να προσφέρουν on line υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

Στην ίδια ημερίδα ο κ. Στεργιώτης αναφέρθηκε και στο μείζων θέμα των internet cafe λέγοντας ότι καθημερινά από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη βρίσκουν διασυνδέσεις τερματικών με διαδικτυακούς παρόχους για μοίρασμα προμήθειας, που εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο φοροαποφεύγοντας ακόμη και ξεπλένοντας βρώμικο χρήμα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα πρόσθετα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και η εφαρμογή του νόμου μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...