13 Ιαν 2016

Τουρισμός: Το «τζιχάντ» εκτοξεύει τη ζήτηση για Ελλάδα

Πρώτη επιλογή η χώρα μας για Ρώσους και Γάλλους τουρ οπερέιτορ. Μεγάλη ζήτηση για δωμάτια, ορατός κίνδυνος για overbooking στους.......
δημοφιλείς προορισμούς. Καταλύτης η κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας, η τρομοκρατία και οι «κλειστές» αγορές της Β. Αφρικής.

Από το «δίπολο» αγορών Γαλλίας-Ρωσίας, τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους τουρ οπερέιτορ των δύο χωρών, αλλά και τη διάθεση Ρώσων και Γάλλων να ταξιδέψουν, θα κριθούν, σύμφωνα με συγκλίνουσες ενδείξεις, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2016.

Οι χθεσινές εκρήξεις στην Κων/πολη με θύματα ξένους τουρίστες (μεταξύ των οποίων και Γερμανοί) επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα επηρεαστεί από ένα ευρύ πλέγμα μεταβλητών, οι οποίες, πιθανότατα, θα αλλάξουν αρκετές φορές τους επόμενους μήνες. Καθιστώντας, ουσιαστικά, αβάσιμη έως και πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Οι αγορές της Γαλλίας και της Ρωσίας προεξοφλείται ήδη από παράγοντες της αγοράς ότι θα αποτελέσουν το «βαρόμετρο» του φετινού καλοκαιριού. Πολύ περισσότερο καθώς, όπως φαίνεται, αναμένεται να λειτουργήσουν σε κάποιο βαθμό ως... συγκοινωνούντα δοχεία.

Ήδη, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, το κλείσιμο των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου για τους Ρώσους αλλά και των μουσουλμανικών προορισμών της Μεσογείου για τους Γάλλους δημιουργούν μια μεγάλη δεξαμενή εν δυνάμει πρόσθετων πελατών της Ελλάδας.

Κι αυτό, όπως εξηγούν, επειδή η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα τόσο των Ρώσων, όσο και των Γάλλων τουρ οπερέιτορ που αναζητούν καταλύματα για τους πελάτες τους, οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε στην Τουρκία και τις άλλες μουσουλμανικές χώρες-προορισμούς της Μεσογείου.

Κορυφαίος παράγοντας του χώρου που διατηρεί στενούς επαγγελματικούς δεσμούς με τη γαλλική αγορά περιέγραψε στο Euro2day.gr το μέγεθος του φετινού στοιχήματος για τον ελληνικό τουρισμό και τις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί, οι μεν Γάλλοι τουρ οπερέιτορ εμφανίζουν αυξημένη κινητικότητα, αλλά την ίδια στιγμή οι Γάλλοι ταξιδιώτες εμφανίζονται «παγωμένοι» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως οι Γάλλοι τουρ οπερέιτορ έχουν αυξήσει κατά 20%-30% σε σχέση με πέρυσι, τον αριθμό των δωματίων που έχουν δεσμεύσει με συμβόλαια, όπως και των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, οι κρατήσεις Γάλλων ταξιδιωτών που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας για διακοπές το επόμενο καλοκαίρι εμφανίζουν υστέρηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (Ιανουάριος 2015).

Ο ίδιος, έμπειρος παράγοντας και βαθύς γνώστης της γαλλικής αγοράς επισημαίνει στο Euro2day.gr πως «υπάρχει δυνατότητα να έλθουν φέτος στην Ελλάδα 400-500.000 περισσότεροι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι δεν θα ταξιδέψουν στους μουσουλμανικούς προορισμούς της Μεσογείου».

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, προκύπτουν οι δυσκολίες να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ο ελληνικός τουρισμός. Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, πως αναζητούνται διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και γειτονικούς νομούς αλλά δεν βρίσκονται. Κι αυτό ώστε να χρησιμοποιηθούν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
Εναλλακτικά, εξηγεί, θα αναζητηθούν ξενοδοχεία σε μεγάλα νησιά, με προτεραιότητα την Κέρκυρα και την Κω.

Έτσι, εξηγούν, ο αριθμός των Ρώσων που θα έλθει τελικά στη χώρα φέτος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πόσο ψηλά θα ανέβει ο πήχης του ελληνικού τουρισμού στη γαλλική αγορά.
«Είναι προφανές ότι από τα δωμάτια που δεν θα διατεθούν σε Ρώσους θα καθοριστεί πόσους περισσότερους Γάλλους θα προσελκύσουμε φέτος», τόνισε η ίδια πηγή.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr για το αν υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να διευκολυνθεί ο ερχομός περισσότερων Γάλλων ξεκαθάρισε: «Δυστυχώς όχι. Εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιλογές των Γάλλων τουρ οπερέιτορ σε συνδυασμό με τον αριθμό δωματίων και τις τιμές που θα προσφέρουν οι Έλληνες ξενοδόχοι».
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...