9 Δεκ 2015

Τα SOS της ρύθμισης για τις "μαύρες" καταθέσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιήσει τη μορφή....της ρύθμισης οικειοθελούς συμμόρφωσης ή κοινώς τη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των "μαύρων" καταθέσεων.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ένα κρίσιμο ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές στη φορολογία που θα περιληφθούν στο νέο πολυνομοσχέδιο.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται, μαζί με το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το θέμα της ρύθμισης για τις "μαύρες" καταθέσεις με τον κο Αλεξιάδη να επιδιώκει να πάρει το πράσινο φώς προκειμένου και αυτή να κατατεθεί στη Βουλή και να ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, αλλά και την δημιουργία του περιουσιολογίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
-στη ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης, κατά συνήθη πρακτική του υπουργείου Οικονομικών σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις "αμνηστίας", θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει σε επίπεδο δικαιοσύνης.
Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ότι δεν θα συμπεριληφθούν υποθέσεις που έχουν ήδη τελεσιδικήσει με αποφάσεις εφετείου.

- Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση την φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου.

- Θα υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις από το φόρο που θα προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα για όσους "εμπιστευτούν την Ελλάδα", όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ. ΄Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από "το στρώμα" στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από το φόρο.
Έτσι, θα δοθεί έκπτωση για όσους μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε προθεσμιακή κατάθεση στην Ελλάδα για τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα (π.χ. ένα ή δυο χρόνια), θα αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και θα τα διακρατήσουν, θα αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα κλπ.

Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του περιουσιολογίου, στο οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να έχει προαναγγείλει κατασχέσεις για ότι δεν δηλωθεί και εντοπισθεί από τις φορολογικές υπηρεσίες.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή:capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...