11 Δεκ 2015

Έκλεισε η διαπραγμάτευση, άνοιξε η αγορά των "κόκκινων δανείων"

Των Δ. Καδδά, Β. Γεώργα
"Επιτεύχθηκε συμφωνία και σε αυτόν τον γύρο", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.......
Προανήγγειλε την κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου προς ψήφιση αύριο στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί έως το απόγευμα της Τρίτης. Στο νόμο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τα "κόκκινα δάνεια", το μισθολόγιο στο Δημόσιο και άλλα πεδία των 13 προαπαιτουμένων που απαιτούν νομοθέτηση.

Και τα στεγαστικά στα funds
"Ανοίγει" άμεσα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή η πώληση "κόκκινων δανείων" όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) με εξαίρεση τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, καθώς και τα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Για τα δάνεια πρώτης κατοικίας θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Για τα παραπάνω ενημέρωσαν οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, σε επίπεδο κορυφής.

Το κανονιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους υπουργούς, θα ορίζει τις επιμέρους κατηγορίες, οι οποίες θα εξαιρεθούν. Το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο θα ορίζει και τις εξαιρέσεις, αλλά και τους όρους πώλησης "κόκκινων δανείων" που θα αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. 
Ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο ορισμός μικρή επιχείρηση αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.

"Κλείδωσε" η διαπραγμάτευση
Οι υπουργοί εξήγησαν ότι στη διαπραγμάτευση εκκρεμούν πλέον κάποιες λεπτομέρειες που θα οριστικοποιήσουν οι τεχνικές ομάδες Ελλάδας και Θεσμών. Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι λογικά το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει, εκ νέου, το EWG, με στόχο να εγκρίνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. σήμερα έχει επίσης προγραμματιστεί EWG, στο οποίο θα συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα).
Στόχος είναι έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ.

Στρατηγική έκθεση για το νέο Ταμείο
Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε μια στρατηγική έκθεση, η οποία σταδιακά θα καταλήξει σε νόμο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι στην παρούσα συμφωνία δεν γίνεται λόγος για τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος και για το έαν το ποσό αυτό θα μειωθεί λόγω των χαμηλότερων αναγκών για κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Προανήγγειλαν ότι θα ενεργοποιηθεί έως το Πάσχα, ότι θα μετάσχει σε αυτό το ΤΧΣ και ότι διοικητικά θα διαρθρωθεί μία διοικούσα επιτροπή, αλλά και "μπαλόνια" που θα επιβλέπουν πακέτα περιουσιακών στοιχείων.

Δημιουργείται υπέρ ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.).

Μισθολόγιο στο Δημόσιο
Οι υπουργοί ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε δημόσιους υπαλλήλους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...