1 Δεκ 2015

Αποσπερίδα Πολιτισμού αφιερωμένη στα θαλασσινά διηγήματα του Α. Καρκαβίτσα

Τριπλό αφιέρωμα στον Αντρέα Καρκαβίτσα (1865-1922) και στα θαλασσινά διηγήματά του "Τα λόγια της πλώρης" (1899), κυρίως στο........
διήγημά του «Το γιούσουρι». Μαζί σύντομη συγκριτική μνεία της παράλληλης σε συμβολισμό και νόημα νουβέλας του Αμερικανού συγγραφέα Ernest Hemingway (1899-1961) "Ο γέρος και η θάλασσα" (1952). Οι ομοιότητες και οι διαφορές, τηρουμένων των αναλογιών, ανάμεσα στα δυο πεζογραφήματα, το ελληνικό και το αμερικάνικο.

Η μοίρα του ανθρώπου που ματαιοπονεί να έξημερώσει τα στοιχεία της φύσης, να κυβερνήσει την ίδια του τη ζωή και τέλος γέρος, καταπονημένος και μ’ άδεια χέρια, εξακριβώνει ότι το μόνο που του απόμεινε είναι ένα «αδειανό πουκάμισο», ένα κουρελιασμένο σκοινί όπου ήταν δεμένο το γιούσουρι κι ένα άχρηστο ψαροκόκκαλο, άθλιο απομεινάρι του αγώνα με τη θάλασσα-ζωή και τους πανταχού παρόντες καρχαρίες της: «Κι εγώ Γιάννος ο Γκάμαρος, νέος Αϊ-Γιώργης του νησιού, εβδομηντάρης κι ετοιμόρροπος τώρα, δε θαλασσοδέρνομαι παρά για το καρβέλι!» «‘What’s that?’ the tourist asked a waiter and pointed to the long backbone of the great fish that was now just garbage waiting to go out with the tide»…

Υπενθυμίζομε ότι ως εισαγωγή στις μη μουσικές αποσπερίδες της Στέγης Μελέτης για τις εφετινές αποσπερίδες μας επελέγησαν σύντομα χαρακτηριστικά τραγούδια (Lieder) από τους κύκλους τραγουδιών του Gustav Mahler (1860-1911): Kindertotenlieder, Rückertlieder και Lieder eines fahrenden Gesellen στην εξαίρετη ερμηνεία τους από τη μέτζο-σοπράνο Dame Janet Baker και τον Sir John Barbirolli που οδηγεί δυο μυθικές αγγλικές ορχήστρες: τη New Philharmonia Orchestra και Hallé Orchestra.
Αποσπερίδα Πολιτισμού Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015, στις 7 μ.μ. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παραλλήλως, για όσους αγαπούν το βιβλίο ελπίζομε θα λειτουργήσει κανονικά, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η Λέσχη Ανάγνωσης για Ενήλικες και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, υπό την εμπνευσμένη εποπτεία της ακάματης καθηγήτριας κ. Αγγέλας Καλαφάτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας στο τηλέφ. 22890-22646 κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Στέγης ή καλύτερα απ’ ευθείας στο τηλέφ. 6977281895 (κ. Α. Καλαφάτη)

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή
17.30΄ – 20.30΄ μ.μ.
Τηλέφ. 22890-22646 / 6946775528 (κ. Π. Γκιώκας)
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...