16 Δεκ 2015

Τι φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για μείωση των αντικειμενικών

Στάση αναμονής τηρούν στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την απόφαση......
του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ορίζει ότι οι αντικειμενικές τιμές θα έπρεπε από την 21η Μαϊου του 2015 να έχουν αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί και επίσημα σήμερα το μεσημέρι και θα την παραλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να την μελετήσουν και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση. Θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση θα προωθηθεί άμεσα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να διαπιστωθούν οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν στο ζήτημα της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών.

Από τις πρώτες άτυπες εκτιμήσεις προκύπτει ότι ειδικά για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, μάλλον δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ η απόφαση ορίζει ότι οι τιμές θα έπρεπε να έχουν αναπροσαρμοστεί από την 21η Μαΐου του 2015.

Το πρόβλημα προκύπτει για όλες τις συναλλαγές στην αγορά ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μετά την 21η Μαΐου, όπως είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι γονικές παροχές και οι πλειστηριασμοί (αν και ήταν ελάχιστοι λόγω των capital control) αφού η αντικειμενική τιμή καθορίζει όχι μόνο τους φόρους αλλά και τις αμοιβές συμβολαιογράφων κλπ.

Επισήμως προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ασυρμάτου όσον αφορά το θέμα της απόφασης του ΣτΕ, αλλά έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών.
Από αυτήν την αναθεώρηση θεωρείται δεδομένη η μείωση των αντικειμενικών τιμών σε πολλές περιοχές που θεωρούνται ακριβές και οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης, ενώ στις λεγόμενες πιο φθηνές περιοχές, οι τιμές δεν αναμένεται να αλλάξουν καθώς θα πρέπει να αυξηθούν προκαλώντας δυσφορία σε πολίτες με χαμηλό εισοδηματικό προφίλ.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...