8 Δεκ 2015

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις από το πρώτο ευρώ για χρέη προς τα Ταμεία

Στο "δόκανο" του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) βρίσκονται..... από σήμερα περίπου 110.000 επιχειρηματίες που αν και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν καταβάλλουν ούτε... σεντ, είτε τηρώντας ένα διακανονισμό, είτε με τη μορφή "έναντι" καταβολής.

Στο επίκεντρο της προσοχής, επίσης, βρίσκονται και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ούτε καν από τον... πρώτο μήνα της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ξεκίνησε σήμερα πρακτικά η αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων από το ΚΕΑΟ προς τις ελληνικές τράπεζες -με βάση την εγκύκλιο της 4ης Δεκεμβρίου - με στόχο την κατάσχεση αποταμιεύσεων όσων οφειλετών δεν έχουν διακανονίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους μέσω κάποιας ρύθμισης (πχ ρύθμιση 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση κλπ.) ή δεν προβαίνουν ούτε καν σε μία καταβολή ενός ποσού έναντι των χρεών τους.

Οι οφειλέτες αυτοί θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ αφού έχουν αδιαφορήσει να συμμορφωθούν με τις προειδοποιήσεις των Ταμείων στα οποία χρωστούν αλλά και σε εκείνες του ΚΕΑΟ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι τράπεζες "απαντούν" αυθημερόν στο ΚΕΑΟ για το αν υπάρχει ρευστό στους λογαριασμούς στους οποίους επιβάλλεται το κατασχετήριο και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ιδιαιτέρως... θετικά.

Ποια ποσά κατάσχονται ανάλογα με το "είδος" του τραπεζικού λογαριασμού

Σε περίπτωση που εντοπιστεί από μία τράπεζα "ρευστό" στον τραπεζικό λογαριασμό ενός οφειλέτη που έχει υποδείξει το ΚΕΑΟ, τότε το ΚΕΑΟ:

* θα κατάσχει άμεσα ολόκληρο το ποσό αυτό αν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό.

* θα κατάσχει κάθε ευρώ πάνω από τα 1.250 ευρώ αν πρόκειται για μισθοδοτικό λογαριασμό.

Έτσι αν ένας οφειλέτης χρωστά πχ 10.000 ευρώ και έχει σε ένα μη μισθοδοτικό λογαριασμό του 12000 ευρώ, το ΚΕΑΟ θα κατάσχει τα 10.000 ευρώ.

Αν, πάλι, ένας ένας οφειλέτης έχει χρέος 10.000 και διατηρεί ένα μισθοδοτικό λογαριασμό με 1500 ευρώ, θα γίνει κατάσχεση στα 250 ευρώ και τα υπόλοιπα 1250 θα μείνουν ανέγγιχτα.

Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΚΕΑΟ το οποίο μίλησε στο Capital.gr εκτιμάται ότι από τους περίπου 270.000 οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στα "μητρώα" του εν λόγω Κέντρου (με χρέη άνω των 5000 ευρώ), οι 80.000 τηρούν τον διακανονισμό τους (πχ ρύθμιση 100 δόσεων, νέα αρχή, πάγια ρύθμιση), ενώ άλλοι 80.000 καταβάλλουν ένα ποσό έναντι οφειλής.

Οι δύο αυτές κατηγορίες αυτές δεν βρίσκονται... πρώτες στη λίστα για την αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αντίθετα, προτεραιότητα έχουν όσοι γιγάντια ληξιπρόθεσμα χρέη και αδιαφορούν πλήρως για τα χρέη τους.

Η σχετική διαδικασία είχε "παγώσει " από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου του 2015 λόγω των capital controls που είχαν επιβληθεί από τις 29 Ιουνίου. Ωστόσο επανήλθε τυπικά από χθες και μάλιστα, με "ηλεκτρονικό" τρόπο δηλαδή χωρίς τη χρονοβόρα και οικονομικά ζημιογόνα μεσολάβηση των δικαστικών επιμελητών.
Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...