4 Δεκ 2015

Σημαντικές διαφορές στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Γ. Σταθάκη

Σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με την περιουσιακή κατάσταση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη: Οπως συγκεκριμένα διαπιστώθηκε......
κατά την αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου δηλώσεων «πόθεν έσχες» της Βουλής, από τη σύγκριση των δύο δηλώσεών του –της αρχικής και εκείνης που συμπληρωματικά έκανε «εθελούσια» στη συνέχεια- προκύπτουν σημαντικές διαφορές όχι μόνο ως προς το ένα εκατομμύριο ευρώ που είχε «ξεχάσει» να δηλώσει, αλλά και με καταθέσεις του και με συμμετοχές που φέρεται να έχει σε ακίνητα.

Τούτου δοθέντος, η Επιτροπή αποφάσισε να ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές «ο ενδελεχής έλεγχος της υπόθεσης, με όποιο μέσο χρειαστεί, ακόμα και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

«Ο έλεγχος είναι θεμιτός. Δεν υπάρχει θέμα Σταθάκη» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές την εν λόγω εξέλιξη. Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης δεν προέβη σε κάποια δήλωση. «Οδέν σχόλιο. Ας προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους θεσμούς», είναι σχόλιο που αποδίδεται σε συνεργάτες του υπουργού.

Παράλληλα με το θέμα αυτό, αποφασίστηκε «κατά προτεραιότητα» να γίνει σε βάθος έλεγχος των δηλώσεων του έτερου υπουργού της κυβέρνησης Αλ. Φλαμπουράρη.

Περαιτέρω έλεγχος αποφασίστηκε και για την περίπτωση ενός εν ενεργεία βουλευτή, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, ο οποίος αρχικώς δεν είχε κάνει δήλωση «πόθεν έσχες». Οταν κλήθηκε να το πράξει και υπέβαλε τέτοια δήλωση, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις φορολογικού ενδιαφέροντος, οι οποίες επίσης αποφασίστηκε να ελεγθούν.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, έντεκα υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, επειδή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις εκ μέρους της Επιτροπής δεν προσήλθαν για να δώσουν εξηγήσεις ή συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με εκκρεμότητες που φάνηκε πως έχουν. Ιδια αντιμετώπιση με τους 11 έχουν άλλοι οκτώ (μεταξύ των οποίων και ένας πρώην βουλευτής), οι οποίοι δεν είχαν υποβάλλει δήλωση όπως ήταν υποχρεωμένοι.

Πέραν τούτων, ο κ. Χαϊκάλης για την δική του υπόθεση (ως προς τη σχέση του με εταιρεία στην Κύπρο) απαλλάχθηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης δικαστικού που εικουρεί –όπως ελέχθη- το έργο της Επιτροπής. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε τα μέλη της να ασχοληθούν με υποθέσεις οι οποίες αφορούν –όπως σημειώθηκε- τις περιπτώσεις των κ. Μητρόπουλου, Χαρδούβελη και Παπασταύρου.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σχετικά με την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.

Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...