1 Νοε 2015

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Μαχαιριά στην καρδιά μου το νεύμα του Ανδρέα στη Δήμητρα

- Η έκφραση "θα ταράξει τα νερά" είναι μετριοπαθής για να περιγραφεί το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου
- Στο "Έρωτας και Εξουσία" αποκαλύπτει δεκάδες άγνωστες στιγμές της με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η απιστία........

- Για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις τον παρομοιάζει με έναν αλκοολικό που δεν παραδέχεται το πρόβλημά του!
- Σε 536 σελίδες δεν αναφέρει πουθενά το όνομα Δήμητρα Λιάνη, την οποία αποκαλεί αποκλειστικά και μόνο "αεροσυνοδό"
- Πως περιγράφει το "νεύμα" όταν επέστρεφε από το Χέρφιλντ: "Ήταν το δηλητηριασμένο βέλος κατευθείαν στο στήθος, στην καρδιά μου"
- Όταν έμαθε για τη σχέση του είπε: "Για όνομα του Θεού, Ανδρέα, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!» - «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;» ήταν η απάντησή του!
- Αποκαλύπτει πως και η ίδια έπεσε στην αγκαλιά ενός άλλου άνδρα, του "αρρενωπού Πιερ"!

Είναι ένα βιβλίο που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων. Ένα βιβλίο που μπορεί να βάλει "φωτιά" σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά "τζάκια" της χώρας. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου, στο "Έρωτας και Εξουσία", αποκαλύπτει... σχεδόν τα πάντα για τον πολυτάραχο γάμο της με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αναφέρεται στην απιστία, στο διαζύγιο, στην "αεροσυνοδό", στην δική της σχέση με τον "αρρενωπό Πιερ" και πολλές, συγκλονιστικές λεπτομέρειες της "θυελλώδους" συνύπαρξής της με τον ιστορικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, στο οποίο και δημοσιεύονται αποσπάσματα, αυτό το βιβλίο χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να γραφτεί.
Είναι ένα βιβλίο που ξεσκεπάζει όλα τα μυστικά μιας από τις πιο θρυλικές ελληνικές πολτικές οικογένειες. Είναι ένα κείμενο με γρήγορη ροή, που «ξεκλειδώνει» τις βαριές ξύλινες πόρτες πρωθυπουργικών γραφείων και υπνοδωματίων, στεριώνει πολιτικούς μύθους αλλά γκρεμίζει ανθρώπινες προσωπικότητες.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ 
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Η Μ. Παπανδρέου στα 92 της χρόνια αποφάσισε να «τσαλακώσει» αλλά και να «τσαλακωθεί». Να αποκαλύψει αλλά και να αυτοαποκαλυφθεί, σε μια διήγηση ενδιαφέρουσα και ζωντανή, με ένα απρόσμενο φινάλε. Κάνει την ανατροπή και φανερώνει το πραγματικό τέλος της ιστορίας της με τον Ανδρέα, που κανείς από εμάς δεν είχε μέχρι σήμερα φανταστεί.
Οφθαλμός αντί οφθαλμού;
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για τους Παπανδρέου και τη ζωή τους. Κι όμως. Ισως, τελικά, να μην ξέρουμε τίποτα, παρά μόνο όσα εκείνοι θέλησαν κατά καιρούς να μάθουμε γι' αυτούς. «Μια εικόνα χίλια ψέματα», γράφει η Μ. Παπανδρέου σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου της... αποδομώντας με μια φράση μια φωτογραφία που κατά τις εφημερίδες της εποχής αποτύπωνε την οικογενειακή τους ευτυχία με τον Ανδρέα.

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου είναι γεμάτο εναλλαγές. Μια μείξη από άγνωστα πολιτικά γεγονότα, δραστηριότητες της ίδιας της Μ. Παπανδρέου στο φεμινιστικό και ειρηνευτικό κίνημα, αλλά και απόκρυφες στιγμές της με τον Ανδρέα είτε στο ζενίθ του έρωτά τους είτε στο ναδίρ όταν η «αεροσυνοδός», όπως αποκαλεί τη Δήμητρα Λιάνη σε όλο το βιβλίο, μπήκε στη ζωή τους.
Δεν ήταν η πρώτη εξωσυζυγική σχέση του Ανδρέα. Ηταν, όμως, η πιο σοβαρή. Και αυτή που οδήγησε τη Μαργαρίτα, λίγους μήνες μετά αφού το ανακάλυψε, στην αγκαλιά ενός μυστηριώδους Γάλλου αξιωματικού. Μια δική της εξωσυζυγική σχέση που δεν ήξερε κανείς έως σήμερα. Την αποκαλύπτει στο βιβλίο μαζί με πολλά ακόμη άγνωστα για την προσωπική της ζωή.

Ο "φίλος και εραστής" Πιερ...
Η Μαργαρίτα γνώρισε τον «Πιερ», όπως τον αποκαλεί, την άνοιξη του 1986 σε μια αεροπορική πτήση για Αμερική. Ηταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γαλλικού Στρατού στο ΝΑΤΟ και έδινε διαλέξεις για το Ευρωπαϊκό Κίνημα Ειρήνης ως μέλος μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Για τον Πιερ: «Το πρόσωπό του ήταν σμιλεμένο, είχε τετράγωνο πιγούνι με λακκάκι, ανοικτά καστανά μάτια. Πολύ αρρενωπός. Είχα μπροστά μου έναν Κερκ Ντάγκλας, έναν Κάρυ Γκραντ»
«Αυτή την άνοιξη λαχταρούσα το ρομάντζο στη ζωή μου, ένα νέο ρομάντζο. Το παλιό φάνταζε ανεπανόρθωτο και διαβρωμένο από το παιγνίδι εξουσίας, ανταγωνιστικότητας, συμπόρευσης με τους θεούς του κατεστημένου - και τις "θεές" έξω από αυτό», γράφει η Μ. Παπανδρέου, η οποία είχε ήδη μάθει για τη σχέση Ανδρέα - Δήμητρας.

Ο «Πιερ» ήταν 10 χρόνια νεότερός της, γύρω στα 55. «Το πρόσωπό του ήταν σμιλεμένο, είχε τετράγωνο πιγούνι με λακκάκι, ανοικτά καστανά μάτια. Πολύ αρρενωπός. Είχα μπροστά μου έναν Κερκ Ντάγκλας, έναν Κάρυ Γκραντ», τον περιγράφει.

Τον συναντούσε στην Αμερική, στην Ελλάδα και όπου αλλού συνέπιπταν τα προγράμματά τους. Ηταν ο φίλος και εραστής της επί δύο χρόνια, οπότε του ζήτησε να διακόψουν επιχειρώντας μια τελευταία προσπάθεια επανένωσης με τον Ανδρέα. Ο «Πιερ» ήταν πάντα εκεί, όταν τον χρειαζόταν. Εφυγε όταν του το ζήτησε.

Η "αεροσυνοδός"
«Ο Ανδρέας ήταν ένας πιστός σύζυγος, ώσπου γυρίσαμε στην Ελλάδα»... γράφει η Μ. Παπανδρέου. «Το χειρότερο από όλα για μένα ήταν ο ενθουσιασμός του Ανδρέα για τη γυναίκα που τον γοήτευε. Αυτός ο "ενθουσιασμός" τον τύφλωνε ως προς την πραγματικότητα, την υπευ-θυνότητα, την επιχειρηματολογία. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον αλκοολικό. Πώς να κάνεις έναν αλκοολικό να παραδεχτεί πως στ' αλήθεια είναι αλκοολικός; Παρ' όλα αυτά, ο Ανδρέας είχε επίγνωση της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο. Είχε πάει και σε ψυχίατρο πριν παντρευτούμε να το συζητήσει. Ο ψυχίατρος τον ρώτησε αν τον επηρέαζε με κάποιο τρόπο στην επαγγελματική του καριέρα. Οταν απάντησε "όχι", ο φοβερός γιατρός αποκρίθηκε πως δεν έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Ο Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις περιγραφές της Μαργαρίτας ήταν ένας άπιστος σύζυγος. Ωστόσο, στο τέλος πάντα επέστρεφε σε εκείνη. Μέχρι τη γνωριμία του με την «αεροσυνοδό», στις αρχές του 1986. Η Μ. Παπανδρέου είχε δει τον τρόπο που προσέγγιζε η Δήμητρα τον Ανδρέα ως μέλος του πληρώματος του πρωθυπουργικού αεροσκάφους και προσπαθούσε να την κρατήσει μακριά. Μάταια. Η Μ. Παπανδρέου περιγράφει άγνωστα περιστατικά και διαλόγους. Όπως τη δεξίωση στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο λίγους μήνες μετά τη γνωριμία της Δήμητρας και του Ανδρέα.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ 
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Η Μαργαρίτα περιμένοντας να φτάσει ο Ανδρέας στην κατοικία του πρέσβη ζήτησε να ξεκουραστεί σε ένα δωμάτιο. Μια ώρα αργότερα, η φίλη της που τη συνόδευε μπήκε αναστατωμένη: "Ήρθε... μαζί της", της είπε. "Μαζί της; Τι εννοείς μαζί της αναφώνησα. Εχει τρελαθεί τελείως. Η ίδια «δραπέτευσε» από την κατοικία, ενώ στην επιστροφή τους την άλλη ημέρα στο αεροσκάφος είπε στον Ανδρέα: «Για όνομα του Θεού, Ανδρέα, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!». «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;», ήταν η απάντησή του.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Η συζήτηση για διαζύγιο και το θρυλικό "νεύμα"
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησαν τα χρόνια της κόλασης. Με διαρκή σκαμπανεβάσματα, αποτυχημένες προσπάθειες επανασύνδεσης, ατέρμονες συζητήσειςγια το διαζύγιο, πίκρες και κλάματα. Το 1987 το ζευγάρι ζούσε πια χωριστά και όλη η Ελλάδα ήξερε το «ροζ» σκάνδαλο. Η Μαργαρίτα ζήτησε από τον Ανδρέα να μιλήσουν: "Όταν άνοιξα την πόρτα του σπιτιού, είδα με κατάπληξη πως εκεί ήταν ο Μένιος ο δικηγόρος και ο Κώστας ο ψυχίατρος. Ζήτησα από τον Ανδρέα να τους πει να φύγουν. Απάντησε πως είναι σημαντικό να είναι παρόντες. "Εσύ ζήτησες αυτή τη συνάντηση. Τι θέλεις από μένα;".

Το βλέμμα του ήταν αυστηρό. Ξαφνικά το να πω ότι θέλω διαζύγιο δεν μου φαινόταν σωστό σε αυτό το περιβάλλον. "Προτείνω να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τη σχέση μας και να κάνουμε κάποιες κοινές δημόσιες εμφανίσεις προκειμένου να σταματήσουν τα σχόλια".

"Εχω μια άλλη ιδέα...", αποκρίθηκε αργά ο Ανδρέας. "θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε πως είμαστε σε διάσταση". Προσπάθησα να μη δείξω κάποια αντίδραση. Ήταν η πρώτη φορά που έλεγε αυτές τις λέξεις. "Ναι", είπα. "Αλλά αυτό θα κρατούσε το θέμα ανοικτό -θα είμαστε ή δεν θα είμαστε μαζί- σαν τηλεοπτικό σήριαλ. Γιατί δεν ανακοινώνουμε ότι απλώς παίρνουμε διαζύγιο;".

"Δεν Θέλω διαζύγιο. Δεν σκοπεύω να πάρω διαζύγιο. Δεν πρόκειται να ξαναπαντρευτώ". "Δεν θέλεις διαζύγιο, αλλά η συμπεριφορά σου με αναγκάζει να το σκέφτομαι", περιγράφει στο βιβλίο. Όσες χλιαρές προσπάθειες επανασύνδεσης ακολούθησαν, δεν απέδωσαν. Το 1988 ο Α. Παπανδρέου αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε στο Χέρφιλντ. Μαζί του ήταν η Δήμητρα.

Ο Παπανδρέου επέστρεφε στις 23 Σεπτεμβρίου από το Λονδίνο. Η Μαργαρίτα περιγράφει τη σκηνή με το νεύμα του Ανδρέα ατην «αεροσυνοδό». «Ο Ανδρέας, ο πρωθυπουργός ήταν ο εραστής μου, ο σύζυγός μου, ο πατέρας των παιδιών μου, ο σύντροφός μου στις πολιτικές δράσεις. Η κίνησή του ήταν το τελειωτικά χτύπημα - το δηλητηριασμένο βέλος κατευθείαν στο στήθος, στην καρδιά μου. Αλλά τον αγαπούσα ακόμα. Ήταν ο αετός μου και ο δεσμός δεν μπορούσε να διαρραγεί. Ηταν παρ' άλα αυτά και η λύτρωσή μου"...
Φωτό από youtube 
Φωτό από youtube
Πηγή: Real News - newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...