2 Νοε 2015

«Καταιγίδα» επτά μέτρων αλλάζει το φορολογικό τοπίο

Επτά μέτρα που θα αλλάξουν ριζικά το φορολογικό περιβάλλον για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες αφού είναι πια και........
μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και άλλα τα αποτελούν εκκρεμότητες που θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών.

Μέσα στις επόμενες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης και οι συνεργάτες του θα πρέπει να αποφασίσουν:

1. Την διαμόρφωση του τελικού ύψους των τελών κυκλοφορίας για το 2016 από τα οποία αναμένει έσοδα 1,3 δις ευρώ αντί των αρχικά υπολογισμένων εσόδων ύψους 1,1 δις ευρώ. Με βάση σενάρια που διαρρέουν από το υπουργείο οικονομικών αυτό θα γίνει με την αύξηση των τελών για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και την επιβολή ενός συμβολικού τέλους για τα περίπου 60.000 «καθαρά» αυτοκίνητα που μέχρι σήμερα είχαν ατέλεια.

2. Του όρους με τους οποίους θα δοθεί το επίδομα συνολικού ύψους 100 εκ ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης το οποίο εκκρεμεί από τα μέσα Οκτωβρίου Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο θέμα σημαντική μείωση στα σημερινά εισοδηματικά όρια των 30.000 ευρώ για τον άγαμο, των 40.000 ευρώ για τους έγγαμους και 43.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές με παράλληλη μείωση και των σχετικών περιουσιακών κριτηρίων (αξία ακίνητης περιουσίας). Τούτο για να μην μειωθεί η επιδότηση των 35 λεπτών στο λίτρο και να λάβουν το επίδομα όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη.

3. Τις αλλαγές που θέλει να κάνει στις κλίμακες μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών . Με βάση πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο Νοέμβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου ώστε ότι συμφωνηθεί να αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2016. Μέσα στο νομοσχέδιο αυτό θα δίνεται λύση για την φορολογία των ενοικίων και ενιαία φορολόγηση των κινητών αξιών και των ομολόγων.

4. Να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την οικειοθελή εμφάνιση μη δηλωθέντων εισοδημάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει πει ότι η φορολογία όσων ομολογήσουν αδήλωτα θα είναι «λογική» εγκαταλείποντας του εναιαίου συντελεστή του 22% που είχε καταλήξει η διαβούλευση που είχε ξεκινήσει με το νομοσχέδιο που είχε θέσει σε διαβούλευση ο πρώην ΥΠΟΙΚ κ. Γιάννης Βαρουφάκης.

5. Μαζί θα πρέπει να σημάνει και την έναρξη της έρευνας κίνησης τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 10 ετίας που υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες ο ΣΔΟΕ ο οποίος βρίσκεται τώρα σε καθεστώς μετάβασης από το ΥΠΟΙΚ στην - ακέφαλη ακόμη- Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

6. Να δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος το οποίο θέλει να συνδέσει σταδιακά και με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου . Εκτός από γενικές περιγραφές οι δανειστές πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο αφού συνδέουν το μέτρο με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

7. Να ενεργοποιήσει μέσα στο μήνα το περιουσιολόγιο μέσω του οποίου όλου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το σύνολο της περιουσιακής τους κατάστασης που θα αφορά εκτός από τα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς μετοχές μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μετοχές ακόμη και τιμαλφή έργα τέχνης και περιεχόμενα θυρίδων.
Τάσος Δασόπουλος 
Πηγή: enikonomia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...