16 Νοε 2015

Ο Π. Κουρουμπλής για τις αλλαγές του Καλλικράτη και τη μεταφορά μέρους του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Θετικά βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής τη μεταφορά μέρους του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο.........
της οικονομικής της στήριξης, αλλά και της μεγάλης θεσμικής αλλαγής στο Καλλικράτη, που θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Μιλώντας ο υπουργός Εσωτερικών στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 984» τόνισε την ανάγκη να ασχοληθούμε «με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική ανάπτυξη της χώρας, να βρούμε τομείς για να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στο δημόσιο».

Αναφερόμενος ο κ. Κουρουμπλής στον Καλλικράτη υπογράμμισε μεταξύ των άλλων: «Χρειαζόμαστε μεγάλη θεσμική αλλαγή. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη θεσμική αλλαγή στον Καλλικράτη, λειτουργική, που θα του δίνει δυνατότητες και πόρους. Το πρώτιστο είναι να έχουμε δήμους που να μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα διατύπωσε την άποψη ότι βλέπει «με καλό μάτι τη μεταφορά πόρων, όπως ένα μέρος του ΕΝΦΙΑ κ.λπ., στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχτεί οικονομικά. Στα πλαίσια, λοιπόν, επαναθεσμοποίησης του Καλλικράτη, θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, ώστε όταν μεταφέρουμε αρμοδιότητες, να μεταφέρουμε και πόρους. Αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή μεταρρύθμιση, δεν γίνεται να μεταφέρουμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους».

Σημείωσε επίσης ότι «η μεγάλη φιλοδοξία και της σημερινής κυβέρνησης είναι επιτέλους αυτό που ξεκίνησε εδώ και χρόνια και δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, να πάρει “σάρκα και οστά” η ηλεκτρονική διακυβέρνηση», ενώ προανήγγειλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
« Ετοιμάζεται, είπε, ένα μεγάλο αφήγημα που θα αφορά και στον εκλογικό νόμο. Μιλάμε για ένα έναν πιο δίκαιο εκλογικό νόμο με μικρές περιφέρειες».

Αναφερόμενος ο υπουργός Εσωτερικών στις εξελίξεις μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, είπε:
«Με ανησυχούν ορισμένες αποφάσεις κάτω από αυτή την συνθήκη κρατών – μελών που ακούω, για κλείσιμο συνόρων. Δεν θα προστατευθεί η Ευρώπη από αυτές τις επιλογές. Φοβάμαι ότι θα είναι τραγικό λάθος που μάλλον θα δυναμιτίσει την όποια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, παρά θα δώσει λύσεις που απαιτούνται, διότι είναι μια νέα πραγματικότητα, σκληρή και οδυνηρή και ίσως επιβάλλει την απαίτηση για μια πιο ενωμένη και ενιαία Ευρώπη. Το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές εντάσεις και μέσα στην Ευρώπη».

«Νομίζω, συμπλήρωσε, ότι για όλους μας είναι εσωτερική ανάγκη να εκφράσουμε τη θλίψη μας και τη συμπαράσταση μας πρώτα σε όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει ανθρώπους ή έχουν τραυματισμένους ανθρώπους, βεβαίως στη γαλλική κυβέρνηση και τον γαλλικό λαό. Νομίζω ότι η βία με αυτόν τον τρόπο δεν δίνει ούτε λύσεις σε αυτούς που υποτίθεται ότι την επιλέγουν, αλλά ούτε και καμία προοπτική, με την έννοια της διεκδίκησης κάποιων δικαιωμάτων που θεωρεί κανείς ότι πρέπει να υπερασπιστεί. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας. Η Ευρώπη μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Χρειάζεται νηφαλιότητα και κυρίως να μη μπει η Ευρώπη στη λογική του φόβου. 

Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η βάρβαρη, η απερίφραστη -από πλευράς βιαιότητας- συμπεριφορά με αποφασιστικότητα, διότι μόνο έτσι θα στείλουμε ένα μήνυμα από την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχουν δημοκρατικοί τρόποι που ο πολίτης μόνος του ή σε ομάδες μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτού του είδους τις πράξεις. Δηλαδή, να σκοτώνουμε αθώους ανθρώπους… 

Νομίζω ότι δίνουμε μεγάλη διάσταση σε αυτό το ζήτημα (σ.σ. ότι δύο τρομοκράτες πέρασαν από τα ελληνικά σύνορα) και είναι λάθος. Όταν προωθούνται χιλιάδες άνθρωποι κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, ενδεχομένως να υπάρξουν και τέτοιες περιπτώσεις, που δεν είχαν επισημανθεί στο παρελθόν ως περιπτώσεις τρομοκρατών… Εκτιμώ ότι το ζήτημα είναι γενικότερο… 

Ο στόχος μας πρέπει να είναι πώς θα ξεπεράσουμε αυτές τις αδυναμίες για να γίνει η Ευρώπη μας μια όαση πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας… Όλες οι χώρες είναι υποψήφιες για τέτοια “τυφλά” χτυπήματα που δεν έχουν λογική. Η Ελλάδα για πολλούς λόγους θέλει να αισθάνεται ότι μπορεί να μην είναι στόχος, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα…».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους είπε:
«Νομίζω ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση να ξεπεραστούν αυτούς του είδους τα ζητήματα με συγκεκριμένους στόχους… Η κυβέρνηση οφείλει συνεχώς να προσπαθεί, αλλά τα μέτρα να έχουν πάντα γνώμονα τη δίκαιη κατανομή των βαρών… Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να αντιληφθούν ότι η πρώτη κατοικία συνδέεται με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν».
Τέλος για την υπόθεση Γ. Πανούση τόνισε:
«Θα περίμενα από έναν άνθρωπο, όπως ο κ. Πανούσης, να πάρει το λόγο μια φορά στο υπουργικό συμβούλιο και να πει ότι “εδώ υπάρχει ένα ζήτημα”… Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα και προσοχή. Δεν είναι απλά ζητήματα για να τα περιφέρουμε από εφημερίδα σε εφημερίδα. Είναι λεπτά και σοβαρά».
Πηγή: localit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...