1 Νοε 2015

Η μαγεία του ελληνικού βυθού

Φωτογραφίες του δύτη Στέφανου Κόντου στο Ιδρυμα Ευγενίδου αναδεικνύουν της ομορφιά, την αξία και την μοναδικότητα του Ελληνικού υποβρύχιου τοπίου........

Κάτω από τον επιβλητικό θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες τυπωμένες με ειδικές τεχνικές που δημιουργούν την αίσθηση της τρισδιάστατης αναπαράστασης σε βάζουν αμέσως στο κλίμα της έκθεσης «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα». Θέμα της έκθεσης, που υπήρξε δημιουργία του φωτογράφου και ελεύθερου δύτη Στέφανου Κόντου, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο τίτλος, η υποβρύχια φωτογραφία, η ελεύθερη κατάδυση αλλά και γενικότερα ο ελληνικός βυθός. Φιλοδοξία της η ανάδειξη της ομορφιάς, της αξίας μα και της μοναδικότητα του Ελληνικού υποβρύχιου τοπίου.
Σύμφωνα με το Ιδρυμα Ευγενίδου αυτή είναι η πρώτη φορά που μέσα από εκθέματα, φωτογραφικό υλικό από τον Ελληνικό υποβρύχιο χώρο αλλά και γραφικές αναπαραστάσεις παρουσιάζεται «η μοναδική δυναμική της ελεύθερης κατάδυσης, η "φυσική και ελεύθερη" επαφή με τον υποβρύχιο κόσμο, το υποβρύχιο περιβάλλον και η ιδιαίτερη εμπειρία της διαβίωσης σε ένα "ξένο" και ανεξερεύνητο περιβάλλον.»

Το ενυδρείο στο κέντρο του χωρου και οι υποβλητικοί ήχοι προβλέπεται να δημιουργήσουν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι έχει «βουτήξει» στον υπέροχο βυθό των Ελληνικών θαλασσών την ώρα που η έκθεση (η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) προσφέρει μια ιδιαίτερη εικαστική άποψη για την ελεύθερη κατάδυση και την φυσική επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Ενδιαφέρον όμως φαίνεται να είναι και το γεγονός ότι όπως το Ιδρυμα Ευγενίδου επισημαίνει, η έκθεση θα δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ποια είναι η ευθύνη του ελεύθερου δύτη απέναντι στην προστασία του υποβρύχιου φυσικού περιβάλλοντος και την «ανθρώπινη επέμβαση» σε αυτό; Ιδιαίτερη θα είναι σε αυτό το σημείο η συμβολή της freedivegreece, η οποία με την μεγάλη εμπειρία της στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τα παραπάνω θέματα.
Η έκθεση που ανοίγει για το κοινό την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου, αναμένεται επίσης να «ερμηνέψει τις ανθρώπινες προσλαμβάνουσες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και τις διεργασίες και προσαρμογές που συντελούνται όταν ο άνθρωπος καταδύεται ελεύθερα και χωρίς την χρήση αναπνευστικών συσκευών».

Στόχος είναι η ανάδειξη της της φυσιολογίας μας με την θάλασσα και η «εύπεπτη» ανάλυση θεμάτων σχετικών με την ασφαλή επαφή των νέων με την θάλασσα και την κατάδυση. Γι' αυτό άλλωστηε η «Με μια ανάσα: Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα» υποστηρίζεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και ξεναγήσεις για ομάδες κοινού (σύλλογοι, φορείς, ΚΑΠΗ κ.λπ.). Τόσο η επίσκεψη στην έκθεση όσο και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις των ομάδων, απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης.

Η έκθεση είναι αυτοκαθοδηγούμενη και το γενικό κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη κράτηση, από Τετάρτη έως Παρασκευή (ώρες 17:00-20:00) και κάθε Σαββατοκύριακο (ώρες 10:30-20:30), εξαιρουμένων των επισήμων αργιών.
Πηγή: tovima.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...