4 Νοε 2015

Ψήνεται ρύθμιση "νέας αρχής" στη σχέση με την εφορία

Εισηγήσεις για να δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις να κάνουν μια "νέα αρχή" στη σχέση τους με.......
την εφορία δέχεται το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας. Πρόκειται για εισηγήσεις που έχουν διπλό στόχο.

Από τη μια να επαναφέρουν εντός φορολογικού συστήματος τους φορολογούμενους που λόγω της κρίσης δεν υπέβαλαν δηλώσεις ως διέξοδο για να μην καταβάλλουν άμεσα φόρους και από την άλλη να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Η ρύθμιση που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε είδος φορολογίας, όπως είναι ο ΦΠΑ, το εισόδημα, κληρονομιές κλπ Αντί όμως να καταβάλλουν έως και 120% του φόρου που δεν απέδωσαν έγκαιρα εξετάζεται δραστική μείωση του σχετικού ποσοστού προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την υποβολή των δηλώσεων.

Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό κυρίως για επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι λόγω της ταμειακής στενότητας κράτησαν στο ταμείο ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαια κίνησης. Ωστόσο, το ποσοστό προσαύξηση έως 120% θεωρείται απαγορευτικό για να τους φέρει και πάλι στο δημόσιο ταμείο και έτσι οι εισηγήσεις προβλέπουν μείωσή του.

Να σημειωθεί ότι η όποια ρύθμιση έρθει τελικά για ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση και την τρόικας η οποία είναι, λόγω αρχής, ιδιαίτερα αρνητική στο να παρέχονται ρυθμίσεις "αμνηστίας" στους φορολογούμενους που έχουν παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία. Ωστόσο, στο ίδιο το μνημόνιο υπάρχει ένα παράθυρο. Είναι η πρόβλεψη για ρύθμιση οικιοθελούς συμμόρφωσης των φορολογούμενων αλλά με δυο προϋποθέσεις κλειδιά. Η μία είναι να δοθούν "κίνητρα" και η άλλη είναι να ην λειτουργήσει αυτή η ρύθμιση ως επιβράβευση των κατά σύστημα φοροφυγάδων. Στη ζώνη μεταξύ αυτών των δυο αντικρουόμενων αρχών αναζητά το οικονομικό επιτελείο το κατάλληλο μείγμα μέτρων για να προσφέρει μια να ρύθμιση οικιοθελούς συμμόρφωσης στους φορολογούμενους.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...