3 Νοε 2015

Για ποιούς έρχεται νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Έρχεται νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να δοθούν οι εκπτώσεις σε πολλούς φορολογούμενους που δεν τις έλαβαν με την αρχική εκκαθάριση..... Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις φορολογούμενων που δικαιούνται τις εκπτώσεις αλλά τελικά δεν τις είδαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, οι εκπτώσεις που δεν δόθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κατοικίες και καταστήματα τα οποία ήταν κενά και με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων δικαιούνται έκπτωση επί του βασικού ΕΝΦΟΑ (φόρος ανά τετραγωνικό) κατά 20%. 
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις η έκπτωση δεν δόθηκε καθώς οι φορολογούμενοι συμπλήρωσαν στο έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων) τη λέξη ΚΕΝΟ ενώ θα έπρεπε να επιλέξουν την σχετική προσυμπληρωμένη ένδειξη του εντύπου. Αυτό που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι αν θα πρέπει οι φορολογούμενοι να τροποποιήσουν το Ε2 ή η επανεκκαθάριση θα γίνει από το ΥΠΟΙΚ χωρίς να κάνουν κάποια ενέργεια οι φορολογούμενοι.

Να σημειωθεί ότι στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν και σκέψεις για να δοθεί η έκπτωση με την επίσκεψη των φορολογούμενων στην εφορία και την υποβολή αίτησης επακεκκαθάρισης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Ωστόσο, πρόθεση του επιτελείου της Καραγιώργη Σερβίας είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι και η νέα εκκαθάριση να γίνει από τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά το τι θα γίνει με τη μείωση των ποσών που θα προκύψουν από την επανεκκαθάριση, ο συμψηφισμός θα γίνει αυτόματα στο taxisnet στις υπολοιπόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι την τελευταία δόση, δηλαδή έως τη δόση του Φεβρουαρίου 2016.

Η παροχή της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα έγινε μέσω μιας τριγωνικής διασταύρωσης μεταξύ του Ε2, του Ε9 (δήλωση ακίνητης περιουσίας) και του αρχείου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του ΔΕΔΔΗΕ. Για να δινόταν η έκπτωση θα έπρεπε ο αριθμός της ηλεκτρικής παροχής να είναι ίδιος στο Ε2 και Ε9 και το αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ να δείχνει ότι το ακίνητο είχε απενεργοποιημένη την παροχή όλο το 2014.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...