5 Νοε 2015

Έρχονται 254.000 θέσεις εργασίας έως το ’16 – Ποινολόγιο για παρατυπίες Δήμων στην Κοινωφελή ανακοίνωσε το υπουργείο

Τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για νέες δράσεις που θα παρέχουν ένα συνολικό αριθμό 254.000 θέσεων εργασίας....
σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με το βάρος να δίνεται στην Κοινωφελή Εργασία, έκανε γνωστό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, μεταξύ Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, έως και τον Μάρτιο του 2016, θα ξεκινήσουν 12 νέα προγράμματα εργασίας που θα παρέχουν εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε 104.000 άτομα. Επίσης για το 2016 το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα αφορά 100.000 ανέργους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ αφού όπως έκανε γνωστό τα δύο τρίτα από τις 150.000 προσλήψεις που θα αφορούν τα προγράμματα που προκηρυχθούν από το δεύτερο πακέτο που θα ακολουθήσει τις 104.000 θέσεις .

Το δεύτερο πακέτο προγραμμάτων (εκτός από την κοινωφελή εργασία) δεν αναμένεται να τρέξουν μέσα στο 2016 αλλά διαδικαστικά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμα να προκηρυχθούν από το 2017. Τα προγράμματα θα δίνουν την δυνατότητα εργασίας ακόμη και για δύο χρόνια ενώ το κονδύλι που απαιτηθεί θα είναι ύψους 450 εκατ ευρώ και πάλι από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η συνολική χρηματοδότηση για το άνοιγμα των παραπάνω θέσεων θα απαιτήσει ένα σύνολο περίπου 1,4 δισ. ευρωπαϊκών πόρων μέσω ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο έχουν ήδη «κλειδώσει» τα 950 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι και τα υπόλοιπα χρήματα να εισρεύσουν το ταχύτερο, ενώ με μια αναθεώρηση που θα επικαιροποιεί το ΕΣΠΑ, θα επιδιωχθεί η απορρόφηση από 1,2 έως 2 δισ. ευρώ συνολικά για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Κατέστη δε σαφής η διεκδίκηση των κατά δυνατόν περισσότερων πόρων για προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες:
1. Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους και κυρίως άνω των 50 ετών.
2.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών
3.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 25-29 ετών
4. Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών
5. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών.
6. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 ανέργους ηλικίας 25-29 ετών
7.Πρόγραμμα συμβουλευτικής, επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς. 15.000 άνεργοι.
8. Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους 18-29 ετών.
9. Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνων των 29 ετών.
10 Πρόγραμμα απασχόλησης ΑΜΕΑ σε ΚΟΙΝΣΕΠ.
11. Πρόγραμμα «προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση για ηλικίες 29-64 ετών. 26.000 άνεργοι
12.Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρων ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Αλλαγές
Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προβεί σε κινήσεις που αλλάζουν το καθεστώς που διέπει την Κοινωφελή Εργασία. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, με νέα εγκύκλιο, αποσαφηνίστηκαν τα δικαιώματα των ωφελουμένων ανέργων στην παροχή αδειών. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τροποποιεί το υφιστάμενο καθεστώς και θα διασφαλίζει οριστικά την χορήγηση των αδειών, σε μια κατεύθυνση εναρμόνισης με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Παράλληλα, άλλαξε ο  τρόπος  μοριοδότησης στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνεργοι με ενήλικα παιδιά, άνεργοι χωρίς παιδιά και άνεργοι ηλικίας άνω των 45 ετών.

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο πλαίσιο κατάρτισης των ωφελούμενων, το οποίο θα ευθυγραμμιστεί με το ανάλογο πλαίσιο στην ευρύτερη αγορά εργασίας. Πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες που θα απασχολήσουν εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων, θα δοθεί βαρύτητα σε επαγγέλματα και δεξιότητες που σημειώνουν αυξημένη ζήτηση.

Έλεγχοι
Διενεργούνται έλεγχοι  για την ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης  ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα του εργαζομένων  αλλά και οι ίδιοι οι  εργαζόμενοι. Πριν από λίγες ημέρες ένας 35χρονος εργαζόμενος, σε Κοινωφελές Πρόγραμμα του Δήμου Μεγάρων,  πατέρας τριών παιδιών  τραυματίστηκε σοβαρά κατά την πτώση του από απορριμματοφόρο του Δήμου. Δεν είναι το μοναδικό ατύχημα που συμβαίνει στον τομέα καθαριότητας με εργαζόμενο ενταγμένο σε πρόγραμμα κοινωφελούς και για αυτό με  απόφασή μου στο εξής κανένας άνεργος που συμμετέχει σε Κοινωφελή Εργασία δε θα εργάζεται στην καθαριότητα.

Ποινολόγιο
Έπειτα από ένα «μπαράζ» περιστατικών εκμετάλλευσης απασχολούμενων στην Κοινωφελή Εργασία, στην πρόθεση του υπουργείου είναι να κλείσει οποιοδήποτε σχετικό «παράθυρο» αφήνει ο υφιστάμενος νόμος. Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Αντωνοπούλου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προανήγγειλε την θέσπιση «ποινολογίου» κατά Δήμων με αντεργατική συμπεριφορά κατά των ωφελούμενων.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...