21 Νοε 2015

Πρόσθετοι φόροι 2,2 δισ. το νέο έτος για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Επιπλέον φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ θα πληρώσουν το νέο έτος νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση......
του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στη φορολογία εισοδήματος τα νοικοκυριά θα καταβάλλουν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, οι αγρότες εξαιτίας των αλλαγών στην φορολογία τους θα πληρώσουν περίπου 88 εκατ. (από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, της προκαταβολής φόρου και της κατάργησης της επιστροφής του ΕΦΚ), ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα εισοδήματα που εισπράττουν από τα ενοίκια θα πληρώσουν επιπλέον 144,2 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλούν τα αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ έσοδα το 2016 από τους φόρους στην περιουσία. Στον κωδικό αυτό του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως έσοδα από τη νομιμοποίηση εισοδημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό ή την Ελλάδα. Συγκεκριμένα αυτά θα διαμορφωθούν στα 3,78 δισ. από 2,86 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.
 
Με «κενά» ως προς το σκέλος των μέτρων και πρόβλεψη για μηδενική ύφεση φέτος κατατέθηκε χθες ο προϋπολογισμός του 2016 στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, το 2016 θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν σε νέους φόρους και το 1,4 δισ. ευρώ σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Πηγή φωτό: Καθημερινή 
Πηγή φωτό: Καθημερινή
Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, περίπου 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 4,2 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον «αέρα». Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι ο νέος προϋπολογισμός στηρίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και εισφορών, φέρνοντας σε ακόμα δυσκολότερη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα κενά και... το "μάρμαρο"
 
Στο κείμενο του προϋπολογισμού υπάρχουν ακόμα «κενά», υπό την έννοια ότι από τις παρεμβάσεις 1,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό, τα 645 εκατ. ευρώ παραμένουν αδιευκρίνιστο το πώς θα προέλθουν. Παράλληλα, υπάρχει και «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς από το ασφαλιστικό προβλέπεται η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016, αλλά από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί δεν προκύπτει αυτό το ποσό.

Επίσης, δεν ξεκαθαρίζει εάν θα υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ένα μέτρο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει μέρος των περικοπών στις συντάξεις. Ταυτόχρονα, παρόλο που υπάρχει ποσοτικοποίηση για το τι θα αποδώσουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων (συνολικά 300 εκατ. ευρώ), δεν είναι σαφές το πώς θα προκύψουν τα επιπλέον έσοδα, αφού τα ακριβή μέτρα δεν περιγράφονται.

Σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος, τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι αγρότες θα καταβάλουν περίπου 88 εκατ. λόγω των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησής τους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν επιπλέον 144,2 εκατ. ευρώ για έσοδα από ενοίκια.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα και φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ από το 2016 και η εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα.

Οι νέοι φόροι του 2016
- Αναμόρφωση κώδικα ΦΠΑ: 883 εκατ. ευρώ
- Αναμόρφωση συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 314 εκατ. ευρώ
- Αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων: 150 εκατ. ευρώ
- Αύξηση συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων: 53,8 εκατ. ευρώ
- Τροποποιήσεις στους νόμους των ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο: 10,5 εκατ. ευρώ
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες: 114,2 εκατ. ευρώ
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες: 42,9 εκατ. ευρώ
- Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: 14,5 εκατ. ευρώ
- Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της αποχής από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων από τα ΚΤΕΟ: 40,9 εκατ. ευρώ
- Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση: 13 εκατ. ευρώ
- Ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων: 10,2 εκατ. ευρώ
- Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια: 142,2 εκατ. ευρώ
- Επέκταση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερφών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές: 100,1 εκατ. ευρώ
- Αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος στους αγρότες: 32,1 εκατ. ευρώ
- Αναμόρφωση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος: 150 εκατ. ευρώ
- Επιβολή ειδικού τέλους, ανά στήλη, κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ: 189,7 εκατ. ευρώ
- Λοιπές παρεμβάσεις: 110 εκατ. ευρώ

Τουλάχιστον οι... προβλέψεις είναι θετικές
Επί της ουσίας, οι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία θα εξειδικευτούν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που θα ακολουθήσουν. Πάντως, θετική εξέλιξη αποτελούν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για το 2015 εκτιμάται ότι η ύφεση τελικά θα είναι μηδενική (αντί 1,3% τελευταίας πρόβλεψης), καθώς η οικονομία αντέδρασε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στην κρίση που διήλθε λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε, αλλά και από την επιβολή των capital controls και την τραπεζική αργία.

Το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στα 175,6 δισ. ευρώ φέτος και θα υποχωρήσει στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016, για το οποίο το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα είναι επίσης μικρότερη η ύφεση και θα διαμορφωθεί στο 0,7% από 1,3%.

Η βελτίωση αυτή, οδήγησε σε μείωση των αναγκών για επιβολή μέτρων. Χωρίς να αλλάξουν αισθητά οι δημοσιονομικοί στόχοι (φέτος θα πρέπει να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ), τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μειώθηκαν σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού κατά 647 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αφορά, όμως, κυρίως τα μέτρα του 2015 (492 εκατ. ευρώ) και όχι του 2016 που η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει «βαριά».

Σε ό, τι αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 316,5 δισ. ευρώ φέτος ή στο 180,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 θα αυξηθεί στα 187,8% του ΑΕΠ ή στα 327,6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναφέρει στον προϋπολογισμό ότι μετά τη νέα ρύθμιση για το χρέος, η Ελλάδα θα μπορέσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να επιστρέψει στις αγορές.

Οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για το 2016
1. Μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα. Φέτος, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,3%, ενώ η ιδιωτική να αυξηθεί κατά 0,5%.
2. Νέα κάμψη των επενδύσεων κατά 3,7%, αλλά με μικρότερο ρυθμό από ό,τι φέτος (8,4%).
3. Αύξηση των εξαγωγών κατά 1,9% μετά από μηδενική μεταβολή τους φέτος.
4. Μικρή ενίσχυση των εισαγωγών (0,6%), όταν φέτος προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 1,9%.
5. Μείωση της απασχόλησης κατά 0,4%. Το 2015 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,8%.
6. Σταθεροποίηση της ανεργίας στο 25,4%.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ 
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...