4 Απρ 2016

Σκληρή απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα για το Wikileaks – Ανοησίες ότι στελέχη του ΔΝΤ σχεδιάζουν πιστωτικό γεγονός – Εγγυήσου την ασφάλειά τους

- Σε αυστηρό ύφος η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα για τις αποκαλύψεις του WikiLeaks
- Ξεκόβει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Πολ Τόμσεν από .......
τις διαπραγματεύσεις η διευθύντρια του ΔΝΤ
- Αφήνει αιχμές ότι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν οι παρακολουθήσεις των στελεχών του Ταμείου
- Προσφέρει προσωπική στήριξη σε Τόμσεν και Βελκουλέσκου και απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και την ιδιωτικότητα των συζητήσεών τους!
- Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με Μέρκελ, Ντράγκι και Σουλτς
- Ασκούνται πιέσεις από παντού να κλείσει η αξιολόγηση
- Στο Βερολίνο θα βρεθεί την Τρίτη και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ

Διάχυτος είναι ο εκνευρισμός της Κριστίν Λαγκάρντ, στην απαντητική επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις διαρροές των διαλόγων - φωτιά Τόμσεν - Βελκουλέσκου, που ούτε λίγο ούτε πολύ το ΔΝΤ σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Η αποκαλυπτική συνομιλία μεταξύ των αξιωματούχουν  του Ταμείου για το μέλλον της Ελλάδας ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους της κυβέρνησης για το "παιχνίδι" των δανειστών ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και ταυτόχρονα να "φουντώσει" τις ανησυχίες του Μεγαρου Μαξίμου για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών την ώρα που η διαπραγμάτευση μπαίνει από τη Δευτέρα στην τελική της φάση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε στις αποκαλύψεις σαν έτοιμο από καιρό, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει σε υψηλούς τόνους "δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη" και να προ-καλεί την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ "να διαψεύσει ότι η στρατηγική του Ταμείου είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα".
Και η απάντηση, άργησε, αλλά ήρθε. Γραμμένη σε αυστηρό τόνο, ε την Κριστίν Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί προκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα. Η ισχυρή κυρία του Ταμείου σχεδόν κάνει... χάρη στον Αλέξη Τσίπρα που επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις!
Η επικεφαλής του Ταμείου προσφέρει προσωπική στήριξη σε Τόμσεν και Βελκουλέσκου και απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και την ιδιωτικότητα των συζητήσεών τους!
Ολόκληρη η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ:
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Σας ευχαριστώ για το γράμμα της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.
Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο της επαναφοράς της Ελλάδας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.
Διαφορετικά δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα δημιουργούσε τον υπαινιγμό, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί θα υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, έχω υπάρξει συνεπής στο να τονίζω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως θα υπήρχε μια ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ στο κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.
Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις

Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.
Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως σεις μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τηνν προσωπική τους ασφάλεια.
Ειλικρινώς,
Κριστίν Λαγκάρντ

Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι μεταξύ των δανειστών υπάρχει πολυεπίπεδος "εμφύλιος πόλεμος" μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ, Μερκελ και Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Τόμσεν, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για μείγμα της προσαρμογής στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου σε συνδυασμό με την απομείωση του χρέους.

Εδώ και καιρό, από τη προεκλογική περίοδο μάλιστα των εκλογών του Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, γνωρίζοντας ότι μπορεί να πιέζει για τη ρύθμιση του χρέους, ταυτόχρονα όμως ζητά την προώθηση σκληρών μέτρων και μεταρρυθμίσεων την ώρα που οι Ευρωπαίοι και ιδίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την μια θεωρούν επιβεβεβλημένη την παρουσία στο ρόλο του "κακού μπάτσου" και από την άλλη θα ήθελαν να το "ξεφορτωθούν" για να αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν την ελληνική κρίση χωρίς την "τεχνογνωσία" του Ταμείου.

Οι επιστολές του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου τους Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη αποτυπώνουν τις θέσεις-απόψεις της κυβέρνησης καθώς καταγράφουν την "βαθύτατη ανησυχία" ενόψει της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης, αλλά και την ανάγκη
- για μια ενιαία και σαφή στάση των Ευρωπαίων απέναντι σε κινήσεις που υπομονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος
- για γρήγορη και αποτελεσματικη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος
- για να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου

Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας, καθώς θεωρεί ότι τηρεί και εφαρμόζει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας άρπαξε από τα μαλλιά το..."δώρο" των WIKILEAKS αφού με αφορμή τις διαρροές συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου είχε χθες και σήμερα σειρά τηλεφωνικών επαφών
- με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους όπως με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ

- αύριο θα έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες, όπως αναφέρει το Γραφείο του Πρωθυπουργού "διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο".

Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις του WikiLeaks “οδηγούν” μέσα στην εβδομάδα την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν στο Βερολίνο, όπου είναι προγραμματισμένο να βρεθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung” ο Πολ Τόμσεν θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, στο Βερολίνο θα βρεθεί την Τρίτη και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει τη Δευτέρα στην Ολλανδία ο Πολ Τόμσεν.

Αρχίζει η διαπραγμάτευση
Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των θεσμών και αύριο αναμένεται να αρχίσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης .

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά της διαρροής των συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένης της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Σους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος. «Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.
Πηγή: newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...