10 Απρ 2016

Ενας στόχος, με δύο μεταβλητές στη Ν.Δ.

Με κυρίαρχο σενάριο που βασίζεται στην υπογραφή μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση...... της αξιολόγησης οικοδομεί τη στρατηγική για το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, στελέχη της δεν μπορούν να αποκλείσουν απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση των μέτρων ή ο πρωθυπουργός να επιλέξει, ξανά, μία φυγή προς τα εμπρός αντιμέτωπος με το αδιέξοδο της πολιτικής του.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύεται προς το Συνέδριο της Ν.Δ. με ένα ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα, που οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι ναι μεν δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά δύσκολα ανατρέπεται.

Στο στρατηγείο της Συγγρού, πάντως, διαμορφώνεται ήδη η τακτική των επόμενων εβδομάδων, με δεδομένη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών και με δύο ορόσημα: το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την επόμενη εβδομάδα και αυτό της Ν.Δ. το τριήμερο 22 - 24 Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι οι εσωκομματικές αυτές εκδηλώσεις μικρό ενδιαφέρον έχουν για την κοινή γνώμη, πρόθεση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τις αξιοποιήσει, προκειμένου να απευθυνθεί εντέλει στην ελληνική κοινωνία και να αποτυπώσει το όραμα και το σχέδιό του για την Ελλάδα των επόμενων ετών, για τις κοινωνικές συμμαχίες που θέλει να οικοδομήσει, για τις κοινωνικές ομάδες που θα επιχειρήσει να προσελκύσει, προκειμένου να τον στηρίξουν σε αυτή την πορεία.

Εχοντας, λίγο-πολύ, ως δεδομένη αφετηρία τη σημαντική απήχηση του κόμματος στη λεγόμενη «μεσαία τάξη», τους επιστημονικούς φορείς («κίνημα γραβάτας»), τους υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων, επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποτελέσει επιλογή και των λεγόμενων «ασθενέστερων» στρωμάτων, ακυρώνοντας έτσι το νέο δίπολο που επιχειρεί να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της «κοινωνικά ευαίσθητης αριστεράς» και της «αντιλαϊκής, νεοφιλελεύθερης δεξιάς». «Για να μετουσιώσει την αδιαμφισβήτητη δημοσκοπική της πρωτιά σε πολιτική κυριαρχία, η Ν.Δ. δεν πρέπει να περιοριστεί στην προσμονή πολιτικής αλλαγής στην Κηφισιά, το Ψυχικό ή το Μαρούσι, αλλά πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποτελέσει την ελπίδα για το Αιγάλεω, το Περιστέρι και τη Δραπετσώνα», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., αποτυπώνοντας παράλληλα και την εφεξής στρατηγική του κόμματος.

Τριπλός στόχος
Αυτή η προσπάθεια, να «ακουστεί» δηλαδή ο λόγος της Ν.Δ και στα λαϊκά στρώματα, θα έχει τρεις άξονες:

• Αφενός θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν οι πραγματικές επιβαρύνσεις που συνεπάγονται τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση για τους χαμηλά αμειβόμενους, τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, που θεωρητικώς προστατεύει η κυβέρνηση. Αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί με απτά παραδείγματα για το κόστος που συνεπάγεται σε μηνιαία βάση η αύξηση των (κοινωνικά άδικων) έμμεσων φόρων στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα τσιγάρα, στις τηλεπικοινωνίες, ενώ είχαν προηγηθεί και οι αυξήσεις σε άλλα προϊόντα όπως τα τρόφιμα, ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Αφετέρου θα επιχειρηθεί να διαδοθεί το προγραμματικό μήνυμα της Ν.Δ., δηλαδή ο δημόσιος διάλογος να υπερβεί τον ταξικό διαχωρισμό μεταξύ «προνομιούχων και μη», που οικοδομεί η κυβέρνηση και να κυριαρχήσει η άποψη ότι μόνο μέσα από εξωστρέφεια, επενδύσεις και, κυρίως, σκληρή δουλειά όλων, μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, μείωση της ανεργίας και, τελικά, αύξηση του εισοδήματος.

• Τέλος, θα γίνει προσπάθεια ομογενοποίησης του δημόσιου πολιτικού λόγου του κόμματος, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Ηδη, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μία πρώτη επικοινωνιακή σύσκεψη με τη συμμετοχή 20 βουλευτών και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης πορεύεται προς το Συνέδριο της 22ας Απριλίου με ένα ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα, που οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι ναι μεν δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά δύσκολα ανατρέπεται.

Την εκτίμησή τους την εδράζουν όχι μόνον στην πολύ ισχυρότερη εικόνα του κ. Μητσοτάκη έναντι του πρωθυπουργού, κάτι σπάνιο στη μεταπολιτευτική ιστορία, αλλά και στο γεγονός ότι, όπως εκτιμάται, τα πλήγματα στην εικόνα του κ. Τσίπρα αντανακλούν άμεσα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει χαρακτηριστικά ιστορικής συνέχειας, ανεξαρτήτως αρχηγού, όπως η Ν.Δ.

Το καταστατικό
Με αυτή τη δυναμική, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, όχι όμως χωρίς εντάσεις. Η εκλογική διαδικασία των προηγούμενων ημερών, την υλοποίηση της οποίας είχε ο γραμματέας Οργανωτικού Β. Σπανάκης και εκ μέρους της προεδρικής φρουράς «έτρεξε» ο οργανωτικός νους του κ. Μητσοτάκη, Θαν. Νέζης, μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιρροής του κ. Μητσοτάκη, αλλά άφησε ανοικτές πληγές ενόψει Συνεδρίου, καθώς όλες οι ομάδες «μετράνε» την επιρροή τους.

Σημεία τριβής αναμένεται να αποτελέσουν ο αριθμός των μελών και η σύνθεση, μεταξύ αιρετών και ex officio, της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., η εικαζόμενη πρόθεση του προέδρου να καταργήσει την Εκτελεστική Γραμματεία, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο,  καθώς  και  η μείωση του αριθμού των μελών του Συνεδρίου του κόμματος.

Συνωστισμός στα... δεξιά
Η πίεση του μεταναστευτικού αλλά και το μετριοπαθές προφίλ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που φέρνει τη Ν.Δ. σε κεντρώα πορεία, πυροδοτούν μεγάλη κινητικότητα στον χώρο της πατριωτικής δεξιάς, που μοιάζει είτε να υποεκπροσωπείται από τους ΑΝΕΛ είτε να στιγματίζεται από τις πρακτικές της Χρ. Αυγής.

Η «Εθνική Ενότητα», που παρουσίασαν την Παρασκευή οι κ. Γ. Καρατζαφέρης και Τ. Μπαλτάκος αποτελεί, ήδη, το πρώτο σχήμα που θα επιδιώξει να εκφράσει αυτό τον χώρο, απευθυνόμενο σε εν ενεργεία ή απέχοντες ψηφοφόρους της Ν.Δ. (σ.σ. εξ ου και η επιλογή της δάδας για το σύμβολο του νέου κόμματος) αλλά και προσελκύοντας υποστηρικτές των ΑΝΕΛ και της Χρ. Αυγής. «Εμείς είμαστε η συνέχεια της ΕΡΕ και της Ν.Δ. του Αβέρωφ», είπαν οι δύο πρωταγωνιστές, που αρχίζουν από αύριο κύκλο επαφών για συνεργασίες.

Τις δικές του συναντήσεις πραγματοποιεί, σε εντατικούς ρυθμούς, και ο κ. Φ. Κρανιδιώτης, ώστε εντός των επόμενων εβδομάδων να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη της δικής του κίνησης, πάνω στο δίπτυχο «Εθνος - ελευθερία». Απαντώντας σε σχετικά σενάρια, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται να συμπράξουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον κ. Καρατζαφέρη», δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις μιας διελκυστίνδας για το ποιος θα εκφράσει κυριαρχικά τον «πατριωτικό χώρο».
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...