11 Απρ 2016

Τουρισμός: Κερδίζει στην ασφάλεια - Χάνει στο Προσφυγικό

Προσδοκίες υπάρχουν για 25 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις φέτος, οι εκτιμήσεις ωστόσο.......
για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό είναι διιστάμενες, υπό τη σκιά του ειδικότερου προβλήματος για την Ελλάδα, της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της γενικότερης αβεβαιότητας που δημιουργούν συνολικά στην Ευρώπη τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι μόνο.

Τρεις «αστερίσκοι», το Προσφυγικό, το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα σημάνει μεγαλύτερη σταθερότητα για τη χώρα, αλλά και οι εξελίξεις στο μεγάλο, ευρωπαϊκό θέμα της τρομοκρατίας, είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν εν πολλοίς τη θέση της Ελλάδας στον φετινό ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.

Κι αν με μια πρώτη ανάγνωση τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην παντοδύναμη -μέχρι σήμερα- τουριστικά Τουρκία μπορούν πράγματι να πριμοδοτήσουν με επιπλέον αφίξεις τον ελληνικό τουρισμό, οι αρμόδιοι φορείς παρουσιάζουν και την αρνητική πλευρά του θέματος: ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι μια «γειτονιά» και ότι η όποια αύξηση για την Ελλάδα, λόγω των απωλειών που θα υποστεί ο τουρκικός τουρισμός, ίσως είναι συγκυριακή.

Επιπλέον, ειδικά στο κομμάτι της κρουαζιέρας, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες, κυρίως από τις ΗΠΑ, αφού οι Αμερικανοί συνδέουν τους δύο προορισμούς και επομένως είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν άλλους για φέτος.

Πάντως, τα μηνύματα που έλαβαν οι τουριστικοί φορείς στις δύο μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Μάρτιο σε Γερμανία και Ρωσία -δύο από τις σημαντικές αγορές για την Ελλάδα- ήταν θετικά ως προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό για τη φετινή σεζόν. Οι συνθήκες, ωστόσο, μεταβάλλονται εβδομάδα με την εβδομάδα, όπως μεταβάλλεται συνεχώς και η ψυχολογία των υποψήφιων ταξιδιωτών σε μια περίοδο κατά την οποία, μάλιστα, σημειώνονται και οι περισσότερες κρατήσεις για τη θερινή σεζόν.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ειδικά η τρέχουσα περίοδος είναι αυτή με τις υψηλότερες κρατήσεις για τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα τον Μάρτιο, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δέχεται 100.000 έως 150.000 κρατήσεις κάθε μέρα στα συστήματα των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και των αεροπορικών εταιρειών.

Νούμερα που, όπως είναι φυσικό, δεν ισχύουν φέτος, αφού μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες οι κρατήσεις μπήκαν στον πάγο: οι ξένοι τουρίστες αφενός αναβάλλουν σε μεταγενέστερο χρόνο τις όποιες αποφάσεις για το αν τελικά θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό και αφετέρου την ίδια στιγμή ενισχύονται οι τάσεις για αύξηση του εσωτερικού τουρισμού στις χώρες προέλευσης αλλά και για την ενίσχυση του οδικού τουρισμού ώστε να αποφεύγονται τα αεροπλάνα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες είχαν από πέρυσι το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους λόγω των τιμών του πετρελαίου.

«Το θέμα της τρομοκρατίας είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό, ωστόσο η αρνητική ψυχολογία υφίσταται και είναι ένα γεγονός που επηρεάζει και την Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τουριστικοί φορείς, προσθέτοντας ότι «τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε μέσα μαζικής μεταφοράς πλήττουν την αξιοπιστία τους και αποτελούν χτυπήματα στην καρδιά του τουρισμού». Από την πρόσφατη εμπειρία φαίνεται ότι το γενικό πάγωμα και η βουτιά στις κρατήσεις όλων των τουριστικών προορισμών καταγράφονται συνήθως τις ημέρες αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, με πτώση που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 80% το πρώτο διήμερο, ενώ μετά την πάροδο δύο εβδομάδων τα πράγματα αρχίζουν να εξομαλύνονται για τους θεωρούμενους ασφαλείς προορισμούς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η χώρα μας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού καλεί τους τουρίστες να μην πάψουν να ταξιδεύουν φοβούμενοι τις επιθέσεις και τα κράτη να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια γι’ αυτούς.

Η θέση της Ελλάδας  
Ως προς τη θέση της Ελλάδας στο γενικότερο περιβάλλον, αν δεν ήταν το Προσφυγικό και η ανεξέλεγκτη εικόνα διαχείρισής του, η χώρα μας θα είχε σαφές και σίγουρο πλεονέκτημα, με δύο βασικά όπλα: αφενός συγκαταλέγεται στους πιο ασφαλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς στις συνειδήσεις των ξένων τουριστών και αφετέρου θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις απώλειες που σημειώνει η γειτονική Τουρκία ειδικά μετά τα γεγονότα από τον Νοέμβριο του 2015 και πέρα. Η τελευταία, με βάση τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αττάλειας, υπολογίζεται ότι θα υποστεί απώλειες ύψους 12 δισ. ευρώ στην οικονομία της λόγω της πτώσης της τουριστικής κίνησης. Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Τουρκία έχουν να κάνουν κυρίως με τη Ρωσία αλλά και με άλλες παραδοσιακές για τους τουρκικούς προορισμούς αγορές όπως η γερμανική.

Αντίθετα, για την Ελλάδα, μετά και τη διεθνή έκθεση Moscow International Travel & Tourism Exhibition (ΜΙΤΤ), η οποία ολοκληρώθηκε προ ημερών στη Μόσχα, tour operators και ξενοδόχοι προσβλέπουν σε διψήφιο ποσοστό αύξησης της κίνησης από τη ρωσική αγορά το 2016, έστω και αν «προς το παρόν εμείς δεν το βλέπουμε σε πραγματική εικόνα στις προκρατήσεις μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος (η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους). Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης εκτίμησε ότι περίπου 900.000 Ρώσοι μπορεί να επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας, αντιπροσωπεύοντας περίπου τη μισή αύξηση των εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό.

Τα μηνύματα από τη Γερμανία για τη χώρα μας κάνουν λόγο μεν για αύξηση, αλλά με έμφαση -για πρώτη φορά για τους προνοητικούς Γερμανούς- στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής λόγω του Προσφυγικού, ενώ σταθερά ανοδικά κινούνται τα νούμερα και για την ανερχόμενη αμερικανική αγορά, με τη δυναμική για τη χώρα μας πιθανότατα να ενισχύεται από τις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, θα είναι λιγότεροι οι Αμερικανοί που θα επισκεφθούν τη χώρα μας μέσω κρουαζιέρας, καθώς συνδέουν την Ελλάδα με την Τουρκία στο θέμα της τρομοκρατίας. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι το ίδιο θα κάνουν και άλλοι τουρίστες που προτιμούν τις κρουαζιέρες για τις διακοπές τους, εξ ου και οι εκτιμήσεις για συνολική πτώση έναντι της περσινής χρονιάς στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στον αντίποδα, σε άνοδο εξακολουθεί να βρίσκεται ο οδικός τουρισμός, με συνολικά 10 εκατομμύρια αφίξεις την περσινή χρονιά στη χώρα μας, μια τάση η οποία φαίνεται ότι θα κερδίσει πόντους φέτος σε όλη την Ευρώπη, έστω και αν στην Ελλάδα εκφράζονται ορισμένοι φόβοι λόγω του Προσφυγικού.

Ενα ακόμη θετικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι οι μεγάλοι ξένοι tour operators, όπως η TUI ή η Τhomas Cook, «ξεπουλάνε» σταδιακά τα διαθέσιμα πακέτα τους για τους δημοφιλέστερους ισπανικούς προορισμούς -που είναι ούτως ή άλλως οι μεγάλοι κερδισμένοι στη Μεσόγειο-, στρέφοντας πλέον τους πελάτες τους σε άλλους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Στεφανία Σούκη
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...