1 Απρ 2016

Έρχονται κατασχέσεις θυρίδων οφειλετών

Κατασχέσεις θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων, 103.770 έλεγχοι σε όλο το φάσμα.......
της οικονομικής δραστηριότητας και δημοσιοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 41 του επιχειρησιακού σχεδίου, σε ένα μήνα από την ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων θα επεκταθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στις θυρίδες και στα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ο νέος επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, προαναγγέλλει νέο πλαίσιο για τη φορολογία ακινήτων, το οποίο θα είναι έτοιμο τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς και την επανεξέταση του πλαισίου φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ θα εισηγηθεί (αν και προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο) την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών όχι μόνο από φόρους αλλά και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Το σχέδιο της ΓΓΔΕ φαντάζει ιδιαίτερα φιλόδοξο, δεδομένου ότι σκοπεύει στην ανάπτυξη δράσεων και στη διενέργεια ελέγχων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και ενώ το προσωπικό όπως περιγράφεται στο σχετικό σχέδιο στερείται εμπειριών.
Ηλεκτρονική πρόσβαση
Παρά ταύτα, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών όπως επισημαίνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα. Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις πηγές πληροφοριών οι οποίες μπορούν να του δώσουν συγκεκριμένη εικόνα για κάθε φορολογούμενο και κάθε επιχείρηση. Όπως προκύπτει, το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΧΑΕ, της ΕΡΓΑΝΗ, με το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών για την άντληση στοιχείων ληξιαρχικών μεταβολών, καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.».

Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο γίνεται προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη στοιχεία ιδιοκτησίας ακινήτων σε υποθέσεις ελέγχου και είσπραξης οφειλών. Ωστόσο, τη στιγμή που επιχειρούνται οι ανωτέρω αλλαγές εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου. Συγκεκριμένα αναδείχθηκαν προβλήματα στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων Taxisnet και Ιcisnet, ενώ διαπιστώθηκε αδυναμία πρόσβασης σε συγκεκριμένες πληροφορίες (π.χ. παλαιότερες δηλώσεις ΦΜΑΠ) και έλλειψη ενημερωμένων βάσεων δεδομένων (π.χ. καταστάσεων πελατών-προμηθευτών) και μηχανογράφησης του τμήματος κεφαλαίου. Επίσης, τα πληροφοριακά συστήματα δεν ενημερώνονται έγκαιρα με τις αλλαγές της νομοθεσίας.

Όσον αφορά τους ελέγχους το 2016 θα διενεργηθούν 52.220 έλεγχοι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 51.550 για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Συνολικά θα διενεργηθούν 103.770 έλεγχοι ή διαφορετικά 8.647 έλεγχοι τον μήνα.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει:
• 400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ).

• 600 ελέγχους από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

• 3.400 πλήρεις ελέγχους από τις εφορίες.

• 300 πλήρεις ελέγχους από τις εφορίες ανωνύμων εταιρειών (ΦΑΕΕ).

• 15.700 μερικούς ελέγχους από τις εφορίες (μερικός έλεγχος γίνεται κατά κύριο λόγο σε ΦΠΑ ή σε συγκεκριμένα φορολογικά αντικείμενα).

• 1.600 μερικούς ελέγχους από τις εφορίες ανωνύμων εταιρειών (ΦΑΕΕ).

• 2.000 ελέγχους υποθέσεων Κεφαλαίου (π.χ. κληρονομιών κ.λπ.).

• 25.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους από τις εφορίες (π.χ. έκδοση αποδείξεων κ.λπ.).

• 3.000 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους από τις υπηρεσίες είσπραξης και διασφάλισης δημοσίων εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

• 200 υποθέσεις έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και ΦΠΑ.
Κατά του λαθρεμπορίου

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει και τη διενέργεια 51.550 τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους που αφορούν:
• 6.000, εκ των υστέρων, ελέγχους παραστατικών εισαγωγών και εξαγωγών.

• 5.000, εκ των υστέρων, τελωνειακούς ελέγχους.

• 35.000 τελωνειακούς ελέγχους δίωξης.

• 5.000 ελέγχους από τις κινητές ομάδες ελέγχου για την παράνομη διακίνηση αγαθών.

• 180 ελέγχους από τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη των τελωνείων.

• 550 ελέγχους σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.
Προκόπης Χατζηνικολάου
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...