13 Απρ 2016

Τουρισμός: Αυξήθηκε 13% η επιβατική κίνηση από Γερμανία το 2μηνο

Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επιβατών από τα αεροδρόμια της Γερμανίας σε σύγκριση με τους βασικούς ανταγωνιστές της σημείωσε η Ελλάδα........
Τα «σπάει» η Κύπρος, σε άνοδο Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Αντεξε στο πρώτο δίμηνο η Τουρκία, παρά τις απώλειες της Αττάλειας. 

Περιθώρια προσδοκιών για μια ακόμα καλή χρονιά του ελληνικού τουρισμού διαμορφώνουν τα στοιχεία επιβατικής κίνησης Φεβρουαρίου των γερμανικών αεροδρομίων, που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Σύμφωνα με αυτά, οι επιβάτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας με προορισμό την Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 15,9% το Φεβρουάριο και 12,7% στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Μια άνοδος που μεταφράζεται σε δέκα χιλιάδες περισσότερους επιβάτες τον Φεβρουάριο και δεκαέξι χιλιάδες ταξιδιώτες στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Με βάση το ποσοστό αύξησης επιβατών, η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης απ' όλους τους ανταγωνιστές της, δηλ. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, αν και υπολείπεται σημαντικά από αυτούς, με βάση τον όγκο επιβατών.

Τον απολύτως μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου, ωστόσο, από τη γερμανική αγορά εμφανίζει η Κύπρος. Η μεγαλόνησος φαίνεται πως θα συνδυάσει φέτος την επίσημη έξοδο από την εποχή του Μνημονίου με μια εξαιρετική τουριστική χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, η Κύπρος κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης από τη Γερμανία σε ποσοστό 63,4% τον Φεβρουάριο και 52,6% στο πρώτο δίμηνο.

Η διψήφια αύξηση επιβατών από τη Γερμανία στη χώρα μας κατά το πρώτο δίμηνο, ωστόσο, δεν προεξοφλεί κατ' ανάγκη την εξέλιξη των κρατήσεων από μία από τις δύο βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού. Κι αυτό καθώς καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι κρατήσεις πακέτων που διακινούνται με πτήσεις τσάρτερ. Ασφαλέστερα συμπεράσματα από αυτή την άποψη θα μπορούν να εξαχθούν, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ελληνικής αγοράς, τον Μάιο.

Από τα στοιχεία της Destatis προκύπτει πως η Ισπανία σημείωσε άνοδο επιβατικής κίνησης από Γερμανία κατά 13,2% τον Φεβρουάριο και 10,7% στο πρώτο δίμηνο. Αύξηση η οποία μεταφράζεται σε 138.000 περισσότερους ταξιδιώτες στο δίμηνο, οι οποίοι έφθασαν συνολικά το 1,33 εκατ. επισκέπτες.

Πολύ μικρότερη άνοδο, ωστόσο, κατέγραψαν οι δύο βασικοί παραθεριστικοί προορισμοί της χώρας, Βαλεαρίδες (3,4%) και Κανάρια νησιά (2,9%).

Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινείται η Πορτογαλία, η οποία κατέγραψε αύξηση 12,3% τον Φεβρουάριο και 10,5% στο δίμηνο, αλλά με περισσότερους επιβάτες σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Εξαιρετικά ανθεκτική, παρά τα σοβαρά προβλήματα, εμφανίζεται η Τουρκία, καθώς τον Φεβρουάριο κατέγραψε οριακή άνοδο 1,3,% και στο δίμηνο λίγο μεγαλύτερη (2,3%). Η βασική αιτία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία της Destatis και ακούει στο όνομα «Αττάλεια». Ο βασικός παραθεριστικός πόλος της Τουρκίας μέτρησε 24,3% λιγότερους επιβάτες από Γερμανία τον Φεβρουάριο και 20% στο πρώτο δίμηνο.

Αίγυπτος και Τυνησία κινούνται σταθερά σε αρνητικό έδαφος στη γερμανική αγορά, με τους επιβάτες να καταγράφουν πτώση 30,1% και 26,8% αντίστοιχα κατά το πρώτο δίμηνο. Με μικρότερες απώλειες (- 5,6%) έκλεισε το ίδιο διάστημα το Μαρόκο.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...