17 Ιαν 2016

Σε μετάβαση όλο το πολιτικό σύστημα

Ισχυρά υπόγεια ρεύματα, που πιθανότατα οδηγούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος σε μετάβαση, έχουν ενεργοποιήσει........
η ανάδειξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. και η ώθηση που ως φαίνεται δίδει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ευρισκόμενο σε άμυνα Μέγαρο Μαξίμου επισπεύδει την πρωτοβουλία για αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη στη Συγγρού, αλλά και οι κ. Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης τελούν εν αναμονή των επερχόμενων δημοσκοπήσεων, όπου θα καταγραφεί η πρώτη αποτύπωση της επίδρασης που είχε η «αλλαγή σελίδας» στη Ν.Δ. στους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων. Ομως, ήδη συνομολογούνται συγκεκριμένες παραδοχές:

Πρώτον, τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ή στήριξης από τη Ν.Δ. εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγηθεί σε αδιέξοδο, που διακινούνταν μετ’ επιτάσεως τις τελευταίες εβδομάδες πέφτουν στο κενό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως «δεν έχει εντολή να στηρίξει τον κ. Τσίπρα». Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προεξοφληθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε να επιτεθεί πρώτος κατά του κ. Μητσοτάκη.

Δεύτερον, διαγράφονται όροι νέου διπολισμού, με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι –και την Ενωση Κεντρώων– να αναμένουν ισχυρές πιέσεις, ενώ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μάχη στον λεγόμενο κεντρώο χώρο. Εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ν.Δ. και η απόλυτη σύμπλευση του κ. Αδ. Γεωργιάδη και των υποστηρικτών του με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη επί της ουσίας ακυρώνει το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλου κόμματος στα «δεξιά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Oμως, ενώ η διείσδυση του κ. Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο διευκολύνεται από το προφίλ το οποίο έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, για τον κ. Τσίπρα θα είναι δύσκολο εγχείρημα: Αφενός, επειδή το επερχόμενο ασφαλιστικό, τα λοιπά δημοσιονομικά μέτρα και γενικότερα η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου πλήττουν τη μεσαία τάξη. Αφετέρου, επειδή προκειμένου να ικανοποιήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και μερίδα της εκλογικής του βάσης, ο κ. Τσίπρας ακολουθεί «αριστερόστροφη» πολιτική σε θέματα όπως οι επενδύσεις και η παιδεία.

Τρίτον, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα βρεθούν σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Η διαγραφή του κ. Λ. Γρηγοράκου από την κ. Φώφη Γεννηματά και οι αναφορές βουλευτών του Ποταμιού στην ανάγκη το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη να αποκτήσει σαφές πολιτικό στίγμα, δεν είναι η κορύφωση, αλλά πιθανότατα η απαρχή των εσωκομματικών προβλημάτων που πυροδότησε η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. 

Oπως λέγεται, εάν στις δημοσκοπήσεις των επόμενων εβδομάδων καταγραφεί ότι ένα ή και τα δύο κόμματα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της επόμενης Βουλής, οι αναταράξεις μπορεί να είναι εντονότατες σε επίπεδο βουλευτών ή στελεχών. 

Επίσης, παρότι η σχετική συζήτηση είναι εκ των πραγμάτων πρώιμη, στο παρασκήνιο επανέρχεται το σενάριο περί δημιουργίας ευρωπαϊκού μετώπου με βασικό πυλώνα τη Ν.Δ., ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν σε δεύτερο χρόνο ο κ. Τσίπρας να επανεξετάσει τη στρατηγική των κυβερνητικών συμμαχιών του, που επί του παρόντος αποκλείει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, όπως προαναφέρθηκε, κομβική για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις θα είναι η κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία είχε δεσμευθεί ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Πρ. Παυλόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να επιταχύνει την κυβερνητική πρωτοβουλία μεταβολής του εκλογικού συστήματος: 

Το επικρατέστερο σενάριο με βάση τις επεξεργασίες του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, προβλέπει τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από 50 στις 20 με 25 έδρες, καθώς και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ώστε οι μεγαλύτερες να είναι εξαεδρικές, αλλά και τη διατήρηση του πλαφόν του 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. 

Ομως, κατ’ ορισμένες πληροφορίες, ειδικά μετά την εκλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη επανεξετάζεται το σενάριο μείωσης του πλαφόν του 3% στο 2% ώστε να «στηριχθούν» τα μικρότερα κόμματα. Σημειώνεται ότι προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση απαιτείται πλειοψηφία 200 εδρών, οπότε –εάν γίνει αποδεκτός από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων– θα πρέπει να υπερψηφιστεί είτε από τη Ν.Δ. είτε από το ΚΚΕ.

Τέλος, μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουν οι εταίροι την κυβέρνηση μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας επικαλείτο στις διαπραγματεύσεις το πολιτικό «κενό» που θα ανέκυπτε εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγείτο σε πτώση. Πλέον, είναι προφανές ότι εναλλακτική λύση υφίσταται, οπότε το εύρος των πιέσεων προς την Αθήνα για εφαρμογή του τρίτου μνημονίου μπορεί να αυξηθεί. Παράλληλα, όμως, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν και ότι μπορεί να ζητηθεί από τη Ν.Δ. να στηρίξει στη Βουλή επώδυνα μέτρα, όπως το ασφαλιστικό.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...