9 Νοε 2015

Ανάλογα δικαιώματα με αυτά του γάμου και για το σύμφωνο συμβίωσης

Δικαιώματα ανάλογα των ζευγαριών που έχουν επιλέξει τον γάμο θα έχουν στο εξής και τα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο επεκτείνεται με τις νέες διατάξεις και......
τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης το σύμφωνο συμβίωσης στο εξής θα επιλέγεται και από ομόφυλα ζευγάρια ως τρόπος συμβίωσης και θα παράγει όλα σχεδόν τα δικαιώματα που έχουν όσοι συνάπτουν γάμο, πλην της υιοθεσίας τέκνων, θέμα που θα απασχολήσει το υπουργείο στο μέλλον.

Δικαιώματα κληρονομικά, φορολογικά και δημοσιουπαλληλικού δικαίου θα ρυθμίζονται για τους συνάπτοντες σύμφωνο συμβίωσης, όπως τόνισε ο υπουργός κ. Παρασκευόπουλος, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές διατάξεις.

Μεταξύ αυτών ρυθμίσεις για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ενώ με άλλες διατάξεις ενισχύεται η αντιρατσιστική νομοθεσία, με την πρόβλεψη ότι ρατσιστικά θα θεωρούνται τα εγκλήματα όχι μόνον που βασίζονται σε ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και εκείνα που αντικειμενικά έχουν ρατσιστικά αίτια καθώς στηρίζονται στις διακρίσεις σε φυλή η θρησκεία.

Διατάξεις για τον Τύπο
Με άλλες διατάξεις καταργείται το κατώτερο πλαφόν για αποζημίωση σε βάρος του Τύπου για συκοφαντικά δημοσιεύματα που ήταν 10 χιλιάδες ευρώ και η αποζημίωση θα ξεκινά από μηδενική βάση και θα επαφίεται στη δικαστική κρίση.
Επίσης επανέρχεται η δυνατότητα της διόρθωσης των συκοφαντικών δημοσιευμάτων εκ μέρους του Τύπου στον οποίο δίδεται σχετική προθεσμία 20 ημερών και στην περίπτωση που δεν  υπάρχει επανόρθωση, τότε ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Αδίκημα ο διαχωρισμός ανθρώπων με βάση το φύλο ή άλλα χαρακτηριστικά από φιλανθρωπικές δράσης
Σημαντικές είναι και οι διατάξεις που ποινικοποιούν για πρώτη φορά συμπεριφορές που διαχωρίζουν πολίτες με βάση το φύλο, την ιδεολογία ή τη θρησκεία από φιλανθρωπικές δράσεις, όπως συσσίτια ή αιμοδοσίες, καθώς θα προβλέπεται ότι τέτοιες συμπεριφορές θα είναι ποινικά διωκόμενες σε βαθμό πλημμελήματος.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις επεκτείνεται η χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) και σε άλλες κατηγορίες πλην φοιτητών και αναπήρων κρατουμένων, ενώ για την επιβολή του μέτρου σε υπόδικους στο εξής δεν θα χρειάζεται η κρίση του αρμόδιου ανακριτή παρά μόνον του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο μετέχει εισαγγελέας.
Αλλες διατάξεις ρυθμίζουν θέματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών γραμματέων.ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...