17 Νοε 2015

«Χαράτσι» έως 60 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων - Αναλυτικά πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. από φέτος

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς και στη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο, αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με.......
ισοδύναμα μέτρα όπως η επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, αλλά και ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016 θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το φορολογικό πακέτο του πολυνομοσχεδίου θα προβλέπει:
1.  ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 
Το μέτρο καταργείται και αντικαθίσταται με άλλα «ισοδύναμα» μέτρα, με βασικότερο την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Για το θέμα αυτό χθες το βράδυ υπήρξε εμπλοκή καθώς διαπιστώθηκε δημοσιονομικό κενό 100 εκατ. ευρώ.Οι δανειστές ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία για την ελληνική πρόταση, καθώς αμφισβήτησαν την αποδοτικότητα του προτεινόμενου μέτρου, προβάλλοντας ως επιχείρημα την πτώση του τζίρου και κατά συνέπεια τη μείωση των εσόδων. 

Την ίδια άποψη ότι δηλαδή η επιπλέον φορολόγηση του ΚΙΝΟ θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων και όχι την αύξηση που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο διατύπωσαν και οι εκπρόσωποι των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες με τον κ. Αλεξιάδη.
«Χαράτσι» έως 60 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων - Αναλυτικά πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. από φέτος
2.  Ρύθμιση 100 δόσεων. 
Αυστηροποιούνται οι όροι για την αποβολή των οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σήμερα ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση. 
Η νέα διάταξη θα προβλέπει τη μείωση της προθεσμίας των 30 ημερών στις 15-20 ημέρες από τον Ιούνιο του 2016 και στις 10 μέρες από τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της προθεσμίας, δηλαδή αυτή να αρχίζει να «τρέχει» από την πρώτη ημέρα που η νέα οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη, ενώ εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη μια φορά στο εξάμηνο να καθυστερήσει την πληρωμή μιας δόσης για διάστημα 30 ημερών.

3.  Ρύθμιση 12 δόσεων.  
Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα να τα ρυθμίζουν με την πάγια ρύθμιση σε 12 μηνιαίες δόσεις υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση για το ύψος του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος και των μηνιαίων δαπανών. 
Δηλαδή, όποιος οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ταυτόχρονα έχει νέα οφειλή (π.χ. φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) θα μπορεί να εντάξει το χρέος αυτό στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση.

4.  Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016. 
Το σχέδιο με τις αλλαγές προβλέπει:
• Αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ στα τέλη αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών. Πρόκειται για Ι.Χ. 1.358 κυβικών και άνω, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους από το 2006 και μέχρι την 30ή Οκτωβρίου 2010.

• Μειώσεις από 30 έως 60 ευρώ στα τέλη για τα ΙΧ αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2005.

• Μειώσεις από 15 έως 90 ευρώ στα τέλη για τα αυτοκίνητα 1.359 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2001.

• Κατάργηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 97.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη που θα κυμαίνονται από 81 έως και 90 ευρώ.

• Αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά στην Ελλάδα και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα ετήσια τέλη που ήδη πληρώνουν οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 10 έως και 50 ευρώ.

Αύξηση φόρου
Νέα εκκαθαριστικά• φωτιά με τα αυξημένα ποσά της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έρχονται σε περίπου 30.000 επιχειρήσεις που συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στα εκκαθαριστικά αυτά, που θα αναρτηθούν στο Taxisnet μέχρι την Παρασκευή, ενσωματώνεται η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου από 80% σε 100% για τα κέρδη που απέκτησαν το 2014 τα νομικά πρόσωπα.
Μαρία Βουργάνα
Πηγή: imerisia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...