20 Νοε 2015

Προϋπολογισμός 2016 με νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ

Προϋπολογισμός με ημερομηνία λήξεως και νέα μέτρα ύψους 3,9 δις ευρώ (1,6 δις ευρώ από έσοδα και 2,3 δις από δαπάνες) είναι αυτός.......
που θα έχει καταθέσει σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών κατ' εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής.

Πριν οριστικοποιηθούν οι αριθμοί με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2016 -2019 ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου σφραγίζει στις προβλέψεις του την διετή ύφεση της οικονομίας.

Παρά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου όλο το προηγούμενο διάστημα το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει για τον επόμενο χρόνο προβλέπει ύφεση 1,2% του ΑΕΠ από 1,5% του ΑΕΠ που υπολογίζεται για φέτος.

Μετά από την σημαντική αναθεώρηση της ύφεσης για φέτος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2,3% που προβλέπονταν αρχικά στο 1,5% για φέτος το οικονομικό επιτελείο κατά τις συζητήσεις που είχε ,με τους δανειστές τις προηγούμενες μέρες ζητούσε να αναθεωρηθεί και για τους χρόνου η ύφεση της οικονομίας από το 1,3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάτω από 1 % του ΑΕΠ.

Ωστόσο οι δανειστές δέχθηκαν μεν μια οριακή αναθεώρηση (αρχικά προβλέπονταν ύφεση 1,3% για το 2016) αλλά επιφυλάχθηκαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία του 2015.

Η πίεση της ελληνικής πλευράς εκτός από το επίπεδο εντυπώσεων έχει ως στόχο την ανάδειξη εξειδίκευση και εφαρμογή του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» που αναφέρει σε κάθε του ομιλία ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν και διαφώνησαν για την ύφεση , οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2016 τα οποία θα αγγίζουν τα 4 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,6 δις ευρώ για το σκέλος των εσόδων και 2,3 δις ευρώ από περικοπές δαπανών.

Στο σκέλος των δαπανών το κύριο βάρος πέφτει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση από όπου αναμένεται περικοπή δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δις ευρώ ενώ τα παραπάνω 400 εκ ευρώ θα προκύψουν από επιμέρους περικοπές στις αμυντικές αλλά και κοινωνικών επιδόματα (100 εκ ευρώ).

Στα έσοδα τα μισά επιπλέον έσοδα (800 εκ ευρώ) θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο του έτους αλλά και την εφαρμογή μέτρων όπως η επιπλέον φορολόγηση επιχειρήσεων η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αλλαγή του μισθολογίου για το δημόσιο το οποίο θα επηρεάσει για πρώτη φορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ο νέος κανονισμός για τις προαγωγές αλλά και η νέας μορφής κινητικότητα θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό με μια οριακή εξοικονόμηση 16 εκ ευρώ για το 2016.

Πολλά από τα μεγέθη που περιλαμβάνονται και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού ενδέχεται να αναθεωρηθούν σε μερικές εβδομάδες ίσως και πριν την ψήφισή του από την Βουλή.

Ο λόγος είναι ότι τα τελικά στοιχεία για τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις του επόμενου χρόνου θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό σχέδιο για την τετραετία 2015 – 2019 το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την οριστική επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% αλλά από το 2017.

Ένας από τους λόγους οι δανειστές πιέζουν για την οριστικοποίηση του ασφαλιστικού αλλά και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα φέρει νέες κλίμακες για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες είναι για να ξεκαθαριστεί η καθαρή δημοσιονομική τους απόδοση για τα έτη μέχρι και το 2019.

Στο νέο μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 που θα χρειαστεί να πάρει η Κυβέρνηση για τα έτη 2017 και 2018 ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: enikonomia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...