13 Νοε 2012

Τέσσερις πρωτοβουλίες για ρύθμιση δανείων των μικρομεσαίων

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Τη μάχη για την αλλαγή σελίδας, από τα δημοσιονομικά στην ανάπτυξη, σηματοδότησε χθες ο πρωθυπουργός ο οποίος προέδρευσε για έξι ώρες ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών παραγωγικών υπουργείων. «Πάμε στην επόμενη σελίδα που είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη», δήλωσε ο Αντ. Σαμαρά μετά το τέλος της σύσκεψης με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ΠΕΚΑ Ευάγγ. Λιβιεράτο, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη και Επικρατείας Δ. Σταμάτη......

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει τα πράγματα να τρέξουν πολύ γρήγορα χωρίς να χαθεί ούτε χρόνος ούτε ένα ευρώ» και όπως είπε θα δει ξανά τους υπουργούς σε δέκα μέρες ζητώντας τους μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί ζητήματα τα οποία έθεσαν στη σύσκεψη.

Όπως σημείωσε με μέρος της δόσης των 31,5 δισ. θα εξοφληθούν οφειλές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις: «Είναι ανέντιμο, το κράτος να ζητά από τους πολίτες και από την πλευρά του να μην πληρώνει τις οφειλές του».

Ρύθμιση δανείων μικρομεσαίων
Τέσσερις πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η πρώτη πρωτοβουλία είναι η αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ. Μέσα στο Νοέμβριο και μετά την έκδοση σχετικής απόφασης θα επεκταθεί από τις τράπεζες κατά δύο χρόνια, μέχρι το Μάιο του 2014 η αποπληρωμή δανείων τα οποία είχαν δοθεί με εγγυήσεις του Ταμείου. Από την ίδρυση του, έχουν δοθεί εγγυήσεις 4,5 δισ. για δάνεια ύψους 5,5 δισ. και μέχρι τώρα έχουν καταπέσει εγγυήσεις ύψους 150 εκατ., λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων να πληρώσουν έγκαιρα τις δόσεις. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2014 θα καταπέσουν εγγυήσεις 670 εκατ. Ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 11.050 επιχειρήσεις.

Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι το νέο πρόγραμμα για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις. Στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ είναι «παρκαρισμένα» κοινοτικά κονδύλια 300 εκατ., τα οποία με συντελεστή μόχλευσης ένα προς δύο θα μπορούσαν οι τράπεζες να δώσουν δάνεια 900 εκατ.
Για να απεμπλακούν τα ποσά αυτά το ΕΤΕΑΝ χαμηλώνει το συντελεστή μόχλευσης σε ένα προς ένα κι έτσι θα βάλει 170 εκατ. για να διαθέσουν και οι τράπεζες, άλλα τόσα ώστε να δοθούν κεφάλαια κίνησης 340 εκατ.
Το μισό επιτόκιο θα επιδοτείται (θα φτάσει γύρω στο 4,5%), τα δάνεια θα έχουν ευνοϊκούς όρους και διάρκεια αποπληρωμής τα πέντε έτη. Τροπολογία θα κατατεθεί άμεσα ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει μέσα στο Νοέμβριο. Τα υπόλοιπα 130 εκατ. (από τα 300 εκατ. του ΕΤΕΑΝ) θα μοιραστούν σε άλλα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ.

Η τέταρτη πρωτοβουλία αφορά το νέο πρόγραμμα εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών σε μικρομεσαίες ύψους 90 εκατ.

Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...