13 Νοε 2012

Οι τελευταίες αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, ακινήτων

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ 10% Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Της Μαρίας Βουργάνα
Μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις με την επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα και 26% στα αδιανέμητα κέρδη, νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, μίνι φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των πρόσθετων αφορολόγητων για τα προστατευόμενα παιδιά φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση, τα βασικά σημεία της οποίας περιγράφονται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν.......

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τα τρία νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το πρώτο θα αφορά στις ανατροπές στα εισοδήματα των φυσικών και νομικών προσώπων, το δεύτερο τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ το τρίτο φέρνει αλλαγές στα πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλονται στους φοροπαραβάτες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ και θα έχουν αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2014. Οι βασικές φορολογικές αλλαγές αφορούν:

1 Επιχειρήσεις: Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26% στα κέρδη και 10% στα μερίσματα, περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνση στο 33,4% από 40% σήμερα. Σήμερα τα αδιανέμητα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και εταιριών περιορισμένης ευθύνης φορολογούνται με συντελεστή 20% και τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 25%.

2 Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θεσπίζεται μίνι φορολογική κλίμακα με δυο συντελεστές 26% και 35% στα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων.
Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 35%.
Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους επιτηδευματίες θα αποφέρει σημαντικά έσοδα δεδομένου ότι πάνω από το 50% των φορολογούμενων δηλώσουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

3 Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ σήμερα, και καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα αντικατασταθεί με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ.
Ειδικότερα, το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από τις 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι τις 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή 45%.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης, με το νέο σύστημα, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι αφορολόγητοι.

Το Μνημόνιο προβλέπει παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να απόσχουν από μελλοντικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης.

Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...