28 Νοε 2012

Προσοχή: Πώς πρέπει να συντηρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο μας!!

Το ψυγείο αποτελεί τον ιδανικό χώρο αποθήκευσης των τροφίμων αλλά δυστυχώς τα συρτάρια του, όπως αυτά των φρούτων και των λαχανικών, δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από ορισμένα παθογόνα μικρόβια, που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, αφού εκεί, συμφώνα με έρευνα συγκεντρώνονται βακτήρια σε επίπεδα έως και 785 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας..... Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 °C ή και χαμηλότερη και του καταψύκτη στους περίπου -15°C έως 18°C. Ωστόσο η θερμοκρασία δεν είναι ίδια στο εσωτερικό του ψυγείου.
Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία είναι:
  • 2 °C στο χαμηλότερο ράφι (που είναι και το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου)
  • 5 °C στο μεσαίο ράφι
  • 8°C στο ψηλότερο ράφι
  • 10-15 °C στα ράφια, στην πόρτα του ψυγείου
Στο χαμηλότερο ράφι, στα ειδικά συρτάρια, τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου έχουμε φροντίσει να είναι άπλυτα. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να χαλάνε γρηγορότερα. 

Στο αμέσως επόμενο ράφι, τοποθετούμε τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε στεγανά ή σκεπασμένα δοχεία, για να εμποδίσουμε την διαρροή υγρών σε άλλα τρόφιμα. Τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά, κέικ, περισσεύματα τροφών καθώς και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», τα τοποθετούμε στα δυο ψηλότερα ράφια του ψυγείου. 

Τέλος, στα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, τοποθετούμε τρόφιμα όπως βούτυρο, μουστάρδα, αναψυκτικά και ποτά.
Οδηγός συντήρησης των φρούτων και Λαχανικών
Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10°C. Η συνιστώμενη θερμοκρασία για τα τρόφιμα αυτά παρουσιάζετε αναλυτικά στον παρακάτω πινάκα.

Ορισμένα λαχανικά, μπορεί να αφήνουν οσμές, και έτσι να επηρεαστεί η γεύση η δικιά τους αλλά και των υπόλοιπων τροφίμων. Ένα κουτί μαγειρική σόδα στο ψυγείο, βοηθάει να αποφευχθεί η μεταφορά οσμής και γεύσης.
Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το αν χρειάζονται υγρασία και κρύο όπως για παράδειγμα το μαρούλι και το σπανάκι τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς όμως να πιέζονται ασφυκτικά, γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα. 

Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Τα καρότα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και πέντε μήνες, εάν έχουν αποθηκευτεί σωστά. Βεβαιωθείτε ότι τα καρότα είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ειδικά αν τα αγοράζετε μέσα σε πλαστικές σακούλες. Για να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής των καρότων, αρκεί να τους κόψουμε το κοτσάνι πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν τοποθετημένα σε ανοιχτή σακούλα 1-2 ημέρες μέσα στο ψυγείο.

Τα λαχανικά επίσης μπορούν να μπουν στην κατάψυξη ακλουθώντας όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία. 
Υπάρχει η διαδικασία του ¨ζεματίσματος¨ όπου αφού βράσουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά τα βουτάμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. 
Στεγνώνουμε τα λαχανικά πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να μη μείνει καθόλου νερό, τα τοποθετούμε σε σακούλες και μετά στην κατάψυξη.  
Η συγκεκριμένη όμως διαδικασία δεν ισχύει για όλα τα λαχανικά. 
Εκτός από το ¨ζεμάτισμα¨ υπάρχουν και λαχανικά τα οποία ακολουθούν διαφορετική διαδικασία πριν την 'είσοδό' τους στη κατάψυξη. 
Για παράδειγμα: τα μανιτάρια τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λίγο φυτικό βούτυρο ή λάδι και μετά τα βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.
Πίνακας : Συνιστώμενη θερμοκρασία και διάρκεια αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών
Τρόφιμο 
Θερμοκρασία (°C)  Διάρκεια αποθήκευσης
Αγγούρια
7-9
10-14 μέρες
Αμύγδαλα
0-8
8-12 μήνες
Αχλάδια
-1-0
2-7 μήνες
Βατόμουρα 
-1-0  2-3 μέρες
Βερίκοκα
0
1-2 βδομάδες
Βούτυρο
0-2  2 μήνες
Βύσσινα 0 3-7 μέρες
Γκρέιπφρουτ
0-9
4-6 βδομάδες
Δαμάσκηνα -1-0 2-4 βδομάδες
Καρότα  0 4-5 μήνες
Καρπούζια  2-4 2-3 βδομάδες
Καρύδια 
0-8
8-12 μήνες
Κεράσια 
-1-0
2-3 βδομάδες
Κουνουπίδι  0 2-3 βδομάδες
Λάχανο  3-4 βδομάδες
Λεμόνια κίτρινα 
0-4
3-6 βδομάδες
Μανιτάρια  0-1  3-5 μέρες
Μαρούλι  2-3 βδομάδες
Μελιτζάνες  7-9  9-11 μέρες
Μήλα  -1-0  3-8 μήνες
Μπανάνες κίτρινες  14-16  7-11 μέρες
Νεκταρίνια  -1-0  2-4 βδομάδες
Πεπόνια  7-9  1-2 βδομάδες
Πορτοκάλια  0-9  6-12 βδομάδες
Ροδάκινα  -1-0  2-4 βδομάδες
Ρόδια 
0-2  2-3 μήνες
Σταφύλια  -1-0  3-6 μήνες
Σύκα  -1-0  8-10 μέρες
Φασολάκια  6-8  8-10 μέρες
Φράουλες  7-9 μέρες
Φρούτα ξερά  9-12 μήνες
Χουρμάδες  6-12 μήνες
Εύα Μακρή - Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...