27 Νοε 2012

Πού θα πάνε τα πρώτα λεφτά


Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Και τώρα που «λεφτά υπάρχουν» Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και Στουρνάρας πρέπει να τα μοιράσουν δίκαια σε όλους τους προμηθευτές που χρωστάει το Δημόσιο - και είναι χιλιάδες. Από κατασκευαστές έργων και φαρμακοβιομηχανίες μέχρι μικροβιοτεχνίες μεταλλικών κιγκλιδωμάτων!.....

                   
Το πρόβλημα είναι όμως ότι από τα 10 δις, ευρώ που χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες θα πληρώσει μόνο τα 3,5 δις. ( δηλαδή το 1/3). Ποιος θα πρωτοπάρει λοιπόν, πόσα και με ποια κριτήρια;
Ήδη από το πρωί άρχισαν οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τον καταρτισμό μίας λίστας που θα περιλαμβάνει:

Σε ποιους και τι ποσά χρωστάει το κράτος.
Από πότε τα χρωστάει.
Πόση άμεση ανάγκη έχουν επιχειρήσεις και εταιρείες που τους χρωστάει το Δημόσιο για πληρωμή έστω και μέρος των κρατικών χρεών.
Πόσο κρίσιμη για το δημόσιο συμφέρον είναι η εξόφληση ορισμένων ιδιωτών και επιχειρήσεων που αδυνατούν σήμερα να προσφέρουν έργο στο κράτος λόγω έλλειψης χρημάτων.

Πληροφορίες από του υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι από τους πρώτους που θα πάρουν μέρος από αυτά που τους χρωστάει το Δημόσιο είναι:
  • Οι προμηθευτές καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εισαγωγείς ανταλλακτικών αυτοκινήτων για τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. και αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Εταιρείες πετρελαιοειδών που προμηθεύουν με καύσιμα αστικές συγκοινωνίες και Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Προμηθευτές φαρμάκων σε κρατικά νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.
  • Εισαγωγείς ιατρικών εργαλείων και αναλωσίμων ειδών σε νοσοκομεία.
  • Κατασκευαστές οδικών έργων που έχουν «παγώσει» κάθε εργασία τα δύο τελευταία χρόνια.
  • Επιστροφές φόρων σε ιδιώτες από τους οποίους αποδεδειγμένα έχει παρακρατηθεί παράνομα φόρος.
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στα οποία χρωστάει το κράτος μεγάλα ποσά από το 2008 έως το 2009 για διαφημιστικές καταχωρήσεις.
Υπάρχουν και άλλες πολλές κατηγορίες ιδιωτών και επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από μία πληρωμή τέτοια του Δημοσίου. Πάντως η τελική επιλογή τους θα γίνει και με τη συμμετοχή Βενιζέλου και Κουβέλη.
Πηγή : newsbomb.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...