30 Νοε 2012

ΜΥΣΤΙΚΑ για έναν επιτυχημένο γάμο! Αρκεί ο έρωτας;

Αρκεί ο έρωτας για να κρατήσει ένας γάμος. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, όχι. Η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου μας εξηγεί πως ένας γάμος μπορεί να είναι επιτυχημένος...

Ο ΜΥΘΟΣ

Από την παιδική κιόλας ηλικία, μαθαίνουμε πως ο έρωτας αποτελεί το ένα και μοναδικό απαραίτητο συστατικό για έναν επιτυχημένο γάμο. Σχεδόν κάθε παραμύθι κλείνει τις σελίδες του με την ηρωίδα στην αγκαλιά του πρίγκιπά της και την αγάπη τους να έχει κατανικήσει κάθε εμπόδιο και κακό ξόρκι!

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική καθώς αν κάθε γάμος βασιζόταν μόνο στο πρωταρχικό πάθος και ρομαντισμό, το πιθανότερο θα ήταν να λήξει μετά από τους πρώτους 7-8 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συναισθήματα μεταβάλλονται όπως και η διάθεση.

Προκειμένου να κρατήσει ένας γάμος, η αγάπη θα πρέπει να αποτελεί τόσο ένα βαθύ συναίσθημα, όσο και μία συνειδητή απόφαση για έναν κοινό βίο με αμοιβαίες υποχωρήσεις.


Το νιόπαντρο ζευγάρι, αρχικά πιστεύει πως ζει το όνειρό του, πως αυτό θα τα καταφέρει καλύτερα από τους υπόλοιπους και θα βιώσει την απόλυτη ευτυχία. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που το όνειρο καταλήγει σε εφιάλτη. Καβγάδες, προβλήματα, γκρίνια κάνουν την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς: «Μα τι πήγε τόσο λάθος;»


ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΓΑΜΟΣ;

Προκειμένου να κρατήσεις τον γάμο σου ζωντανό, αλλά ταυτόχρονα και την ψυχική σου ηρεμία, είναι σημαντικό να θέτεις τα όριά σου απέναντι στον σύντροφό σου. Τα «όρια» αποτελούν μια ξεκάθαρη δήλωση του τι μπορείς να κάνεις ή όχι για τον σύντροφό σου ή μαζί με αυτόν. Πρόκειται για μια απόφαση σχετικά με το τι είσαι πρόθυμη να ανεχτείς ή όχι μέσα στο γάμο σου. 


Συχνά, κατηγορούμε τον σύντροφό μας για τη δική μας δυστυχία ή για το ότι δε νιώθουμε ικανοποίηση μέσα στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, θυμήσου πως ο καθένας από μας είναι υπεύθυνος για την ευτυχία του και πως ακόμα και μέσα στο γάμο θα πρέπει να μην χάνουμε την ατομικότητά μας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...

-Να αγαπάς τον εαυτό σου.


-Να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μέσα στη σχέση.


-Να έχεις το θάρρος να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα λάθη σου.


-Προσπάθησε να κατανοήσεις τα «θέλω» του συντρόφου σου, δίχως όμως να θέτεις τις δικές σου ανάγκες στο περιθώριο.


-Στο τέλος κάθε μέρας μοιράσου με τον σύντροφό σου τρεις ευτυχισμένες στιγμές που βίωσες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συζητήστε τι πήγε καλά και προέκυψαν όμορφα συναισθήματα. Αντίστροφα, συζητήστε στιγμές κατά τις οποίες πληγώσατε ο ένας τον άλλο, καθώς και το τι μπορεί να έφταιξε γι’ αυτό.


-Φτιάξε μια λίστα με καταστάσεις που σε κάνουν ευτυχισμένη, όπως ένας περίπατος στη λιακάδα, ένας καφές με τις φίλες σου, ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια, το γέλιο του παιδιού σου. Τώρα, προσπάθησε να δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε να συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου αυτές τις μικρές ανάσες ευχαρίστησης.


-Φρόντισε να μην ξεχνάς να δείχνεις στον σύντροφό σου την επιβεβαίωση, την αποδοχή και τον θαυμασμό σου. Εάν έχεις σταματήσει να νιώθεις έτσι, τότε θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τους λόγους για τους οποίους έχεις απομακρυνθεί από τον σύντροφό σου. Έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του; 

Έχουν να κάνουν με τη δική σου αυτοπεποίθηση η οποία έχει πληγεί καθώς νιώθεις πως έχεις να ανταπεξέλθεις σε πολλαπλούς ρόλους που σε βαραίνουν; Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση σου;

-Ο έγγαμος βίος δε θα πρέπει να οδηγεί σε σβήσιμο της ερωτικής φλόγας. Κανόνισε εξόδους με τον σύντροφό σου, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, μακριά από τα παιδιά και τις υπόλοιπες οικογενειακές υποχρεώσεις.


-Κάθε γάμος έχει και τις εντάσεις του. Ωστόσο, προσπάθησε να κρατήσεις τους συζυγικούς καβγάδες μέσα σε λογικά πλαίσια δίχως ακρότητες. Τα λόγια πληγώνουν τόσο όσο και οι πράξεις ενώ τα σημάδια που αφήνουν δεν εξαλείφονται εύκολα.


-Δέξου τη βοήθεια ενός ειδικού προτού φτάσεις στο σημείο να μισείς και να μην αντέχεις τον σύντροφό σου.


Θυμήσου πως οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων απαιτούν «δουλειά» προκειμένου να διατηρηθούν, πόσο μάλλον η σχέση με τον σύζυγό μας. Ένας πετυχημένος γάμος βασίζεται στα ειλικρινή και βαθειά συναισθήματα, στις αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά και στις μικρές χαρούμενες καθημερινές στιγμές που θα αναζωογονήσουν τη σχέση σου και θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου!


Πηγή : tlife.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...