28 Νοε 2012

Ποιοι θα μπουν στη ρύθμιση χρεών και ποιοι θα μείνουν έξω

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε ρύθμιση δανείων, τα ερωτήματα των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα δάνειά τους πολλαπλασιάζονται. Δείτε τις απαντήσεις στα κυριότερα από αυτά......

1.Μας τάζουν μείωση επιτοκίου. Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά;
Η ρύθμιση προβλέπει ότι το επιτόκιο θα παραμείνει στο 1,5% για τέσσερα χρόνια, όποιο και αν είναι το επιτόκιο που προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογράψει ο δανειολήπτης με την τράπεζα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαφορά δεν θα χρεώνεται στον πελάτη αλλά θα αποτελεί ζημιά για την τράπεζα. Το χρέος θα «παγώνει» στην αρχή της 4ετίας και στο τέλος των τεσσάρων ετών θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το ίδιο ακριβώς επίπεδο.

2.Από πότε θα μπορώ να υπαχθώ στη ρύθμιση;
Μην βιάζεστε. Θα πρέπει πρώτα η τρόικα να ανάψει το πράσινο φως. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο η ρύθμιση να ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς το παζάρι για το πώς θα καλυφθεί το οικονομικό κόστος που θα προκύψει για τις τράπεζες, αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

3.Ποια εισοδήματα θα ληφθούν υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Τα οικογενειακά εισοδήματα όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Ήδη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, βρίσκεται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να εντοπιστεί πόσοι Έλληνες φορολογούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι:
                Α. Να έχουν εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ και
                Β. Να έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος κατά 35% από το 2010 και μετά.

4.Τι γίνεται αν δεν πληρώ τις προϋποθέσεις για να υπαχθώ στη ρύθμιση;
Θα μπορείτε να διαπραγματευτείτε κάποια ρύθμιση με την τράπεζά σας η οποία ούτως ή άλλως κάνει ρυθμίσεις. Απλώς, μην περιμένετε ότι θα σας δώσουν επιτόκιο 1,5% και τη δυνατότητα να πληρώνετε μόνο τους τόκους για περίοδο τεσσάρων ετών.

5.Να περιμένω τη ρύθμιση ή να έρθω σε απευθείας συμφωνία με την τράπεζα;
Αν δεν αντέχετε άλλο να πληρώνετε τις δόσεις, ελάτε σε απευθείας συζήτηση με την τράπεζα. Ούτως ή άλλως, κανείς δεν λέει ότι όσοι έχουν ήδη κάνει ρύθμιση, θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση στην οποία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Στο σχετικό αφιέρωμα που έχει κάνει το
fpress.grμπορείτε να δείτε και τις δόσεις που θα προκύπτουν εφόσον υπαχθείτε στη ρύθμιση. Αυτό, ασφαλώς θα αποτελέσει ένα δέλεαρ.

6. Κι αν χρωστάω σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες;
Στη ρύθμιση θα υπαχθούν μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια. Αν λοιπόν έχετε δεχθεί να προσημειώσετε ακίνητο προκειμένου να ρίξετε το επιτόκιό του, αυτό θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μείνετε εκτός. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες δίνουν γη και ύδωρ για να έχουν κάποια εξασφάλιση για τα καταναλωτικά και τις κάρτες που έχουν χορηγήσει. Προσοχή βέβαια, διότι στα ενυπόθηκα δάνεια, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να χάσετε το ακίνητό σας σε περίπτωση που σταματήσετε να εξυπηρετείτε το δάνειό σας.

7. Τι θα γίνει με τα δάνεια του ΟΕΚ;
Μην περιμένετε ότι θα υπάρξει κάποιο ευχάριστο νέο σύντομα. Η κατάσταση είναι πολύ μπλεγμένη καθώς ο ΟΕΚ έχει κλείσει και το χαρτοφυλάκιο έχει περάσει στον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν κάνουν ρυθμίσεις καθώς θέλουν πρώτα να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλει το κράτος από τους τόκους. Αν έχετε τέτοιο δάνειο, προσπαθήστε να το εξυπηρετείτε για όσο διάστημα σας δίνουν την επιδότηση (είναι για εννέα από τα 15 χρόνια του δανείου) και μετά προσπαθήστε να το ρυθμίσετε σε συνεργασία με την τράπεζά σας.

Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...