8 Απρ 2016

Γιάννης Βρούτσης: "Μετατρέψατε την Ελλάδα σε τριτικοσμική χώρα" (video)

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, άσκησε σκληρή κριτική......
στο σύνολο των ενεργειών και των κινήσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τα θέματα των wikileaks και της εκκρεμούς αξιολόγησης, που έχουν διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την χώρα μας.Η εικόνα της Ελλάδας είναι τραγική.......
παρακολουθήστε την ομιλία του 
Διαβάστε τα κείμενα που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης στα πρακτικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:
M. Draghi: Η απόφαση για δημοψήφισμα οδήγησε στα capital controls
 M. Draghi: Η απόφαση για δημοψήφισμα οδήγησε στα capital controls
Παρόλο που αποσοβήθηκαν οι καταστροφικές εξελίξεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το συγκεκριμένο επεισόδιο που διαδραματίστηκε το καλοκαίρι του 2015 επιβεβαίωσε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωση, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο ετήσιο σημείωμα της Τράπεζας για το 2015.

Ο Mario Draghi κάνει εκτενή αναφορά στην ελληνική κρίση και στις επιδράσεις που είχε στη χώρα αλλά και την ευρωζώνη συνολικά. «Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης το 2015 ήταν αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, οι οποίες συνδέονταν κυρίως με τις εξελίξεις στην Ελλάδα το α' εξάμηνο του έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mario Draghi «λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτούργησε σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και βελτιωμένο κλίμα στην αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εξάρτησής του από χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής της ρευστότητας που του είχε χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).Εντούτοις, η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων και αύξησε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι επανήλθε η εξάρτηση από τον ELA, ενώ αυξήθηκε η προσφυγή σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα».

Κατά τον κ. Draghi «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών συνεχίστηκαν και το επόμενο διάστημα, αλλά οι χρηματοοικονομικές προοπτικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος επιδεινώνονταν σταθερά, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, κυρίως με τη μορφή αυξημένων εκροών καταθέσεων, οδηγώντας σε αυξανόμενη προσφυγή στον ELA».

«Στο τέλος Ιουνίου του 2015», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ,« μια σειρά γεγονότων, όπως η απόφαση των ελληνικών αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα και η μη παράταση του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οδήγησαν σε περαιτέρω εντάσεις».

«Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες εκροές ρευστότητας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν στις 28.6.2015 τη θέσπιση τραπεζικής αργίας ώστε να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος» επισημαίνει.
«Βγαίνατε από το μνημόνιο το '14, αλλά ο Τσίπρας άλλαξε δρόμο»
Συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις 
«Βγαίνατε από το μνημόνιο το '14, αλλά ο Τσίπρας άλλαξε δρόμο»
«Καρφώνει» την Αθήνα για την αύξηση φόρων, λέγοντας ότι θα βαθύνουν την ύφεση - «Κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών»«Βγαίνατε από το 2014, αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση διάλεξε άλλους δρόμους». Αυτό το μήνυμα στέλνει ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή που παραχώρησε στο capital.gr και το ΚΥΠΕ.

«Σε σχέση με την Ελλάδα όντως είναι η μόνη χώρα που μένει σε πρόγραμμα στην ΕΕ. Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία» λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενος στην ελληνική περιπέτεια του τελευταίου χρόνου.

Το δεύτερο μήνυμα που στέλνει μέσω της συνέντευξής του αφορά επίσης την ελληνική κυβέρνηση και είναι:

«Η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση... Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών». Υπογραμμίζει δε ότι «η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...