3 Απρ 2016

Sold out στην Ισπανία, στο περίμενε η Ελλάδα...

Μέρα με τη μέρα αλλάζει πλέον το σκηνικό στις κρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν, την πλέον ρευστή και απρόβλεπτη......
των τελευταίων χρόνων. Αν και η χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον ελληνικό τουρισμό, κυρίως εξαιτίας της "πληγωμένης εικόνας" πολλών νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου από τις προσφυγικές ροές, τα δεδομένα δείχνουν σήμερα να είναι διαφορετικά και αυτό για δύο κυρίως λόγους: από τη μία οι απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία έχουν βάλει φρένο στις πωλήσεις πακέτων, ενώ ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός ξένων τουριστών που ακυρώνουν τις προγραμματισμένες διακοπές τους στη χώρα υπό τον φόβο ενός ακόμη τρομοκρατικού χτυπήματος.

Από την άλλη, τα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας έχουν αρχίσει ήδη να γεμίζουν, με τις περισσότερες μονάδες να είναι over booked, γεγονός που στρέφει τους tour operators σε αναζήτηση επιπλέον κλινών για να καλύψουν τη ζήτηση, με μεγάλο μερίδιο πακέτων να κατευθύνεται πια προς την Ελλάδα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως παράγοντες του τουρισμού είχαν από νωρίς προβλέψει, δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησαν το προσφυγικό στην Ελλάδα και οι επιθέσεις στην Τουρκία, πως όταν τα ισπανικά ξενοδοχεία θα αρχίσουν να γεμίζουν, τότε η ζήτηση θα μεταφερθεί προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Όπως όμως εξακολουθούν να αναφέρουν στο "Κ" επιχειρηματίες και ξενοδόχοι, οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και κάθε αναπάντεχο συμβάν στην Ελλάδα ή η κακή διαχείριση των προσφυγικών ροών και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση από τους "θεσμούς" μπορούν να τινάξουν στον αέρα τον προγραμματισμό της χρονιάς.

Στόχος οι 25 εκατ. τουρίστες
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι θετικά. Η αγγλική αγορά εξακολουθεί να κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ παράλληλα βελτιώνεται και η ζήτηση από τη Γερμανία. Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για τη σεζόν, οι δύο χώρες θα αποτελέσουν και φέτος τις κυριότερες πληγές άντλησης τουριστών.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση αναφορικά με τον προγραμματισμό των θέσεων βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 3 εκατ. θέσεις και αύξηση 11%, ενώ στη δεύτερη η Γερμανία με 2,54 εκατ. θέσεις και αύξηση 16%. Τρίτη στην κατάταξη έρχεται η Ιταλία με οριακή μείωση 1%. Μείωση παρουσιάζει και το Βέλγιο με 4%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζεται από τη Δανία με 24%, ενώ σημαντική άνοδος καταγράφεται και από την αγορά της Πολωνίας με 12%.

Το κλίμα, πάντως, που φτάνει από τους μεγάλους tour operators της Ευρώπης, ειδικά μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς έκθεσης του Βερολίνου ΙΤΒ είναι ενθαρρυντικό, αναφέροντας πως μετά το δύσκολο και αμφίρροπο τρίμηνο από τον Δεκέμβριο μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, όπου οι κρατήσεις ήταν πτωτικές, η κίνηση έχει αρχίσει πάλι να ανακάμπτει.

Φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η χώρα θα βγει τελικά ευνοημένη από τις ακυρώσεις της Τουρκίας και το ισπανικό sold out, σημειώνοντας πως εφόσον οι κρατήσεις συνεχιστούν ομαλά, τότε εκτιμάται πως θα πετύχουμε τον φετινό στόχο των διεθνών αφίξεων, ο οποίος έχει τεθεί στα 25 εκατ. τουρίστες (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015.
Ντόμινο μείωσης τιμών
Βέβαια το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τα έσοδα, όπου οι προβλέψεις ίσως να μην επαληθευτούν τελικά. Η Τουρκία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ρίχνει κατακόρυφα τις τιμές των πακέτων, ενώ και πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι, φοβούμενοι κάμψη της αγοράς, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Ακόμη πιο έντονο ήταν το φαινόμενο στα νησιά των Δωδεκανήσων και σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, όπου το προσφυγικό οδήγησε πολλές μονάδες σε διαπραγματεύσεις με τους tour operators με δυσμενέστερους όρους.
Την ίδια ώρα, παραμένει ο προβληματισμός και για το πώς θα αντιδράσει η αγορά της Ρωσίας. Πέρσι η Ελλάδα έπεσε από την 3η στην 5η θέση όσον αφορά τη ζήτηση, ενώ συνολικά η πτώση στις αφίξεις άγγιξε το 48%. Παράλληλα, από τις 2,1 εκατ. θέσεις αεροπορικές θέσεις που είχαν προγραμματιστεί, τελικά καλύφθηκαν μόλις οι 600 χιλ. Ειδικότερα για τον προγραμματισμό των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες (slots), η ρωσική αγορά καταγράφει φέτος πτώση 53% σε σύγκριση με το 2015. Εντούτοις στους κόλπους των Ελλήνων στελεχών του τουρισμού υπάρχει αισιοδοξία πως οι πωλήσεις θα είναι σαφώς βελτιωμένες σε σύγκριση με πέρσι και στόχος είναι να καταφέρουν να αγγίξουν τις 800 χιλ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 25ης Μαρτίου.-capital.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...