7 Απρ 2016

Παράταση στην ευνοϊκή φορολόγηση εισαγόμενων μεταχειρισμένων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Παγίδες και μεγάλους κινδύνους για τους καταναλωτές, την αγορά, τα κρατικά έσοδα και την δημόσια Υγεία διαβλέπουν οι εταιρείες........
εισαγωγής αυτοκινήτων, πίσω από τα σχέδια της κυβέρνησης για "φτηνά" μεταχειρισμένα ΙΧ από το εξωτερικό.

Νομοθετική ρύθμιση που, σύμφωνα με παράγοντες να «τινάξει στον αέρα» την ήδη πολύπαθη αγορά αυτοκινήτων, προωθεί η κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. κ. Γιώργος Βασιλάκης στην «Κ» αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και νέα παράταση, έως και το 2018, στην ευνοϊκή φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ προηγούμενης αντιρυπαντικής τεχνολογίας (Euro 5 και Euro 4) με τέλη ταξινόμησης χαμηλότερα από αυτά που κανονικά θα έπρεπε να ισχύουν.

Πίσω όμως από το σχέδιο αυτό για φτηνότερα ΙΧ που εισάγονται από χώρες της ΕΕ (κατά περίπου 500-1.500 ευρώ συνήθως σε σχέση με τα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα) ο ΣΕΑΑ διαβλέπει τον κίνδυνο να βγουν πολλαπλά ζημιωμένοι τόσο το κράτος που χάνει –σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε- τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όσο και το Περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία που απειλούνται από τα παλαιάς τεχνολογίας οχήματα, αλλά και οι ίδιοι οι αγοραστές τέτοιων αυτοκινήτων από το εξωτερικό, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στην πλειονότητά τους έχουν «χαμηλωμένα χιλιόμετρα» στο κοντέρ, καθώς στις δημοπρασίες που συνήθως αυτά πωλούνται έχουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από αυτά που εμφανίζουν όσα εισάγονται στη χώρα μας και πωλούνται συνήθως μέσω αγγελιών.

Πώς γίνεται αυτό;
Η πριμοδότηση της αγοράς εισαγόμενων από την ΕΕ μεταχειρισμένων ΙΧ έληξε τυπικά στις 31 Μαρτίου, αλλά πρόλαβε να οδηγήσει στην έκρηξη των πωλήσεών τους: ενώ το 2012-2013 πωλούνταν περίπου 6.000 τέτοια οχήματα τον χρόνο, μέσα στις 60 πρώτες μέρες μόλις του 2016 (στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) πουλήθηκαν ήδη 5.073 αυτοκίνητα, με τάση να φτάσουν φέτος στις 24.000-25.000 πωλήσεις, έναντι 20.637 οχημάτων το 2015 και 13.700 οχηάτων το 2014.

Από τις πωλήσεις αυτές το κράτος εισπράττει (μειωμένο) τέλος ταξινόμησης και καθόλου ΦΠΑ. Αντιθέτως, οι πωλήσεις καινούργιων οχημάτων μειώνονται δραματικά: μόλις 9.000 οχήματα στο α΄δίμηνο του 2016 (2:1 σε σχέση τα μεταχειρισμένα από το εξωτερικό) κάτι που δείχνει πως σε όλη τη χρονιά δεν θα ξεπεράσουν τα περίπου 50.000, όταν το 2015 είχαν πουληθεί 75.800 οχήματα, 71.200 το 2014 και μόλις 58.500 ετησίως το 2012-2013 που ήταν η «καρδιά» της κρίσης.

Αν μάλιστα εξαιρεθούν οι πωλήσεις σε εταιρίες (rent a car κλπ) η αναλογία πωλήσεων καινούργιων/μεταχειρισμένων σε ιδιώτες είναι πλέον 1 προς 1. Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016 πωλήθηκαν 5.173 καινούργια επιβατηγά σε ιδιώτες και 5.073 μεταχειρισμένα εξωτερικού, σε βάρος φυσικά και των εγχώριων μεταχειρισμένων που σταδιακά εκμηδενίζονται!
Το μυστικό της εξέλιξης αυτής κρύβεται στην αναγνώριση έκπτωσης της φορολογητέας αξίας, βάσει των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Τι λένε όμως παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου πως συμβαίνει στην πράξη; Στις δημοπρασίες στη Γερμανία, την Ιταλία ή άλλες χώρες, τα οχήματα που πωλούνται έχουν συνήθως διανύσει ήδη 90.000 – 200.000 χιλιόμετρα. Έστω πως ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο έχει 150.000 χιλιόμετρα. Ακόμη και χωρίς να «πειραχτεί» το κοντέρ, το αυτοκίνητο παρουσιάζεται σαν να έχει 250.000 χιλιόμετρα και, επομένως, απομειώνεται δραστικά η φορολογητέα αξία του. Έτσι η εφορία υπολογίζει τα τέλη για ταξινόμηση στην Ελλάδα κατά 50%-70% μικρότερη φορολογητέα αξία.

Στον καταναλωτή, όμως, όπως προκύπτει από τις μικρές αγγελίες, συνήθως πωλούνται σαν να είχαν 50.000 – 80.000 χιλιόμετρα, προφανώς για να πιάσουν υψηλότερη τιμή. Με αυτό τον τρόπο χάνει φορολογικά έσοδα το κράτος, ενώ ο καταναλωτής πληρώνει ακριβότερα για κάτι που αξίζει λιγότερο, αλλά το καταλαβαίνει όταν πάει το αμάξι στο συνεργείο και το συνδέσει ο μηχανικός με τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο.

Το πρόβλημα επιτείνεται, λένε οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, και από την «χαλαρότητα» των ελέγχων από τα ΚΤΕΟ, που δεν εντοπίζουν το πρόβλημα των «γυρισμένων κοντέρ» ακόμα και όταν τα ΙΧ φέρουν κάρτα ελέγχου . Ο ΣΕΑΑ μάλιστα έχει προτείνει εδώ και χρόνια στην Πολιτεία, να καλύψει αυτός τα έξοδα για να περνούν από έλεγχο τα ΚΤΕΟ, αλλά η πρόταση απερρίφθη.

Πού οδηγεί αυτή η κατάσταση; Ένα ταλαιπωρημένο ΙΧ απαιτεί μεγαλύτερα έξοδα συντήρησης από ένα καινούργιο, αλλά μέσα στην οικονομική κρίση ή και επειδή ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου του, καθυστρεί να προβεί στις αναγκαίες συντηρήσεις.

Καθώς όμως όλα τα οχήματα αυτά είναι πετρελαιοκίνητα, χωρίς την κατάλληλη συντήρηση οι κινητήρες τους εκπέμπουν υπερβολικά υψηλούς ρύπους. Τότε το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε κινούμενη «βόμβα». Είναι ίσως ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε ο κύριος Βασιλάκης, περίπου έαν μόλις 4.300 παλαιάς τεχνολογίας ΙΧ που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, είχαν αποσυρθεί λόγω παλαιότητος, οι περιβαλλοντικοί ρύποι στην πρωτεύουσα θα μειώνονταν κατά 64!

Αντιθέτως, κάθε χρόνο πλέον προστίθενται στην κυκλοφορία 15.000 ως 25.000 μεταχειρισμένα και αμφιβόλου κατάστασης ντιζελοκίνητα οχήματα από το εξωτερικό, κάτι που σημαίνει κίνδυνο για πολύ μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα.

Επιπλέον όμως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΣΕΑΑ, επειδή τα μεταχειρισμένα από εξωτερικό ΙΧ πωλούνται φτηνότερα, ζημιωμένοι βγαίνουν και οι 1.000.000 κάτοχοι αγορασμένων στην Ελλάδα ΙΧ, που ενώ πλήρωσαν κάποτε τέλη και ΦΠΑ στο Κράτος, αναγκάζονται πλέον να χάσουν 500-1.500 ευρώ από την μεταπωλητική αξία του οχήματός τους, προκειμένου να βρουν αγοραστή που θα το προτιμήσει αντί για ένα άλλο πχ από τη Γερμανία.
Για τους λόγους αυτούς ο ΣΕΑΑ ζητά να μην δοθεί ξανά άλλη παράταση στην μείωση των φόρων για μεταχειρισμένα ΙΧ εισαγωγής.
Κωστής Πλάντζος
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...