10 Απρ 2016

Ευ. Τσακαλώτος: Περιθώριο συμφωνίας έως ξημερώματα Δευτέρας

Ξεκινά σήμερα Κυριακή ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων που έχει προαναγγελθεί.....
ως μαραθώνιος αλλά και... τελικός. Τουλάχιστο προς το παρόν.

"Κάναμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη λήξη του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων διάρκειας 10 και πλέον ωρών.
Συμπλήρωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2017-2018.
Έτσι το περιθώριο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για μία πρώτη συμφωνία επί των κειμένων των μνημονίων λήγει τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μετά οι θεσμοί και το ελληνικό διαπραγματευτικό τιμ αναχωρούν προκειμένου να μετάσχουν στην σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποστάσεις παραμένουν
Παρά τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ το χάσμα σε όλα τα μέτωπα παρέμεινε  μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις (περίπου 11 ωρών) που ολοκληρώθηκαν στις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Παραμένει μεγάλη απόσταση στις επικουρικές συντάξεις και στα κόκκινα δάνεια με τους θεσμούς να ζητούν από την κυβέρνηση άμεση απελευθέρωση της πώλησης σε funds και να μην δέχονται συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας.

Αλλά και στο πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων που αναζητούνται για να κλείσουν τα 5,4 δισ. ευρώ οι διαφορές εμμένουν. Οι θεσμοί επιμένουν σύμφωνα με πληροφορίες σε αύξηση έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, ΔΕΗ, νερό και σε πολλά άλλα πεδία. Παραμένουν όμως και οι πιέσεις για υποκατάσταση φορολογικών μέτρων με περικοπές δαπανών και για μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

Κορυφαία διαπραγματευτική πηγή ανάφερε χθες χαρακτηριστικά "εκτιμώ ότι δεν θα κλείσει τίποτα μόνο του, αν δεν κλείσουν όλα μαζί".

Eurogroup και waiver
Ωστόσο η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί, σύμφωνα με κορυφαία διαπραγματευτική πηγή, ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση αν όχι στην άτυπη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της 22ας Απριλίου στην Ολλανδία έστω και με έκτακτο Eurogroup στις 25 Απριλίου.

Τραπεζικές πηγές από την πλευρά τους προσδιορίζουν -στο καλό σενάριο- το πρώτο βήμα στήριξης από την πλευρά των θεσμών νωρίτερα, όταν/ αν υπάρξει η επί της αρχής τεχνική συμφωνία (staff level agreement) σε επίπεδο κλιμακίων θεσμών.

Πάντως το ΔΝΤ διατηρεί διαφορετική θέση όχι μόνο για τα μέτρα, αλλά και για τα... ελλείμματα (προβλέπει και για το 2016 έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ παρά τα νέα μέτρα, αλλά και τελικό στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που εκτιμά το μνημόνιο με την ΕΕ).
Δήμητρα Καδδά
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...