21 Ιαν 2016

Τι πρέπει να ξέρουν οι άνδρες για τη γονιμότητά τους

Αλέξανδρος Ζερβάκης - Γυναικολόγος
Για τους τρόπους βελτίωσης της ανδρικής γονιμότητας επικρατούν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις, που μπορεί στο μέλλον........
να φέρουν αντιμέτωπο το ζευγάρι με μία ανεξήγητη - όπως πιστεύουν - υπογονιμότητα.

Ο γυναικολόγος Αλέξανδρος Ζερβάκης, από το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για την αναπαραγωγική ικανότητα και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.

* Παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Σε αντίθεση με τις γυναίκες που γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων/ωαρίων ο οποίος σταδιακά μειώνεται, οι άνδρες παράγουν σπερματοζωάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η σπερματογένεση λαμβάνει χώρα στους όρχεις όπου παράγεται και η ορμόνη τεστοστερόνη.

Θεωρητικώς, ένας νέος και υγιής άνδρας παράγει καθημερινά 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, τα οποία είναι απόρροια μιας διαδικασίας ανάπτυξης και ωρίμανσης που έχει αρχίσει 2,5 έως 3 μήνες νωρίτερα.

Στην καθημερινή πρακτική, όμως, ο αριθμός των ημερήσιων σπερματοζωαρίων δεν είναι τόσο υψηλός, αλλά κυμαίνεται από 15 έως 80 εκατομμύρια, ανάλογα με πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται χρόνια ή παροδικά νοσήματα ή διαταραχές (π.χ. μία ίωση, υψηλός πυρετός), ορισμένες παράμετροι του τρόπου ζωής κ.λπ.

Η διακύμανση αυτή εξηγεί γιατί όταν υπάρχει ένα παθολογικό σπερμοδιάγραμμα (δηλαδή με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων), ζητείται επανάληψη έπειτα από τρεις μήνες και όχι νωρίτερα.

* Ποιότητα σπερματοζωαρίων.
Η ανδρική γονιμότητα δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας σπερματοζωαρίων, αλλά και της ποιότητάς τους. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων, όπως η μορφολογία και η κινητικότητά τους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα τεκνοποίησης ενός άνδρα.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι με τα χρόνια (ιδίως μετά τα 40) μειώνονται τα επίπεδα γονιμότητας των ανδρών λόγω έκπτωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των σπερματοζωαρίων, ασχέτως αν υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ανδρών που τεκνοποίησαν σε προχωρημένη ηλικία.

Την ίδια συνέπεια έχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

* Σεξουαλική ζωή.
Πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές «εξασθενούν» το σπέρμα, δηλαδή μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, και έτσι περιορίζονται σε ελάχιστες επαφές μόνο τις περιόδους που υπολογίζουν ότι υπάρχει ωορρηξία.

Ο υπολογισμός αυτός, όμως, δεν είναι εύκολος και μπορεί να έχει ως επακόλουθο να χάσουν τελικά το «παράθυρο γονιμότητας» του εμμήνου κύκλου, δηλαδή τις ημέρες που είναι πιθανότερη η σύλληψη (σε κύκλο 28 ημερών, οι μέρες αυτές είναι από την 11η έως την 17η). Επιπλέον, όταν δεν υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας, το τακτικό σεξ δεν μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε σημείο που να καθίσταται το σπέρμα «αδύναμο».

Επειδή τα φυσιολογικά σπερματοζωάρια επιζούν στις σάλπιγγες, όπου γίνεται η σύλληψη, επί 48-72 ώρες, η σύσταση των περισσότερων ειδικών στην αναπαραγωγή είναι να γίνονται δύο-τρεις ερωτικές επαφές στη διάρκεια του «παραθύρου γονιμότητας» και τακτικά τις υπόλοιπες ημέρες.

* Τρόπος ζωής.

Οι βασικές οδηγίες είναι:
  • Μειώστε το αλκοόλ. Αν και η μέτρια κατανάλωσή του δεν επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, η κατάχρησή του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρει στυτικές διαταραχές, μείωση της ερωτικής επιθυμίας (libido) και διαταραγμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων.
  • Διακόψτε ή έστω ελαττώστε το κάπνισμα. Πληθώρα μελετών αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για το σπέρμα, καθώς μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αλλοιώνει τη μορφολογία τους. Έχει διαπιστωθεί ότι η αποφυγή του βελτιώνει όλες τις παραμέτρους της γονιμότητας.
  • Αποφύγετε της χρήση ουσιών. Ναρκωτικά, αναβολικά, στεροειδείς ορμόνες είναι εχθροί της ανδρικής γονιμότητας. Αρκετές ουσίες,όπως π.χ. η μαριχουάνα, επιφέρουν μείωση τόσο στον αριθμό όσο και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ η κοκαΐνη είναι γνωστό πως καταστέλλει την παραγωγή τεστοστερόνης και προκαλεί ανικανότητα σε συχνή χρήση.
  • Ελέγξτε το βάρος σας. Τα πολλά και τα λίγα κιλά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Το ιδανικό είναι ο άνδρας να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) εντός των φυσιολογικών ορίων, δίχως να είναι λιποβαρής, υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική γυμναστική διατηρούν υπό έλεγχο το σωματικό βάρος και βελτιώνουν τη γονιμότητα.
  • Μειώστε την έκθεση στην υπερβολική θερμότητα. Οι όρχεις επηρεάζονται αρνητικά από την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η καλύτερη ποιότητα σπέρματος παράγεται σε θερμοκρασία ελαφρώς χαμηλότερη από τους 37 βαθμούς Κελσίου που έχει το υπόλοιπο σώμα, γι’ αυτό οι όρχεις βρίσκονται εκτός σώματος, φυλασσόμενοι στο όσχεο. Η εργασία σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες ή η συχνή έκθεση σε αυτές στην καθημερινότητα (π.χ. με σάουνα, καυτά μπάνια, εναπόθεση του λάπτοπ ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στα πόδια) μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.
Πότε να πάτε στον γιατρό
Τα ζευγάρια που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, ειδικά όταν έχουν ιστορικό νόσου ή επεμβάσεων στη γεννητική χώρα, καλό είναι να υποβάλλονται σε έλεγχο γονιμότητας πριν ξεκινήσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Το ίδιο συνιστάται στα ζευγάρια στα οποία δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη έπειτα από 12 μήνες ελεύθερων και τακτικών ερωτικών επαφών (ή ύστερα από 6 μήνες, όταν η ηλικία της γυναίκας υπερβαίνει τα 35 έτη).

Η διαδικασία ελέγχου για τον άνδρα είναι πολύ απλή και ανώδυνη και συχνά περιορίζεται στην πραγματοποίηση μονάχα ενός σπερμοδιαγράμματος.
Πηγή: ygeia.tanea.gr
Newsroom MykonosTicker 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...