17 Ιαν 2016

Μυστική συμφωνία Σόιμπλε με Τόμσεν - Ζητούν να πάρουμε πίσω το Ασφαλιστικό!

Σε ρόλο «σκληρού» το ΔΝΤ 
Στο «διευθυντήριο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από όπου κατά πολλούς... ατύπως «συγκυβερνάται» η Γερμανία, διακριτικά αλλά εντατικά ΔΝΤ και Βερολίνο........
«κόβουν και ράβουν» τη μυστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Μία λύση, που να ικανοποιεί μεν τις απαιτήσεις του Ταμείου ώστε να γίνει το χατίρι της Γερμανίας και να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά να μπορεί παράλληλα να είναι εύκολα αποδεκτή από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στη συνάντηση, που σημάδεψε και το ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογό του, οι δύο ισχυροί παίκτες, Π. Τόμσεν και Β. Σόιμπλε με τις ομάδες των τεχνοκρατών τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλαν στο τραπέζι και το σχέδιο μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τον «Κωδικό Ελλάδα».
Ρόλος - κλειδί στο ΔΝΤ
Μυστική συμφωνία Σόιμπλε με Τόμσεν - Ζητούν να πάρουμε πίσω το Ασφαλιστικό!
Το Ταμείο, εμφανώς ισχυροποιημένο, αφού οι Ευρωπαίοι το θέλουν, οι Έλληνες το αποδέχονται και όλοι στηρίζουν τη συμμετοχή του και δημοσίως, εκ των πραγμάτων φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί στα κρίσιμα μέτωπα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες δύσκολα θα αποδειχθούν μια σύντομη διαδικασία, όπως μαρτυρούν τελευταίες ενδείξεις. 

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, που τοποθετεί την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, κτυπώντας «καμπανάκια» στην Αθήνα. Από την πλευρά της η Αθήνα επιμένει πως αφού υπάρχει καλή θέληση, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών πως υπάρχει μετά την ευρωπαϊκή εκστρατεία που έκανε, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία ακόμη και σε τέσσερις εβδομάδες. 

Πάντως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντ. Βελκουλέσκου, δύσκολα θα φθάσει στις αρχές της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται όμως να είναι εδώ, μαζί με τους υπόλοιπους προς τα τέλη της. Τεχνικά κλιμάκια πάντως ξεκινούν άμεσα δουλειά για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις συζητήσεις με τους επικεφαλής.
Μυστική συμφωνία Σόιμπλε με Τόμσεν - Ζητούν να πάρουμε πίσω το Ασφαλιστικό!
Επί τάπητος
Τα θέματα αναμένεται να τεθούν πάντως επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός, στην προγραμματισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ και σε σειρά κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν, τον Β. Σόιμπλε, και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιού.

Στελέχη πάντως από το στρατόπεδο των δανειστών, εκτιμούν πως αυτή τη φορά και αφού φαίνεται πως το Ταμείο θα υποστηρίξει και χρηματοδοτικά το τρίτο Μνημόνιο, θα τηρήσει πολύ σκληρή στάση για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του και να αποφύγει να βρεθεί υπόλογο για ακόμη μια φορά για το ελληνικό ζήτημα. 

Με τον τρόπο αυτό πάντως, όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές θα διευκολυνθεί και το Βερολίνο, βασικός χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος στήριξης, στο να περάσουν δύσκολα μέτρα, με δεδομένο ότι άλλοι παίκτες, όπως, για παράδειγμα η Κομισιόν, τηρούν πιο ελαστική στάση, που δεν βρίσκει πάντα σύμφωνη τη Γερμανία.

Μετρούν το κόστος
Ο Τόμσεν, από τη θέση του, πάντα μιλά με όλους, και με τους Γερμανούς, σχολιάζει ξένος αξιωματούχος στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσε η εμφάνιση του Δανού στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Β. Σόιμπλε με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Οι Ευρωπαίοι μάς θέλουν, οι Έλληνες μας αποδέχονται, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα συμμετάσχουμε και πώς, εφόσον όμως πληρούνται συγκεκριμένες, αυτή τη φορά, προϋποθέσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, λένε πηγές του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως σε όλες τις κρίσιμες στιγμές που κάτι εκχωρήθηκε στην Ελλάδα, το PSI, η επαναγορά χρέους και η συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 για νέα αναδιάρθρωση, εφόσον η χώρα πετύχαινε πρωτογενή πλεονάσματα, τα ανταλλάγματα υπήρξαν σημαντικά. 

Στη φάση αυτή, για να «κλειδώσει» το εύρος της αναδιάρθρωσης του χρέους, που πλέον θεωρείται μονόδρομος πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα με καθυστέρηση ετών, πρέπει να «κλειδώσουν» οι δημοσιονομικές ανάγκες των επόμενων χρόνων. Εδώ καθοριστική αναμένεται η παρέμβαση στο ασφαλιστικό, αλλά και τα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων. 
Για το πρώτο, υπάρχουν ποικίλες ενστάσεις και αυτές τις ώρες εντείνεται η ανταλλαγή στοιχείων και η κοστολόγηση των παρεμβάσεων. 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες μεταξύ των σημείων που αποτελούν πεδίο αντιθέσεων είναι οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών, η έλλειψη αναλογικότητας εισφορών και παροχών τόσο στις νέες κύριες συντάξεις όσο και στην ασθένεια, αλλά και η ένταξη του ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη. 

Στο μέτωπο συνολικά των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε ένα λογαριασμό που μπορεί να κινηθεί άνετα πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών. Ειδικά δε για φέτος το Ταμείο φέρεται να κάνει λόγο για μέτρα της τάξης έως και των 2 δισ. ευρώ και οι Βρυξέλλες πάλι κινούνται χαμηλότερα.

Στην τελική ανάλυση, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι, όλα καταλήγουν στο πόσα θα πληρώσει η Ευρώπη. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όσο πιο χαλαρές είναι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα, τόσο πιο υψηλό θα είναι το κόστος για τους Ευρωπαίους και καταρχήν για τους Γερμανούς. 

Σειρά τώρα έχουν οι αριθμοί, λένε με νόημα πηγές των δανειστών, υπογραμμίζοντας πως εκ των πραγμάτων κάποιοι από τους Θεσμούς έχουν υψηλότερες απαιτήσεις για συγκεκριμένα μέτρα και ως εκ τούτου φαίνεται να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στη φάση αυτή της διαπραγμάτευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ είναι εκείνο που τηρεί αρκετά σκληρή γραμμή στο ασφαλιστικό και αναμένεται με τη στάση του να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών παρεμβάσεων.

«Just do it»
Πάντως μέχρι στιγμής κανείς από τους Θεσμούς δεν δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εντείνοντας τις πιέσεις πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση, ούτε όμως, παρά τα λόγια συμπάθειας και κατανόησης, να υιοθετήσει στην πράξη μια εμφανώς ελαστική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.
Το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις στην πορεία, που εκτός απροόπτου ξεκινούν, καταρχήν σε τεχνικό επίπεδο, την ερχόμενη εβδομάδα, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Στο καλό σενάριο οι διαβουλεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου και να υπάρξει συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί το νέο Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων για το χρέος. Στο δυσμενές σενάριο, που με τα σημερινά δεδομένα, κερδίζει πόντους, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, εγκλωβίζοντας την οικονομία σε καθεστώς ομηρείας και έλλειψης ρευστότητας. Άλλωστε, όπως παραδέχονται ξένα στελέχη, οι μνήμες των γεγονότων του 2015 παραμένουν νωπές, λόγια βαριά έχουν ειπωθεί και η Ευρώπη κοίταξε την άβυσσο, όπως παραδέχθηκε και ο Γιούνκερ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως δεν θα υπάρξει ανοχή σε πισωγυρίσματα, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και οι συμφωνίες να τηρηθούν, όπως φέρεται να διεμήνυσε με ξεκάθαρο τρόπο ο Β. Σόιμπλε στον Τσακαλώτο. «Just do it».

Ζ. Κ. Γιούνκερ
Καταφέραμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Η Κομισιόν εργάστηκε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και τα κατάφερε, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκτιμώντας πως η Ελλάδα έχει μέλλον και προτερήματα. «Πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι η Κομισιόν είχε πολλά άλλα πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί, εγώ όμως πιστεύω ότι καλώς κάναμε και ασχοληθήκαμε. Καταφέραμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εγώ πιστεύω ότι η χώρα έχει μέλλον και πλεονεκτήματα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
Handelsblatt

Υπο πίεση ο Αλ. Τσίπρας μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη
Η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, απειλείται, αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμώντας πως «ο 47χρονος Μητσοτάκης υπόσχεται σκληρή αντιπολίτευση. Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ και πρώην τραπεζικός έχει εξαιρετικές διεθνείς διασυνδέσεις, μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες και είναι σε θέση να προβάλει τον εαυτό του ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση όχι μόνο στους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και στους πιστωτές». 

Επισημαίνοντας πως ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται πλέον υπό πίεση, ενόψει και των δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή, αναφέρει πως θα μπορούσε να υποκύψει στον πειρασμό νέων, πρόωρων εκλογών πριν σταθεί γερά στα πόδια του ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η τακτική αυτή θα ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του. Αυτό που δεν αναμένεται πάντως είναι η συναίνεση των δανειστών. Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας ακόμα προεκλογικός αγώνας, ο τέταρτος μέσα σε κάτι, παραπάνω από ένα χρόνο, θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα στο Grexit», καταλήγει.
ΕΥΠ

Με εντολή του πρωθυπουργού φρουρείτο το Νομισματοκοπείο
Mε φρουρά της ΕΥΠ επιχείρησε να αποτρέψει η κυβέρνηση τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο στις δραματικές μέρες του περασμένου καλοκαιριού, όταν διακυβευόταν η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Tvxs.gr, ο πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 
Με εντολή Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε τότε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η ΤτΕ εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της ΕΚΤ.
Ελευθερία Αρλαπάνου
Πηγή: imerisia.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...