11 Δεκ 2015

Στον Ρίτσαρντ Φορντ το Athens Prize for Literature 2015

Βραβεύτηκε ο Νίκος Μάντης για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα
Απονεμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, για ένατη συνεχή χρονιά,......
τα βραβεία ελληνικού και ξένου μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού(δε)κατα για εκδόσεις του 2014. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά).

Το βραβείο ξένου μυθιστορήματος απέσπασε ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Φορντ για το βιβλίο του Καναδάς (Πατάκης) ενώ το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος απέσπασε ο Νίκος Α. Μάντης για το βιβλίο του Πέτρα - ψαλίδι - χαρτί (Καστανιώτης).

Τα βραβεία απένειμε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Την εκδήλωση παρουσίασε δημοσιογράφος και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης. Το σκεπτικό των βραβεύσεων ανέπτυξαν οι συντονιστές των δύο κριτικών επιτροπών, οι συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Χρύσα Σπυροπούλου. Η βραδιά (χορηγός ήταν η Mont Blanc) έκλεισε με το Κουαρτέτο Εγχόρδων του ΟΠΑΝΔΑ.

Ο Καναδάς (μτφρ. Θωμάς Σκάσσης) του Ρίτσαρντ Φορντ «προσπαθεί να σταθεί πέρα από το χάος που προκαλείται καθημερινά στις ζωές και στις κοινωνίες των ανθρώπων, αφήνοντας μια ευεργετική, έστω και πικρή, αίσθηση ελπίδας». Ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας δεν παρέστη στην τελετή απονομής, το βραβείο παρέλαβε ο έλληνας εκδότης του Αλέξανδρος Πατάκης.

Ο Ρίτσαρντ Φορντ έστειλε, ωστόσο, το μήνυμά του. «Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται στη δίνη πολλών κυκλώνων ταυτόχρονα, μου προκαλεί αίσθημα ταπεινοφροσύνης να συνειδητοποιώ ότι ιστορίες σαν τη δική μου αρέσουν και τυγχάνουν της ένθερμης υποδοχής των Ελλήνων συναδέλφων μου, πόσο μάλλον που πρόκειται για ιστορίες γραμμένες πολύ μακριά από τις δικές τους ακτές, σε μια μακρινή γλώσσα και πηγάζουν μάλιστα από μια χώρα τόσο αδιάφορη για τον υπόλοιπο κόσμο όσο η δική μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Και ο ίδιος συμπλήρωσε: «Όποτε συγκρούονται πολιτισμοί, αντιμάχονται θρησκείες και ο “άλλος”, άντρας ή γυναίκα, παρουσιάζεται ξαφνικά ως αντίπαλος ή εχθρός, συχνά αυτά είναι αποτέλεσμα παρανοήσεων που δημιουργούνται λόγω έλλειψης φαντασίας και της φυσικής συμμάχου της, της εμπάθειας. Αυτό είναι και το μικρό μερίδιο που πρέπει να συνεισφέρουμε εμείς οι μυθιστοριογράφοι: την ελεύθερη φαντασία μας επικεντρωμένη στον συνάνθρωπο, στον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας».

Το βιβλίο του Νίκου Α. Μάντη «αναφέρεται στο παρόν και καταβυθίζεται στη σημερινή Αθήνα και τον υπόκοσμό της». Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, «ένα έργο που μπορεί να σοκάρει ή να σκανδαλίσει κάποιους αναγνώστες, αλλά σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ο Νίκος Μάντης, ένας νέος συγγραφέας, που από το πρώτο του κιόλας δημοσιευμένο έργο του άφησε καλές εντυπώσεις και στο αναγνωστικό κοινό και στην κριτική, με το “Πέτρα – Ψαλίδι - Χαρτί” επιβεβαιώνει την παρουσία του στην τρέχουσα πεζογραφία του τόπου μας».
Πηγή: tovima.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...