15 Νοε 2015

Οι προτάσεις της ΚΕΠΟΜ για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων Δήμου Μυκόνου

Διαβούλευση για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Δήμου Μυκόνου
Οι θέσεις της Κ.Ε.ΠΟ.Μ.

Προς: Πρόεδρο και μέλη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Μυκόνου
Μύκονος, 9 Νοεμβρίου 2015
Θέμα:«Διαβούλευση τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων Δήμου Μυκόνου»  
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Σε απάντηση στην επιστολή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.......
από 6/10/2015 με θέμα: «Διαβούλευση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» σας στέλνουμε τις παρατηρήσεις μας.

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει η διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Μυκόνου τα τελευταία χρόνια δεν ήταν απλά προβληματική αλλά εγκληματική, τις τραγικές συνέπειες της οποίας βιώνουν καθημερινά οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού, συνέπειες που καλείται να διαχειριστεί σε προτεραιότητα η παρούσα δημοτική αρχή.

Θεωρούμε ότι είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα της Μυκόνου και ως τέτοιο έχει απασχολήσει πολλούς κατοίκους και συλλογικότητες του νησιού εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά από το 2009, αλλά και την κίνησή μας από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Εκτιμούμε ότι με την διαβούλευση που προγραμματίζεται από την επιτροπή θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους πολίτες να τοποθετηθούν ώστε με την ανάλογη βούληση, να υιοθετηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την σωστή διαχείριση του ΧΥΤΑ, για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Το προτεινόμενο σχέδιο που καλούμαστε να επεξεργαστούμε είναι υποχρεωτικό να κινηθεί στα πλαίσια του ΕΣΔΑ 2015 και να υιοθετήσει την κείμενη νομοθεσία.

Νέο, αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης που βασίζεται στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση και απόρριψη.

Η διαχείριση που προτείνεται υιοθετεί ένα νέο, αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης που βασίζεται στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση και απόρριψη, ενέργειες και αρχές με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα.

Εξάλλου εδώ και χρόνια προτείνονται από πολίτες, κινήματα και οργανώσεις οι οποίοι στην χρόνια κακοδιαχείριση από τους ΟΤΑ, αντιπρότειναν ένα μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο το μέγιστο οικονομικό όφελος αφού αποδεικνύεται ότι τα απεχθή σκουπίδια μπορεί να μετατραπούν σε πολύτιμα προϊόντα.

Αυτό άλλωστε αναφέρεται (μεταξύ άλλων σημαντικών στόχων) ως ο 11ος στόχος του ΕΣΔΑ στην παρούσα μελέτη στην σελίδα 10- 11.

Όλοι οι στόχοι και η σκοποί του ΕΣΔΑ όσο και οι λόγοι που επέβαλαν τον επανασχεδιασμό του σε αυτήν την κατεύθυνση μας βρίσκουν απολύτους σύμφωνους. Σε αυτούς άλλωστε βασίστηκε και η πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Μυκόνου που κατέθεσε η ΚΕΠΟΜ στο ΔΣ του Δήμου στις 7 Μαρτίου 2015 (επισυνάπτεται).

Οι παρατηρήσεις στην μελέτη που μας επιδόθηκε για επεξεργασία είναι οι εξής:

• Δεδομένου ότι αναφέρεται από τον μελετητή στην περιγραφή της μελέτης ότι το προτεινόμενο ΤΣΔΑ αποτελεί το 3ο παραδοτέο από μια συνολική μελέτη, θα θέλαμε να είχαμε προς μελέτη το 1ο και 2ο παραδοτέο αυτής, ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα για το σύνολο της πρότασης.

• Στο κείμενο του ΤΣΔΑ υπάρχουν χρονικές ανακολουθίες σε προθεσμίες υλοποίησης στόχων –ενεργειών που δείχνουν ότι αυτό έχει συνταχθεί νωρίτερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία παράδοσης της 10ης Σεπτεμβρίου 2015 και παρουσιάζονται στόχοι προγενέστεροι της υλοποίησης της μελέτης (σελ. 35, 2 οχήματα μέχρι τον Μάιο του 2015, σελ 52 και σελ. 56 ..μέχρι τον Ιανουάριο 2015( εκτός εάν εννοεί το 2016), διάφορες αναφορές από Σεπτέμβριο 2015).

Οι χρονικές ανακολουθίες δείχνουν ότι ο μελετητής ανέλαβε την εκπόνηση του σχεδίου ΤΣΔΑ πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία που μας παραδόθηκε για διαβούλευση.

• Θεωρούμε ότι εάν είχαμε επεξεργαστεί την μελέτη αυτή προ της καλοκαιρινής περιόδου, θα είχαμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε την πολιτική του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων πιο ολοκληρωμένα, αντί να οδηγηθούμε σε βιαστικές, αποσπασματικές και ενδεχομένως λανθασμένες αποφάσεις που τελικά δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Για την επιτυχία του ΤΣΔΑ και την υλοποίηση των στόχων σε μέγιστο βαθμό, μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην συνεχή ενημέρωση των πολιτών.

• Η υιοθέτηση ξεχωριστών κάδων για τα διάφορα ρεύματα αντί των αποτυχημένων μπλε κάδων μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.

• Το ΤΣΔΑ αναφέρεται σε ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι έως το 2020 χωρίς σαφή αναφορά για τον τρόπο που αυτές θα υλοποιηθούν:

• Χρειάζεται συγκεκριμένη πρόταση-μελέτη για τα πράσινα σημεία. Πόσα και πού;

• Γίνεται αναφορά στην επανάχρηση προϊόντων αλλά δεν αναφέρεται ο τρόπος και το μέρος που αυτή θα γίνεται.

• Το ίδιο και για την κομποστοποίηση.

• Σχετικά με την επεξεργασία σύμμικτων, δεν γίνεται αναφορά εάν θα γίνεται στο νησί και ο τρόπος που θα γίνεται.

• Δεν δίνεται λύση στην διαχείριση των αδρανών υλικών.

• Στην σελίδα 26 στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις γίνεται αναφορά μόνο στην κινητή μονάδα ΚΔΑΥ και στην σελίδα 39 αναφέρεται μόνο το ΚΔΑΥ του ιδιώτη ως αποδέκτης απόβλητων συσκευασίας αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στην από το 2013 λειτουργία του Α.Σ. ΜοικοΝΟΣ, του οποίου η λειτουργία βασίζεται στις αρχές που υιοθετούνται στην παρούσα μελέτη, αντίθετα με την έως τώρα λειτουργία του ΚΔΑΥ και που είναι ο μόνος που διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Ο μελετητής δεν έλαβε υπ’ όψιν την εμπειρία του ΜοικοΝΟΣ 

• Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι ο μελετητής θα έπρεπε όχι μόνο να λάβει υπόψη του την πρόταση της ΚΕΠΟΜ της 7ης Μαρτίου 2015, αλλά και να καλέσει το ΔΣ του Α.Σ. ΜοικοΝΟΣ ζητώντας συνεργασία και λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά στοιχεία από την εμπειρία και την δράση του.

• Παρόλα αυτά, έστω και την τελευταία στιγμή, είναι θετικό ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ζήτησε την συνεργασία του ΜοικοΝΟΣ. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψη σοβαρά οι προτάσεις του και θα αποτελέσουν τον κορμό του ΤΣΔΔ όχι μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίησή του.

• Στην σελίδα 14 γίνεται αναφορά στους λόγους που επιβάλουν αυτόν τον επανασχεδιασμό. Μεταξύ άλλων αναφέρεται σαν πρώτος λόγος και η μείωση και ο εξορθολογισμός του κόστους διαχείρισης και διάθεσης.

• Παρόλα αυτά, ενώ στην μελέτη γίνεται εκτενής αναφορά σε αυτό παραθέτονται ελλειπή οικονομικά στοιχεία που αφορούν στον Δήμο μας και δεν υπάρχει υπολογισμός του οφέλους που θα αποκομίσει ο Δήμος εάν υιοθετήσει το προτεινόμενο μοντέλο.

Συγκεκριμένα στην σελίδα 37-38 του ΤΣΔΑ γίνεται αναφορά με οικονομικά στοιχεία για το ετήσιο κόστος αποκομιδής απορριμμάτων μόνο για την περιοχή της Άνω Μεράς και όχι το νησί στην ολότητα του συμπεριλαμβανομένης και της Δήλου, ώστε να δοθεί πλήρης εικόνα και να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

• Για να βοηθήσουμε τον μελετητή αναφορικά με τα παραπάνω, τον παραπέμπουμε στην πρότασή μας της 7ης Μαρτίου στο κεφ. Β-Γ-Δ και ειδικά στους πίνακες 17, 18, 19, 20 και 21 όπου αποδεικνύεται ότι με τον τρόπο διαχείρισης που αναφέρεται στην πρόταση αυτή μειώνεται σταδιακά όλο και περισσότερο το κόστος διαχείρισης προς όφελος των πολιτών αφού έτσι μπορεί σταδιακά να μειώνονται και τα ανταποδοτικά τέλη.

Δεν υπερψηφίζουμε προτάσεις της διοίκησης για ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων
και διαχείρισης του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη

• Αυτός είναι και ο λόγος που υποστηρίζουμε την δημοτική διαχείριση των απορριμμάτων και την δημοτική ανακύκλωση δεν υπερψηφίζουμε προτάσεις της διοίκησης για ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων και διαχείρισης του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη με τεράστια ποσά που όχι μόνο φεύγουν από τα ταμεία του Δήμου αλλά αυξάνουν και το κόστος διαχείρισης εις βάρος των πολιτών.

• Δεν αναφέρονται τα συμπεράσματα από την μελέτη καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης του ΧΥΤΑ που πρόσφατα έχει εκπονήσει ο Δήμος ώστε να βγουν συμπεράσματα για την διάρκεια ζωής του και να ληφθούν αποφάσεις για τις έγκαιρες ενέργειες του Δήμου ώστε η επόμενη μέρα (μετά το πέρας της λειτουργίας του υπάρχοντος ΧΥΤΑ) να μας βρει καθόλα έτοιμους.

Αναφέρουμε εδώ ότι σύμφωνα με τις ΖΟΕ όπως αυτές καθορίστηκαν με το ΠΔ 243/ 8.3.2005, δύο περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές βιομηχανικής χρήσης και εκεί επιτρέπονται επιχειρήσεις όχλησης και η κατασκευή ΧΥΤΑ. Η μία είναι τα Σκυλάμπελα και η άλλη στο Τηγάνι.
Ο λόγος αυτός είχε οδηγήσει το ΔΣ κατά την περίοδο 1998-2002 να χωροθετήσει και τις δύο αυτές περιοχές για την κατασκευή ΧΥΤΑ ώστε να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη και προεργασία για τις αυξανόμενες ανάγκες του τόπου. Δυστυχώς η απόφαση αυτή ανακλήθηκε για διάφορους λόγους και μετατράπηκε σε απόφαση για σχετική χωροθέτηση μόνο για την περιοχή Σκυλάμπελα με αποτέλεσμα να καλούμαστε σήμερα εσπευσμένα ενόψει της τραγικής κατάστασης του ΧΥΤΑ να χωροθετήσουμε εκ νέου αντίστοιχη περιοχή.

Θα πρέπει άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε αυτήν την κατεύθυνση και στην περίπτωση που ο Δήμος δεν διαθέτει δικό του αγροτεμάχιο κατάλληλο για την κατασκευή ΧΥΤΥ (εφόσον επιτύχει το ΤΣΔΑ) να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος αλλά και χώρος για την επεξεργασία των αδρανών, την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση.

Πάντα στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις και από κοινού επεξεργασία προτάσεων και θέσεων.
Για την ΚΕΠΟΜ
Οι δημοτικοί Σύμβουλοι
Άννα Καμμή, Δημήτρης Ρουσουνέλος
και οι Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων
Δήμητρα Νάζου και Ματίνα Μανδηλαρά
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...