19 Νοε 2012

Οι αλλαγές στο νέο φορολογικό

ΣΕ 150 ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας στο 4ο Φορολογικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι θα εκλείψουν τα τυπολατρικά πρόστιμα, που τελικά δεν εισπράττονται
Της Μαρίας Βουργάνα και του Δημήτρη Διαμαντίδη
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο με το νέο ποινολόγιο για τους φορο-παραβάτες. Παράλληλα, «δουλειά» πιάνουν από σήμερα 150 φορο-ελεγκτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.........
Οι έφοροι των μεγάλων ΔΟΥ της Αττικής, κλήθηκαν το Σαββατοκύριακο να παραδώσουν τα ονόματα των ελεγκτών. Από τους 150 ελεγκτές, οι 100 τοποθετούνται στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι υπόλοιποι 50 στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

Νέο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους με κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για τα προστατευόμενα παιδιά. Καθιερώνεται νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και θα έχει τρία κλιμάκια, από οκτώ που είναι σήμερα.

Το πρώτο κλιμάκιο θα επεκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.001 ευρώ και να φθάνει μέχρι το επίπεδο των 48.000 ευρώ, με συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.

Αντί του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ καθιερώνεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Η μείωση φόρου θα μειώνεται για τα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και θα μηδενίζεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και καθιέρωση μίνι φορολογικής κλίμακα με συντελεστές 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας στο 4ο Φορολογικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνονοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες (το πρώτο κλιμάκιο) θα διαμορφωθεί κάτω από το 26%, φτάνοντας το 22%, λόγω της δυνατότητας που θα παρέχεται στους υπόχρεους να συμπεριλάβουν στη δήλωσή τους δαπάνες, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονταν.

Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης του εφάπαξ και της αποζημίωσης απόλυσης. Για τη φορολογία στα ακίνητα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι οι αλλαγές, που προωθούνται, θα γίνουν με γνώμονα τους οικονομικά ασθενέστερους και τις επιχειρήσεις.

Με τις αλλαγές στο ποινολόγιο, ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε θα εκλείψουν τα τυπολατρικά πρόστιμα, που τελικά δεν εισπράττονται και θα επιβάλλεται πληρωμή φόρου προσαυξημένη με υψηλότερους της αγοράς τόκους, ώστε να μη συμφέρει να δανειστεί κανείς από το κράτος διά της μεθόδου της αποφυγής καταβολής των φόρων.

«Ήμαστε αποφασισμένοι και θα πάμε μέχρι τέλους» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι επέρχονται σημαντικές μεταβολές, τόσο στη φορολογία εισοδήματος, όσο και στη φορολογική διοίκηση. Επίσης προανήγγειλε εκτεταμένους και αυστηρούς ελέγχους από τον Ιανουάριο για να εντοπισθούν όσοι δεν θα έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. 
Πηγή : imerisia
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...