16 Νοε 2012

Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.: Η αλήθεια η πραγματικότητα για τις συνέπειες από το κλείσιμο των εφοριών

ΠΡΟΣ : Συντονιστική Επιτροπή Νησιωτικών Δήμων και Φορέων  
ΘΕΜΑ : Η Αλήθεια και η Πραγματικότητα για τις Συνέπειες από το Κλείσιμο των Εφοριών.

Η ΠΟΕ –ΔΟΥ έχει διατυπώσει επανειλημμένα (και σε ανύποπτο χρόνο) την αναγκαιότητα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ της μηχανοργάνωσης, ΠΡΙΝ την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας ανασυγκρότησης - αναδιοργάνωσης κλπ του φοροελεγκτικού μηχανισμού. (Τα πλήρη κείμενα στο site: www.poedoy.gr). Αυτή η διαχρονική μας θέση, δυστυχώς δεν εισακούστηκε από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, όπως και η άλλη θέση μας (που έχει διατυπωθεί από το 2002!) για τη λειτουργία των εφοριών, Χωρίς να χρειάζεται η Φυσική Παρουσία Πολίτη ή Λογιστή,
με......
την αξιοποίηση του διαδικτύου, τηλεφωνικών κέντρων κλπ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Κατά συνέπεια, είναι ανεφάρμοστη σήμερα, οποιαδήποτε διαδικασία κλεισίματος Εφοριών, ειδικά στα Νησιά, χωρίς αυτή να συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τους κατοίκους αυτών. 

Ειδικά για το θέμα των εφοριών που κλείνουν την περίοδο αυτή, επισημαίνουμε ότι :

? Δεν υπάρχει σε οποιαδήποτε επίσημο κείμενο του Υπουργείου Οικονομικών, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μηχανοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών. 

? Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση, υπάρχουν πολλές διαδικασίες στις εφορίες, για τις οποίες απαιτείται ΦΥΣΙΚΗ παρουσία όπως :

1. Η υποβολή δηλώσεων για μεταβίβαση ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, έκδοση σχετικών πιστοποιητικών κλπ. 

2. H διοικητική επίλυση της διαφοράς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων. 


3. Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. 


4. Αιτήσεις για παροχή βεβαιώσεων, όπως αντικειμενικών αξιών, τζίρου, επιτηδεύματος, κλπ. 


5. Θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, έναρξη μεταβολή και παύση φορολογικών ταμειακών μηχανών. 


6. Επιστροφές φόρου εισοδήματος, Φ.Π.Α., Φ.Π.Α. αγροτών. 


7. Αυτοψίες ενάρξεων, μεταβολών και διακοπές επιχειρήσεων, αυτοψίες ακινήτων. 


8. Έκδοση, επανεκτύπωση, απενεργοποίηση Α.Φ.Μ.


Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές, σας αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο μερικές. Απόδειξη της κατάστασης αυτής, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τμήματα εφοριών, τα οποία έχουν και πεντακόσιες περιπτώσεις συναλλαγών με φορολογούμενους σε μια μέρα!

? Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (τα οποία προγραμματίζουν να αντικαταστήσουν τις εφορίες που κλείνουν) θα λειτουργούν για ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ και χωρίς σύνδεση με το TAXIS. Δηλαδή θα υπάρχουν περιοχές, που μέχρι χθες μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς από την εφορία (μέσω της υπάρχουσας μηχανοργάνωσης) και τώρα θα λειτουργούν ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ.
? Το προσωπικό που υπηρετούσε στις εφορίες που κλείνουν, ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΣΕ για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, αλλά και να διενεργεί ελέγχους κλπ. Τώρα πλέον η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τραγικές επιπτώσεις, τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η ΠΟΕ – ΔΟΥ θα συνεχίσει τον αγώνα για να υπάρχει ένας αξιόπιστος φορολογικός μηχανισμός, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και θα εξασφαλίζει τα αναγκαία φορολογικά έσοδα για την κοινωνία. Στον αγώνα αυτό, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και ευκαιρία, να δημιουργούμε κοινωνικές συμμαχίες και να αναδεικνύουμε τα πραγματικά προβλήματα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...