13 Νοε 2012

Πέφτουν κορμιά στο μηντιακό βάλτο με τα λασπόνερα


Από τον Βασίλη Μπόνιο 
H είδηση ότι ο Γιώργης ο Κουρής μοιράζει πεντοχίλιαρα στους τεχνικούς του Alter για να ξαναβάλουν μπρος τις μηχανές κινητοποίησε το μηντιακό σύμπαν. Τράπεζες, διαφημιστικές εταιρείες, καναλάρχες και κυρίως δημοσιογράφοι που έχουν φάει φέσι από το κανάλι του Μπουρναζίου δικτυώθηκαν στο φτερό και αποφάσισαν να διεκδικήσουνν τα κεκτημένα. Το Εnimerosi 24 θα γράψει σχετικά:Υπόγειες επαφές – σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν εχθές αργά τη νύχτα στις εγκαταστάσεις του Alter στο Μπουρνάζι, μεταξύ του Γ. Κουρή και μερίδας εργαζομένων με στόχο να εκπέμψει ξανά το κανάλι στις αρχές Δεκεμβρίου. Λέγεται ότι........
οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη, είναι τεχνικοί οι οποίοι επιθυμούσαν την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 250 εργαζόμενους με τους οποίους ο Γ. Κουρής έχει ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις προκειμένου το κανάλι να ξαναβγεί στον «αέρα» την 1η Δεκεμβρίου. 

Η δε Αλεξάνδρα Τσόλκα πρώην εργαζόμενη του καναλιού σημειώνει στο  Νewpost>
Τι θα απογίνουν αν είναι αλήθεια οι υπόλοιποι 400 εργαζόμενοι; Το πιο αισιόδοξο σενάριο αφορά στο ότι θα αποζημιωθούν αφού μπει το κανάλι στο άρθρο 99 και πάρει δάνεια η εργοδοσία. Η πληρωμή των 249 διαφοροποιείται ανά άτομο, με τη σύμφωνη γνώμη όσων από αυτούς δεχθούν το κούρεμα των οφειλών τους για να επιστρέψουν στη δουλειά.
 
Η πληρωμή θα γίνει με επιταγές, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν διάφορα έντυπα, όπως αναφέρεται από γνώστη της κατάστασης στο Άλτερ. Επικοινωνώντας με τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων του Αλτερ, κ. Βασίλη Τζήμτσο ενημερωθήκαμε πως: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος με τον αγώνα και την επίσχεση που αποφράστηκε από  τα 3 σωματεία των εργαζομένων. Δυστυχώς ένα χρόνο μετά ο κ. Γιώργος Κουρής τα «βρήκε» με το σωματείο τεχνικών επιχειρώντας να διασπάσει το σύνολο. Ο κ. Κουρής ζητάει να επαναλειτουργήσει το κανάλι με 249 άτομα από τα 600 που εργάζονταν και αυτό το καταφέρνει με τη συναίνεση των εκπρόσωπων των τεχνικών. Είχαμε φτιάξει εξαμελή επιτροπής αγώνα, στην οποία συμμετείχα εγώ και ο κ. Φιλιππάκης, από τους δημοσιογράφους, τρεις από τους τεχνικούς και ένας απ΄ τους διοικητικούς. Οι δημοσιογράφοι είχαμε άγνοια. Τα μάθαμε εχθές, όπως ανακοινωθήκαν στους εκλεκτούς. Οι 400 είναι σε τραγική μοίρα και δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτούς. Από τους 200 καλούν με βάση τη λίστα οι τεχνικοί, μόλις 50 δημοσιογράφους. 

 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, κ. Τρίμης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ζήτησε και αυτός οι 50 δημοσιογράφοι να μην υπογράψουν συμφωνητικά ακόμη, αλλά να περιμένουν τη συνέλευση των δημοσιογράφων. Δεν ξέρουμε επίσημα ούτε τι λέει η συμφωνία, ή τι η εργοδοσία για όλα αυτά. Οι εργαζόμενοι, όμως διασπώνται και χωρίς ευθύνη των δημοσιογράφων που επαναλαμβάνω είναι 200 και όχι 50». Στην έκπληξη μας πως οι εκπρόσωποι των τεχνικών ήταν και οι πιο σκληροπυρηνικοί στο να μην υπάρξουν υποχωρήσεις και συναινετικές λύσεις, ο κ. Τζήμτσος απέφυγε να σχολιάσει."


Στην αγορά άρχισαν να ψάχνονται για τον άνθρωπο που βάζει τα λεφτά μια και ελάχιστοι πιστεύουν πως είναι από τα περγαμόντα. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορα ονόματα επιχειρηματιών ανάμεσα στα οποία και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Κουρτάκη είναι πλέον και εκδότης της πετυχημένης εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Η ιδέα ότι ο Βαγγέλης θα μπορούσε να είναι ο χρηματοδότης του Κουρή τρέλανε στην κυριολεξία τον Αλαφούζο, αλλά και τους υπόλοιπους καναλάρχες οι οποίοι με το κλείσιμο του Αlter  είδαν τα διαφημιστικά τους έσοδα να εκτινάσσονται σε καιρούς χαλεπούς. 

Ο Αλαφούζος ο οποίος στο παρελθόν ήταν στενός φίλος του Μαρινάκη και αμφότεροι του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά, ήταν που ήταν έξαλλος με τον Σαμαρά, τώρα πλέον ετοιμάζεται να δώσει πρωινό μαγκαζίνο στον Γιώργη τον Τράγκα-παλιό «φίλο» του Συμπιλίδη, ώστε να εξαπολύει σκουντ στο ετοιμόρροπο Μαξίμου. 

Ο δε Αlpha του Κοντομηνά ο οποίος έσπευσε να εντάξει στο δυναμικό του στελέχη όπως η Αννίτα Πάνια, η Αγγελική Νικολούλη και άλλοι ζορίζεται στην ιδέα επαναλειτουργίας του καναλιού του Μπουρναζίου-ειδικά από το τέλος του χρόνου που οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Κάντζα και ο καναλάρχης θα πρέπει να βάζει φραγκουά.


Μπορεί ο Κοντομηνάς να ζοριστεί αλλά αυτή τη φορά δύσκολα θα επέστρεφαν στο Μπουρνάζι στελέχη όπως η Αγγελική Νικολούλη, η οποία εμφανίζεται να δηλώνει στο περιβάλλον της: Για μένα ο κύκλος του Alter έκλεισε-δεν υπάρχει επιστροφή.
Η επαναλειτουργία του Alter  όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει τους συσχετισμούς στα στρατόπεδα των μηντιαρχών με τον Σαμαρά προσωπικά να δέχεται τις πιο σφοδρές επιθέσεις κι ένα νέο υπέροχα χαοτικό τσουνάμι να ξεσπάει σε μια ευαίσθητη συγκυρία όπου νέες εφημερίδες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια φλερτάρωντας την Κουμουνδούρου.
 

Αίφνης ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε δικές του εφημερίδες, εκτός από την ταλαίπωρη ΑΥΓΗ, διαπιστώνει με ευχαρίστηση πως η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι «6 Μέρες του Δελατόλα», η «ΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ» που ετοιμάζεται να βγει στα περίπτερα και τουλάχιστο 2 υπό έκδοση εφημερίδες θα σκοτώνονται ποια να πρωτοπεράσει τις γραμμές του. Δεν είναι και λίγο αν το καλοσκεφθείς. Θυμίζει την εποχή του 1974 που «ΤΑ ΝΕΑ» και η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είχαν ταχθεί στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και πήγαιναν χεράκι-χεράκι προς την εξουσία. 


Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό συγκροτήματα όπως αυτό του ΔΟΛ και του Μπόμπολα αντιμετωπίζουν χοντρά προβλήματα ρευστότητας. Είναι κάπως να βγαίνει προς τα έξω ότι ο Μπόμπολας πουλάει το μαγαζί επιπλωμένο αντί 70 δις ευρώ και να μην διαψεύδεται. Από την άλλη ο Ψυχάρης περιμένει πως και πως κάνα δανειάκι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να την βγάλει καθαρή. Είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να αλλάξει ολοκληρωτικά το σκηνικό στα μήντια μια και η κρίση ευνοεί μικρότερα εκδοτικά σχήματα.
 

Ο έτερος ισχυρός παίκτης, ο Βαρδινογιάννης, εμφανίζεται κι αυτός ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία επιχειρεί να  ξαναζωντανεύσει την διαπλοκή της εποχής Σημίτη- είναι και επίκαιρος λόγω του βιβλίου του.

Σε επιχειρηματικούς κύκλους ο σημερινός πρωθυπουργός φέρνει το προσωνύμιο «Αρχιερέας της Διαπλοκής Νο2»-για τόσο προχωρημένα μίση και πάθη ομιλούμε. 


Βέβαια από την άλλη θα μπορούσαμε να δεχθούμε ευχάριστα το γεγονός ότι με την κυκλοφορία τόσων εφημερίδων βρίσκουν νέοι και ικανοί δημοσιογράφοι δουλειά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο μια και σε όλες σχεδόν τις "νέες" εκδόσεις οι συντακτικές ομάδες στελεχώνονται από 60χρονους και 70χρονους δημοσιογράφους που γράφουν ξεπερασμένες απόψεις και στη συνέχεια τις κουβεντιάζουν μεταξύ τους για να αισθάνονται ότι είναι ακόμη ζωντανοί στη σκηνή. Για λύπηση.
 

Ακόμη και η μηντιακή έκρηξη έχει κάτι από την ναφθαλίνη του παρελθόντος στο οποίο επιστρέφει βίαια η Ελλάδα. Παρεούλες, νταβατζήδες, διαπλοκή και μια βλαχομπαρόκ εσωστρέφεια ανευ προηγουμένου. Περιμένουμε με εδιαφέρον πότε θα αρχίσουν να βαράνε τα νέα κουμπούρια της «Τρομοκρατίας» ώστε να αρχίσουμς να μετράμε ξανά το χρόνο από την αρχή με αφετηρία την πτώση της χούντας-βλέπε Μνημόνιο.

Πηγή : kourdistoportocali.com
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...