7 Νοε 2012

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πληρώσετε πιο ακριβά το πετρέλαιο

Της Δήμητρας Καδδά
Τα κρύα σε λίγο θα αρχίσουν και το πετρέλαιο θέρμανσης για κάποιους συνεχίζει να είναι μονόδρομος. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δίνει χρήσιμες οδηγίες για να μην πληρώσουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο ακόμη πιο ακριβά από ότι ήδη κοστίζει.....

• Συγκρίνετε μετά από έρευνα τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής.

• Υπολογίζετε επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

• Αναθέστε την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης μόνον σε άτομα που γνωρίζουν πως πρέπει να το παραλάβουν.

• Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του πετρελαίου, προς αποφυγή ατυχημάτων.

• Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.

• Καταγράψτε οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

• Μην εμπιστεύεστε το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιείστε το δικό σας διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλαδή να ξέρετε πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε τις διαστάσεις της δεξαμενής. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1.5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1.5 κυβικό μέτρο (1.5x1x1=1.5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

• Μετρήστε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.

• Πληρώστε μόνο εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Να υπάρχουν επίσης συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

• Απαραίτητη είναι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (έτσι καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος). Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

• Μην αφήσετε τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.
Πηγή: capital.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoomΠηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...