7 Νοε 2015

Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο νέος Κολοσσός (Videos)

Το ύψος του σύγχρονου Κολοσσού θα είναι τετραπλάσιο από το περίφημο άγαλμα της αρχαιότητας και θα αγγίζει τα 150 μέτρα!
Η πρόταση νέων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων τέσσερις Έλληνες, που φιλοδοξούν να τον ξαναστήσουν στα πόδια του!.........

Τον Κολοσσό της Ρόδου ξανά στα πόδια του θέλει να στήσει μια ομάδα νέων επιστημόνων από το νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου! Οι Αρης Πάλλας, Διονύσης Μπότσας, Ματθίλδη Πάλλα και Χρήστος Γιαννιάς, σε συνεργασία με πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες από την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, φιλοδοξούν να κατασκευάσουν ένα σύγχρονο κτίριο ύψους 150 μέτρων -περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο του περίφημου αγάλματος της αρχαιότητας-, το οποίο θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του εκθεσιακούς χώρους, πολιτιστικό κέντρο και βιβλιοθήκη, ενώ θα λειτουργεί και ως φάρος.
«Η ιδέα για την κατασκευή ενός νέου προηγμένου Κολοσσού της Ρόδου άρχισε να διαμορφώνεται στα σχέδια και τις προθέσεις μας μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα», λέει στον «Ε.Τ.» ο Ρόδιος Αρης Πάλλας, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας, που έχει ως στόχο να μετατρέψει ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας σε επίτευγμα της… Ελλάδας της κρίσης, αλλά και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου. Την τετράδα των Ελλήνων επιστημόνων συμπληρώνουν και οι Ombretta Iannone (Αρχιτέκτονας) από την Ιταλία, Enrique Fernández Menendez (Πολιτικός μηχανικός) από την Ισπανία, και Eral Dupi (Πολιτικός μηχανικός) από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παρακολουθώντας, λοιπόν, την αυξημένη ανεργία να γκρεμίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με σκοπό την παρουσίαση λύσεων στα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η οικονομική κρίση χιλιάδες νέους, αναγκάζοντάς τους να φεύγουν στο εξωτερικό», αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Ετσι ξεκινήσαμε τη μελέτη της κατασκευής ενός σύγχρονου κτιρίου, ενός σύγχρονου Κολοσσού, χωρίς ωστόσο να θέλουμε να μιμηθούμε τίποτα παλιό, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δική μας συμβολή στην παγκόσμια Ιστορία». Κόστος 250 εκατ., έσοδα 2 δισ. το χρόνο

Το συνολικό κόστος του «ουρανοξύστη» που θα έχει τη μορφή του «Θεού Ηλιου» υπολογίζεται στα 240-260 εκατομμύρια ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του κυμαίνεται στα τρία με τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη των οικονομολόγων της ομάδας, εκτός από τα έσοδα της λειτουργίας του, που εκτιμώνται στα 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, η επένδυση αυτής της κλίμακας θα επιμήκυνε και την τουριστική περίοδο κατά ένα 12μηνο, εκτινάσσοντας τα έσοδα του νησιού και της χώρας στα 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

«Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, δεν θα επιβαρυνθεί ο Ελληνας πολίτης. Υπάρχουν διάφοροι και εναλλακτικοί τρόποι, όπως για παράδειγμα χορηγίες από μείζονα ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ενας άλλος τρόπος είναι να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω κινητοποίησης προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας διεθνούς εκστρατείας εξεύρεσης πόρων (Crowdfunding)», εξηγεί ο κ. Πάλλας.
 
Άρης Πάλλας
Επιστήμονες 1
  Επιστήμονες 2
  Oνόματα επιγραφές 1
  Oνόματα επιγραφές 2
 Εσωτερικό Κολοσσού-Μουσείου
 Colossus Project Video 2
Mπαλκόνι
 Διέλευση πλοίων στο λιμάνι
Στήριξη από τον κόσμο και επαφές
Σύμφωνα με την ομάδα, οι επαφές με τους τοπικούς φορείς βρίσκονται στα πρώτα στάδια, ενώ κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει θετική άποψη για την ανέγερση του σύγχρονου Κολοσσού. «Η υποστήριξη του κόσμου είναι ενθαρρυντική. Η πλειονότητα μάλιστα του ροδιακού λαού είναι μαζί μας και το εισπράττουμε καθημερινά με τα δεκάδες e-mail και όχι μόνο. Χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει σκληρή κριτική από κάποιους που έχουν συμφέροντα στο να μη γίνει το έργο», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Πάλλας.

Το μεγαθήριο κατασκεύασμα που θα μπορούσε να αναδείξει το νησί σε νέο «Νταβός» θα είναι απόλυτα οικολογικό, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων, αυτόνομο ενεργειακά, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτίρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σύγχρονος Κολοσσός θα λειτουργεί αποκλειστικά με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Αφιέρωμα της «De Standaard»
Αφιέρωμα στα σχέδια των νέων αρχιτεκτόνων, μηχανικών και αρχαιολόγων φιλοξένησε και η βελγική εφημερίδα «De Standaard» υπό τον τίτλο «Νέα σχέδια για την ανακατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου».

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως οι εμπνευστές του σχεδίου μιλούν για την ανέγερση στο λιμάνι της Ρόδου του γιγαντιαίου κτιρίου-μουσείου που θα έχει τη μορφή του περίφημου αγάλματος και επισημαίνει πως και κατά το παρελθόν, είχαν γίνει παρόμοιες προσπάθειες, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό, εξαιτίας των αντιρρήσεων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, στηριζόμενο σε ομόφωνη εκτίμηση αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων, είχε χαρακτηρίσει το όλο εγχείρημα «κιτς».
Παναγιώτης Μαυραγάνης
pmavraganis@e-typos.com
Πηγή:panayiotismavraganis
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...